Θα μπορούσε κάλλιστα να συναγωνιστεί τα πιο καλοστημένα και διαδεδομένα ριάλιτι σόου, άλλωστε οι Αμερικανικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο έχουν όλα τα φόντα ενός μεγάλου και ακριβού ριάλιτι, που θα στοιχήσει σύμφωνα με εκτιμήσεις 11 δις δολάρια(!).

Όπως ένα καλό ριάλιτι έτσι και στις Αμερικανικές εκλογές μπροστά από τις κάμερες οι δυο υποψήφιοι- Ρόμνει Ομπάμα-τα παίζουν όλα για όλα για να κερδίσουν τους θεατές-ψηφοφόρους τους. Εκτός από τα καυτά θέματα της πολιτικής, όπως είναι η οικονομική κρίση και η ανεργία, ένα εξίσου σημαντικό ρόλο- ίσως και μεγαλύτερο- στην εκλογική αναμέτρηση παίζουν από την προεκλογική τους καμπάνια στα ΜΜΕ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις πολιτείες της Αμερικής μέχρι το τι φοράνε, τι τρώνε και που, ακόμα και η εικόνα της γυναίκας τους ή η αγάπη τους στους σκύλους. Τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζουν οι
Αμερικανοί πραγματικά σκοτώνουν και μοιάζουν με τα κριτήρια που ψηφίζει κανείς το νικητή στα ριάλιτι…ηλίθια και χωρίς ουσία.

Αλλά η πίσω από τις κάμερες πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη. Σε ένα ριάλιτι τουλάχιστον οι υποψήφιοι έχουν διαφορές. Αντίθετα οι διαφορές του Ομπάμα από τον Ρόμνει είναι ελάχιστες. Στην πραγματικότητα ακόμα και οι Αμερικανοί ψηφοφόροι με δυσκολία θα σου δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση στην ερώτηση «γιατί τον έναν και όχι τον άλλον». Είναι άλλωστε φανετό όταν και οι δύο χρειάζονται εκατομμύρια δολάρια για να κινήσουν τις προεκλογικές τους εκστρατείες από πίσω θα έχουν κάτι κοινό…τους σπόνσορες. Και οι σπόνσορες φυσικά δεν ζητούν τίποτε άλλο παρά τον έλεγχο του Λευκού Οίκου και του μελλοντικού του κατοίκου του. Και βέβαια αν κάτι έχουν κοινό είναι ότι προωθούν τα συμφέροντα αυτού του 1% που ουσιαστικά κυβερνά την Αμερική.

Επιπλέον αν τα ριάλιτι είναι προσιτά στο κοινό, οι Αμερικανικές εκλογές έχουν τον χαρακτήρα του πριβέ. Αν και όχι τόσο γνωστό η αποχή στην Αμερική πάει εξίσου «περίφημα» όπως και στην Ελλάδα.

 

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι της μεσαίας και ανώτερης τάξης μπορεί να ψηφίζουν σε ένα μεγάλο ποσοστό αλλά οι εκατομμύρια Αμερικανοί κυρίως των χαμηλών στρωμάτων δεν πάνε καν στις εκλογές- εξάλλου οι υποψήφιοι ποσώς τους αντιπροσωπεύουν- ενώ πολλοί δεν έχουν καν πολιτικά δικαιώματα καθώς είναι μετανάστες.

Όσο αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους- που ναι υπάρχουν- χωρίς σπόνσορα δεν πηγαίνεις πουθενά. Άλλωστε οποιοσδήποτε με ποσοστό 4% αποκλείεται αυτόματα από οποιαδήποτε προβολή στα μέσα. Μόνο ένας υποψήφιος με ποσοστό άνω του 15% θα μπορέσει ίσως να προβλήθεί ίσως και να συμμετάσχει σε ένα ντιμπέιτ.

 

Οι Αμερικανικές εκλογές είναι φτιαγμένες για δύο, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς θυμίζοντας το μέχρι πρότινος πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Το ποιος θα κερδίσει λοιπόν σε αυτές τις εκλογές θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα παίξει με το «αμερικανικό όνειρο», ένα όνειρο που φαίνεται μακρινό, και δεν ήρθε ούτε θα έρθει για εκατομμύρια Αμερικανούς. Το ριάλιτι θα τελειώσει, η πραγματικότητα όμως θα παραμείνει η ίδια.

Σχόλια

X