Η σθεναρή αντίσταση μιας μικρής περιοχής της Ευρώπης στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού τείνει να αναδειχθεί σε θέμα της εβδομάδας καθώς η Βαλλονία συνεχίζει να αντιτίθεται στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά και απορρίπτει τις νέες παραχωρήσεις που έγινα.

Όπως μετέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga ο Σοσιαλιστής επκεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Πωλ Μανιέ, απορρίπτει τις νέες παραχωρήσεις που έγιναν ενώ το τοπικό Κοινοβούλιο έχει ήδη ψηφίσει με 46 ψήφους υπέρ της απόρριψης και 16 κατά.

Παρότι οι κυβερνήσεις των 28 χωρών μελών της Ε.Ε. υποστηρίζουν τη λεγόμενη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) με τον Καναδά, το Βέλγιο δεν μπορεί να δώσει τη συναίνεσή του, εάν δεν διαθέτει την έγκριση των πέντε τοπικών κυβερνήσεων. Σύμφωνα με το Reuters, χωρίς την υπογραφή του Βελγίου η συμφωνία πιθανότατα δεν θα εγκριθεί και απλώς θα τεθούν σε εφαρμογή ορισμένα άρθρα.

«Δεν μπορούμε να υπογράψουμε μέχρι την Παρασκευή. Αυτό είναι παράλογο. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε σαφείς” δήλωσε ο Μανιέ στο βελγικό δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό RTBF στον οποίο, όπως ήταν αναμενόμενο, ασκούνται τεράστιες πιέσεις να υποχωρήσει. Προς το παρόν δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει στα σχέδια των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πολιτικών και οικονομικών ελίτ που προσπαθούν να περάσουν τις CETA και ΤΤΙΡ, οι οποίες ενδυναμώνουν τις πολυεθνικές επιχειρήσεις έναντι των εθνικών.

«Δεν θα προσφέρω τις εξουσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Βέλγιο δεν πρόκειται να υπογράψει τη CETA”, δήλωσε ο Μανιέ και σύμφωνα με την DW εκφράζει τη θέση των μικροαγροτών και μικροκτηνοτρόφων αυτής της φτωχής περιοχής που βρίσκεται στο κέντρο της ΕΕ με τις δεξιές και νεοφιλελεύθερες εφημερίδες του Βελγίου ήδη να βάλουν εναντίον του και να δαιμονοποιούν του γαλλόφωνους σοσιαλιστές του Βελγίου.

«Πιστεύω ότι το ελεύθερο εμπόριο δεν ωφελεί τους μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους παρά μόνο της βιομηχανικές φάρμες. Μπορεί να σημαίνει ότι η Βαλλονία θα απομονωθεί από την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά έχουμε τους λόγους μας” δήλωσε στην DW ο μελισσοκόμος Ζακ από την μικρή πόλη της Bouge στη γαλλόφωνη Βαλλονία.

Το διαβάσαμε πρώτα εδώ.

Σχόλια

X