Ένα κόκκινο χαλί διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει στρώθηκε την Τρίτη στη γειτονιά της Σετζάγια στην ανατολική Γάζα. Ανάμεσα στα ερείπια της πόλης ξεπροβάλλει ένα «φωτεινό» κόκκινο χαλί που οδηγεί σε ένα υπαίθριο φεστιβάλ κινηματογράφου.

Ένα φεστιβάλ όχι μόνο αφιερωμένο στην 7η τέχνη αλλά και στην αξιοπρέπεια του παλαιστινιακού λαού. Ενός λαού που το μόνο που ζητά είναι να έχει μια πατρίδα.

Το  Karama Human Rights Film Festival είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε το 2009 για να μπορέσει μέσα από την 7η τέχνη να στείλει ένα μήνυμα ενάντια στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον αραβικό κόσμο.

“Karama” θα πει «αξιοπρέπεια» στα αραβικά. Μια αξιοπρέπεια που ορθώνεται μπροστά στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αδικία.

 

 

Την Τρίτη 12 Μαΐου αυτή η «αξιοπρέπεια» όρθωσε το ανάστημά της και «ξύπνησε» μία γειτονιά βουβή και ερειπωμένη. Μια γειτονιά που καταστράφηκε ολοσχερώς το περασμένο καλοκαίρι από τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού και κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

karama-gaza-2

Κάποιοι περπατάνε στο κόκκινο χαλί για να «μοστράρουν»  τα πανάκριβα ρούχα τους. Κάποιοι άλλοι στρώνουν ένα κόκκινο χαλί και δίνουν μαθήματα ζωής, μαθαίνοντας να επιβιώνουν παντός καιρού.

 

Σχόλια

X