Η κακοκαιρία βρίσκει τους πρόσφυγες σε σκηνές και λάσπες. Την προηγούμενη εβδομάδα μια γυναίκα και το εγγονάκι της βρήκαν τραγικό θάνατο μετά από έκρηξη μπουκάλας αερίου στη σκηνή τους στον καταυλισμό της Μόριας. Τα κρύα και βροχερά βράδια πρέπει να βρουν έναν τρόπο να ζεσταθούν…

Και στη Χίο, οι πρόσφυγες ερχόνται αντιμέτωποι με τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Η κυβέρνηση αδιαφορεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση κοιμάται πίσω από τους φράχτες της, λένε οι Αλληλέγγυοι της Χίου και καλούν τους τοπικούς φορείς να αναλάβουν δράση και να συμβάλουν στην προστασία των προσφύγων και μεταναστών που «φιλοξενούνται» εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες στον καταυλισμό της Σούδας με ανακοίνωσή τους.

«Ας τολμήσουμε, αλλιώς μαζί με τους πρόσφυγες θα βουλιάξει στη λάσπη και το τελευταίο ίχνος ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας που μας έχει απομείνει», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους και προσθέτουν:

«Δεν είναι δυνατόν ανθρώπινες ζωές να πνίγονται στα λασπόνερα και άντρες, γυναίκες και παιδιά να κοιμούνται μουλιασμένοι σε διάτρητα καλοκαιρινά αντίσκηνα.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση κοιμάται πίσω από τους φράχτες της. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο δήμος, η Περιφέρεια, ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας δικαιούται να κάνει ότι δεν βλέπει, δεν ξέρει, δεν γνωρίζει τι συμβαίνει αυτές τις ώρες πάνω στο νησί. Κανείς δεν μπορεί να επικαλείται «αναρμοδιότητα» ή άγνοια, κανείς δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας του.

Άδεια κτίρια υπάρχουν, στεγασμένοι χώροι υπάρχουν, κλειστοί αθλητικοί χώροι υπάρχουν, όπως υπάρχουν και χώροι που ανήκουν στην εκκλησία και σε συλλόγους. Ας τολμήσουμε να ανοίξουμε τις εγκαταστάσεις και τις καρδιές μας. Καλύτερο «τελεσίγραφο» προς την κυβέρνηση, από την εικόνα ενός νησιού που βοηθάει τους βασανισμένους στην πιο δύσκολη ώρα, δεν υπάρχει».

Η ανακοίνωση και η φωτογραφία από astraparis.gr

Σχόλια

X