“Η τέχνη δεν πρέπει να γνωρίζει όρια και περιορισμούς αλλά αντίθετα να εκφράζεται με κάθε δυνατό μέσο. Αυτή πρέπει να είναι η ιδέα που τριβέλιζε το μυαλό δύο Βέλγων,γιου και πατέρα  με αποτέλεσμα πριν 7 χρόνια να δημιουργήσουν ένα άκρως ιδιαίτερο site. Η ιδέα ενός αποκλειστικά διαδικτυακού μουσείου είναι από μόνη της αρκετά πρωτοπόρα,αλλά όταν το μουσείο περιέχει και …περίεργη τέχνη τότε ακόμα και η λέξη αυτή ηχεί λίγη!

Ο λόγος γίνεται για το mowa(museum of weird art) και η ονομασία της ιστοσελίδας δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο επιτυχημένη και καίρια. Το διαδίκτυο παρέχει σίγουρα την ευκαιρία υλοποίησης διάφορων τρελών ιδεών αλλά όταν εμπλέκεται και η τέχνη κάπου ανάμεσα σε αυτές τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί να αποβεί τίποτα λιγότερο από φανταστικό.

mowa2

Στο εν λόγω site φιλοξενούνται λοιπόν παραπάνω από 40 καλλιτέχνες και παραπάνω από 300 περίεργα έργα τέχνης. Βέβαια κάπου εδώ πρέπει να γίνει και μία διευκρίνηση του όρου “περίεργος” καθώς η τέχνη σαν έννοια δεν επιδέχεται καλούπια και ταμπέλες. Πιο κατάλληλοι για να δώσουν αυτόν το ορισμό λοιπόν δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τους ίδιους τους εμπνευστές της ιδέας.”Περίεργη τέχνη  είναι αυτή που ξεπερνάει με κάθε τρόπο τη συμβατική” αναφέρουν στις ελάχιστες κατά τα άλλα πληροφορίες για το δημιούργημα τους.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο mowa με τους πίνακες της ζωγραφικής αλλά και τα δημιουργήματα τους,  ξεφεύγουν από κάθε όριο λογικής και φτάνουν  στο σουρεάλ και στο φανταστικό που περιέχει  ,εντούτοις, δόσεις αληθοφάνειας και κριτική σε κάθε “κακώς κείμενο”. Οι πίνακες περιέχουν περίεργες μορφές,σκηνές βίας,απεικονίσεις του γυμνού σώματος,ερωτικές σκηνές δοσμένες από μία προοπτική τόσο ωμή που αρκετές φορές σοκάρει,αλλά σίγουρα εξάρει το ενδιαφέρον στο μέγιστο βαθμό.

Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον πέρα από τα ίδια τα διαδικτυακά εκθέματα είναι το πόσο ανοιχτοί είναι οι δημιουργοί του site στη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών σε αυτό. Μια απλή φόρμα συμμετοχής είναι αρκετή για να στείλεις κάποιο δημιούργημα σου. Κάποιοι μετέπειτα περιορισμοί σίγουρα θα υπάρχουν αλλά η αίσθηση του προσιτού δημιουργείται με την πρώτη κιόλας ματιά. Και επειδή όπως πολύ εύστοχα υποστηρίζει η λαϊκή ρήση “ μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις” ένα μικρό δείγμα του τι θα βρείτε στην ιστοσελίδα αποτελεί το καλύτερο δέλεαρ!

mowa1

Αν λοιπόν είστε λάτρεις της τέχνης,που ξεπερνά τα τετριμμένα δεν μένει παρά να κάνετε ένα κλίκ και να ταξιδέψετε στο μαγικό κόσμο του mowa. Πρωτότυπες ιδέες σαν αυτήν καταφέρνουν να ξεδιαλύνουν έστω και προσωρινά τα σύννεφα της βαρεμάρας και της ρουτίνας. Εξάλλου η τέχνη σε κάθε της μορφή, αποτελεί την καλύτερη απόδραση από την καθημερινότητα!

Σχόλια

X