Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη

Το Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο στην οδό Θεμιστοκλέους, όπου στεγάζονται και οι εκδόσεις Κουκκίδα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια διασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία και διακίνηση των βιβλίων σχεδόν όλων των ελευθεριακών εκδοτικών οίκων της Αθήνας. Το κάνει ουσιαστικά χωρίς κέρδος και στην πραγματικότητα αρκετές ελευθεριακές απόπειρες είναι χρεωμένες στο βιβλιοπωλείο, χωρίς να δέχονται καμία σχετική πίεση για εξόφληση.

Το βιβλιοπωλείο το διατηρεί ο Δημήτρης Δ. και όχι ο Καραμπελιάς, όπως γράφουν στην «ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης» οι μπετόβλακες που το έσπασαν και υπογράφουν ως «Πρακτόρισσες 315» (σιγά μη σπάσουμε κάνα δάχτυλο).

Οι ιδέες και οι αντιλήψεις του Δημήτρη είναι μακριά από τις δικές μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προσεγγίζουν τον φασισμό. Η εκδοτική του δουλειά δε, δεν έχει την παραμικρή σχέση με οτιδήποτε εθνικιστικό. Κυκλοφορεί βιβλία που σχετίζονται με το επαναστατικό κίνημα, την ελευθεριακή και οικολογική κριτική στον καπιταλισμό και τον μαρξισμό, τους Ζαπατίστας κ.ά.

Φασιστική πρακτική στα Εξάρχεια (που «έχουν ιστορία» και άλλα τέτοια χαριτωμένα) είναι το σπάσιμο μικρών βιβλιοπωλείων. Η ιδέα ότι η ύπαρξη ενός βιβλιοπωλείου που διακινεί ελευθεριακό λόγο είναι «φασιστική» και το σπάσιμό του «αναρχικό», αντιστοιχεί στο επίπεδο σκέψης ενός πλαγκτόν.

Και πρέπει να τελειώνουμε κάποια στιγμή με τα πλαγκτόν που παριστάνουν τους αναρχικούς και τις αναρχικές, πριν αρχίσουν να καίνε βιβλία και μάγισσες στη μέση της πλατείας.

Αλληλεγγύη στις εκδόσεις Κουκκίδα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]