Ως είδηση παρουσιάστηκε το γεγονός ότι προκύπτει όργιο αδήλωτης εργασίας στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Ψηλά στην ειδησεογραφία βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα και τα ρεζιλίκια του ΣΔΟΕ: όταν τα κλιμάκια δεν διώκονται κακήν-κακώς από αγανακτισμένους χωριάτες, βάζουν “λουκέτα” και πρόστιμα που αγνοούνται πανηγυρικά. Πέφτω από τα σύννεφα. Συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην Ελλάδα;

Ο υπουργός Εργασίας, λέει, διέταξε έρευνες, διαπιστώνοντας έκπληκτος ότι στα μέσα της υψηλής σαιζόν έγιναν περισσότερες απολύσεις από προσλήψεις στους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων σε διάφορες τουριστικές περιοχές. Ενώ, δηλαδή, οι αφίξεις τουριστών -άρα και η ζήτηση για υπηρεσίες- αυξάνονται, η δηλωμένη απασχόληση μειώνεται, κάτι θεωρητικά παράδοξο. Ο Γιάννης Βρούτσης πιθανότατα ζούσε σε άλλη χώρα πριν αναλάβει τα καθήκοντά του. Αλλιώς θα ήξερε ότι στην Ελλάδα η εργασία με νόμιμες αποδοχές και ασφάλιση στον κλάδο του τουρισμού είναι ανέκδοτο. Δεν θα χρειαζόταν το ηλεκτρονικό σύστημα “Εργάνη”, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και την Οικονομική Αστυνομία για να διαπιστώσει ότι οι εποχιακοί υπάλληλοι, ιδίως οι μετανάστες, αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμα εμπορεύματα.

Πολύ πρωτότυπα ήταν και τα ευρήματα των επιθεωρητών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος – σε όσες περιοχές της χώρας μπόρεσαν να κάνουν ελέγχους, γιατί σε ένα χωριό της Κρήτης μόνο που δεν τους κυνήγησαν με τις καραμπίνες. Σε 25 από τις 41 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν στη Λέσβο, διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Ψιλοπράγματα: 38 άτομα εργάζονταν ανασφάλιστα, 34 δεν είχαν πιστοποιητικό υγείας, 31 δεν είχαν καταχωρηθεί στο βιβλίο νεοπροσλαμβανομένου προσωπικού, ενώ τέσσερα καταστήματα λειτουργούσαν χωρίς άδεια. Ένα κέντρο διασκέδασης στην Καλλιθέα Χαλκιδικής δεν είχε εκδώσει ούτε μισή απόδειξη – θα είχε χαλάσει η ταμειακή φαίνεται – και έτσι του επιβλήθηκε “λουκέτο” για 48 ώρες. Παρασκευή μπήκε το λουκέτο, Σάββατο βράδυ όλοι τα έσπαγαν σαν να μην είχε γίνει τίποτα, διότι εκεί ο χρόνος των 48 ωρών είναι σχετικός – ως γνωστόν σαν τη Χαλκιδική δεν έχει.

 tokyma2

Ευγνώμονες οι μαγαζάτορες σε όλη τη χώρα διαβάζουν και ακούν ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Γνωρίζοντας από πριν ο Μήτσος, που έχει ταβέρνα στη Σκάλα Κατσικοχωρίου, ότι οι πιθανότητες “να του την πέσουν” είναι αυξημένες, θα προετοιμαστεί καταλλήλως: θα πει στην κόρη του να του θυμίσει πώς λειτουργεί “αυτό το ρημάδι” (η ταμειακή), θα αντικαταστήσει προσωρινά τη φοιτήτρια που δουλεύει (μαύρα κι άραχνα) σερβιτόρα με την εν λόγω κόρη και θα δώσει “άδεια” στο Ρουμάνο που κάνει λάντζα με 20 ευρώ το 16ωρο. Έτσι δεν θα βρεθεί τίποτα μεμπτό στην οικογενειακή ταβέρνα “Το Κύμα (από το 1968)” και από τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, που θα κοπάσουν οι έλεγχοι, ο Μήτσος θα μπορέσει να συνεχίσει αμέριμνος να κλέβει πελάτες, εργαζόμενους και κράτος- όπως κάνει, εξάλλου, από το 1968.

Αν, ό μη γένοιτο, έρθουν, τον ελέγξουν και βρουν κάποια παράβαση – “άμα θέλουν αυτοί, όλο και κάτι θα σου βρουν” – ευτυχώς υπάρχει ο Μπάμπης, ο Αντιδήμαρχος, ο Θεός να τον έχει καλά. Μια χαρά τα είχε κανονίσει ο Μπάμπης και με την άδεια, και με την τακτοποίηση του αυθαίρετου – που σιγά το αυθαίρετο, μια βεραντούλα τζαμωτή 50 τετραγωνικά είναι, πάνω στο κύμα (εξ ου και “Το Κύμα”), τέτοια θέα δεν βρίσκεις άλλη στο Αιγαίο. Αν τυχόν έρθει το ΣΔΟΕ στη Σκάλα Κατσικοχωρίου, ο Μπάμπης θα το ‘χει σβήσει το πρόστιμο πριν καλά-καλά το γράψουν.

Γι’ αυτό τον ψηφίζει τον Μπάμπη ο Μήτσος. Πολύ σωστά τα λέει: “Τρέχουν και κυνηγάνε εσάς τους μικρούς τους μαγαζάτορες, τους μεροκαματιάρηδες, για δυο ψωροαποδείξεις. Τα μεγάλα ψάρια όμως δεν τα πιάνουν, γιατί δεν θέλουν, κατάλαβες;”. Και περιμένει ο Μήτσος να έρθει το κόμμα του Μπάμπη στα πράγματα, γιατί τότε θα πιάσουν τα μεγάλα ψάρια και θα τον αφήσουν στην ησυχία του, να κλέβει και τον Δεκαπενταύγουστο και όποτε γουστάρει, χωρίς να τον ζαλίζουν με τις φοροδιαφυγές και τα ελλείμματά τους. 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]