«Εμείς κάναμε ότι ήταν να κάνουμε και κάπως θα τα βολέψουμε. Εσείς θα τραβήξετε το ζόρι».

Οι πιπίλες βρεφών φτιάχνονται από υποαλλεργικό πλαστικό. Οι πιπίλες ενηλίκων φτιάχνονται με λέξεις. Ως συνήθως, ο μεγαλύτερος την μπουκώνει στον μικρότερο. Το καταλαβαίνω, είναι νοιάξιμο και ανησυχία που γεννούν αυτά τα λόγια. Είναι όμως κάπως απογοητευτικό να εντοπίζεις πίσω από τις λέξεις μία αδιόρατη παραίτηση. Λες και η ζωή δεν έχει πλέον ανηφόρα. Λες και στο σκοτάδι των δρόμων μας, εκείνοι θα συνεχίσουν δειλά βήμα μπροστά από βήμα και θα την βγάλουν καθαρή και οι νέοι, στη σκοτεινή τους ανηφόρα, τραβούν ένα ζόρι, ένα ζόρι ακλόνητο, που πάντα κάποιος τραβάει και δεν πάει πουθενά.

Και λίγο πιο εκεί, σ’ ένα τοπίο πολύ πιο αιχμηρό, γέροντες σε κοιλάδες και κορφές, όπου η ζωή έταξε για τον καθένα να καθίσει. Θαρρείς πως κι αυτοί είναι βολεμένοι. Σχηματικό αποτύπωμα μιας κοινωνίας που τράβηξε την ανηφόρα μέχρι να «τρουπώσει», όλα πήγαιναν ρολόι όσο ήταν στην τρύπα και μετά τη σύνταξη, ένα απέραντο λευκό μέχρι όλα να μαυρίσουν.

Σχήμα που περισσότερο από την τεχνολογία βαθαίνει το χάσμα γενεών. Στερούμαστε όσους η ζωή έκανε παράδειγμα για εμάς, προς μίμηση ή προς αποφυγή. Στερούμαστε τους γέροντές μας. Αυτούς που εθελοντικά αποσύρονται. Αυτούς που το σύστημα βάζει στο περιθώριο ως εύκολη βορρά βολεμένων στην ευημερία της κοινωνίας. Και καλά οι θυσίες τους να εξομάλυναν τους αγώνες των νέων. Μα κάθονται στη μέση τελικά και σηκώνουν τις ανηφοριές πιο πάνω.

Αυτούς που έχουν φωνή μόνο στο μικρόφωνο του ρεπορτάζ στη λαϊκή αγορά ή όταν κάνουν κάτι που εμπνέει «τη χαρά της ζωής», άλλο όνομα για το τσίρκο των τριών λεπτών που έλειπε να γεμίσει το δελτίο των 8. Αυτούς που είναι απλώς φτηνές νταντάδες όταν ο γονέας τρέχει στη δουλειά. Η ζωή όμως δεν ξέχασε ποτέ να δίνει. Αν εμείς ξεχάσαμε, αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

Φωτογραφία: «Le Vieux Savant ou L Alchimiste” (Ο γέρων επιστήμονας ή ο Αλχημιστής) του Jean-Paul Laurens1889

Σχόλια

Αρθρογράφος

Αλέξανδρος Βάκουλας

Σπούδασε Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης στο Ε.Κ.Π.Α. Κάνει το μεταπτυχιακό του στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας, με εστίαση στο πεδίο «Επιστήμη, Τεχνολογία, Κοινωνία». Έχει ασκηθεί σε κρατικούς νομοθετικούς και γνωμοδοτικούς θεσμούς, ενώ ασχολείται ενεργά με προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αλληλεπίδραση τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας και κοινωνίας, τη σχέση τεχνολογίας και φύλου και την εφαρμοσμένη ηθική. Στον ελεύθερο χρόνο του κυνηγάει εικόνες από πόλεις της Ευρώπης, απλώνει τα βήματά του σε νέους προορισμούς και χώνεται σε δίσκους και αρχεία, ψάχνοντας καλή μουσική.

Σχετικά Άρθρα

X