Την πρόθεσή της να αναστείλει τα έργα της στις Σκουριές και συνολικά την επένδυσή της στα μεταλλεία, όπως και σε άλλα αναπτυξιακά και ερευνητικά της έργα στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η Eldorado Gold.

Πρόκειται για μία κίνηση, που γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της εταιρείας να πιέσει να πάρει και τις υπόλοιπες άδειες ώστε να υλοποιήσει μια επένδυση, η οποία είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και χωρίς καμία συνεισφορά στο δημόσιο. Ταυτόχρονα είναι μία κίνηση στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επιβάλλει τον δικό της νόμο στην περιοχή και να εξασφαλίσει ότι δεν θα την πειράξει ποτέ και κανείς στο μέλλον, αλλά θα κάνει ό,τι θέλει, όποτε το θέλει, για όσο το θέλει και όπου ακόμη θέλει.

Η στιγμή που επιλέγεται να γίνει αυτή η ανακοίνωση δεν είναι καθόλου τυχαία.

Θυμίζουμε ότι στις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινά η διαιτησία, διαδικασία στην οποία έχει προσφύγει το ελληνικό Δημόσιο ώστε να εξακριβώσει εάν διαφυλάσσεται το δημόσιο συμφέρον «μέσω της εγχώριας αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της περιοχής και σε συμμόρφωση προς τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους και προδιαγραφές».

Επίσης η κίνηση έρχεται λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της ΔΕΘ και την επίσκεψη Μακρόν κατά τις οποίες η κυβέρνηση στήριξε βασικό μέρος του αφηγήματός της για την επόμενη μέρα στις επενδύσεις.

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωσή τους, η Eldorado Gold, βγαίνει και λέει ότι αποσύρει τη δική της επένδυση μέχρι νεωτέρας, γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί να βγάλει τις άδειες και στη συνέχεια συγκεκριμένα ΜΜΕ αφιερώνουν κυρίαρχο μέρος του προγράμματός τους στο θέμα και ψέγουν την κυβέρνηση ότι από τη μία στρώνει το χαλί στους επενδυτές και από την άλλη βάζει νάρκες στις επενδύσεις.

Παράλληλα εδώ και μήνες υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν σταθερά λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να μπλοκάρει την επένδυση, όπως ακριβώς της καταλογίζουν ότι κάνει και στο Ελληνικό, στην Κασσιόπη και στον Καφηρέα.

Κατά σύμπτωση, σε όλα τα παραπάνω, διακυβεύονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα από τη μία, που δεν αφορούν στο ελάχιστο τον απλό κόσμο και από την άλλη η προστασία του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος.

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης είναι ότι θέλει μεν τις επενδύσεις, αλλά αυτές που κινούνται σε νόμιμα πλαίσια. Επιπλέον ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ είπε ότι “αν καταστρέψουμε το περιβάλλον δεν θα έχουμε παραγωγή στη χώρα”.

Από την άλλη είναι γεγονός ότι η στάση της κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα έχει προκαλέσει απογοήτευση στην τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής, η οποία δεν θέλει την εξόρυξη, πλην φυσικά των μεταλλωρύχων. Τα έργα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, συνεχίζονται σταθερά εδώ και 2,5 χρόνια και την ίδια στιγμή με μεγάλη ευθύνη του κόμματος το κίνημα καθηλώθηκε.

Πολλοί είναι εκείνοι επίσης που στέκονται στην επιλογή του δικηγορικού γραφείου που ανέλαβε το Δημόσιο για τη διαιτησία, καθώς το γραφείο είναι του Γιάννη Δρυλλεράκη, ο οποίος έχει μακριά σχέση με τα μεταλλεία της Χαλκιδικής και τα ανώτατα στελέχη τους.

Μένει λοιπόν να φανεί αν η κυβέρνηση είναι πράγματι διατεθειμένη να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον στην περιοχή και την ίδια στιγμή αποφασισμένη να μην υποκύψει στην κλιμακούμενη πίεση της Eldorado, την οποία “σηκώνουν” τα άλλα κόμματα, με πρώτη τη Ν.Δ όσο και αρκετά μεγάλα media. Η κυβέρνηση αναπαράγει αυτή την πίεση που της ασκείται για να δείξει πόσο την πολεμούν, το θέμα είναι όμως να δείξει ότι όντως θέλει να πολεμήσει και η ίδια.

Η Eldorado από την πλευρά της, κάνει μεν αυτές τις κινήσεις σε μια στοχευμένη συγκυρία, ώστε να στριμώξει την κυβέρνηση, την οποία στοχοποιεί στην ανακοίνωση, την ίδια ώρα όμως δεν δείχνει και να ανησυχεί πραγματικά, ανοίγοντας πρόσφατα μάλιστα κι άλλο μέτωπο. Μοιάζει να θέλει περισσότερο μια απόλυτη νίκη επί αριστερής διακυβέρνησης που έταζει το κλείσιμο των μεταλλείων, καθώς έτσι θα ανοίξει το δρόμο και σ’ άλλες τέτοιες επενδύσεις και σ’ άλλες εταιρείες επίσης και θα εδραιώσει ένα συγκεκριμένο καθεστώς.  Μοιάζει να θέλει την απόλυτη υποταγή.

Την ίδια ώρα πάντως η εταιρεία θα κλήθεί να αντιμετωπίσει την ανησυχία και τον αναβρασμό που έχει ξεσπάσει στις τάξεις των μεταλλωρύχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονη ανησυχία για τις κινήσεις της εταιρείας υπάρχει και σε εργαζόμενούς της, που θεωρούν ότι η κίνησή της λειτουργεί ταυτόχρονα ως ένα μέσο πίεσης και προς τους ίδιους για την περαιτέρω μείωση των μισθών τους. Ήδη αρκετοί από τους εργαζόμενους έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις, όπως από τα 1.600 στα 1.200 ευρώ.

Η ανακοίνωση της Eldorado:

Η Eldorado Gold Corporation ανακοινώνει σήμερα σχέδιο για την αναστολή των επενδύσεων στα ενεργά μεταλλεία, τα αναπτυξιακά και ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Eldorado και της ελληνικής θυγατρικής της, Ελληνικός Χρυσός, για εποικοδομητική συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, Β. Ελλάδα, συνεχίζονται. Οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των έργων της Eldorado και τελικά εμπόδισαν την ικανότητα της Εταιρείας να προωθήσει αποτελεσματικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των μεταλλευτικών έργων.

Με εξαίρεση ένα πρόγραμμα συντήρησης των έργων και το απαραίτητο κόστος περιβαλλοντικής διαχείρισης, η Eldorado και το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πρόσθετη επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας (Ολυμπιάδα, Σκουριές, Στρατώνι) στη Χαλκιδική, καθώς και στα έργα Περάματος και Σαπών στη Θράκη, και σε οποιοδήποτε άλλο ερευνητικό πρόγραμμα στη χώρα. Τα κεφάλαια που έχουν προϋπολογιστεί να επενδυθούν σε κοινωνικές δαπάνες και ανάπτυξη υποδομών θα καταργηθούν σταδιακά. Ομοίως, τα φορολογικά έσοδα σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο θα επηρεαστούν.

Όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τεθούν τα Μεταλλεία Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου σε καθεστώς συντήρησης θα ξεκινήσουν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Η αναστολή και παύση εργολάβων και εργαζομένων θα γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα. Οι εργασίες περιβαλλοντικής διαχείρισης και τα έργα συντήρησης θα συνεχιστούν με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και των μεταλλευτικών εγκαταστάσεών μας. Η Εταιρεία εκτιμά ότι θα διατεθούν συνολικά 30 εκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) για να προετοιμαστούν οι δραστηριότητες συντήρησης, ενώ, τα σταθερά κόστη συντήρησης θα ανέρχονται περίπου στα 25 εκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) ετησίως.

Η Εταιρεία επιπλέον, αναμένει λεπτομέρειες από την Ελληνική Κυβέρνηση σχετικά με την εκκρεμούσα διαδικασία διαιτησίας. Η Eldorado δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη ειδοποίηση, αλλά είναι πεπεισμένη ότι οποιαδήποτε πιθανή διαιτησία θα αποδείξει και πάλι ότι η Εταιρεία τηρεί όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει επανειλημμένα επικυρώσει την νομιμότητα των αδειών και της λειτουργίας μας με 18 θετικές για την Εταιρεία αποφάσεις μέχρι σήμερα.

Η Εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών.

Ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, σχολίασε:

«Είναι εξαιρετικά ατυχές να βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο όταν θα έπρεπε να υλοποιούμε ένα σημαντικό επιχειρηματικό σχέδιο και να προσθέτουμε άλλες 1.200 θέσεις εργασίας στο σημερινό εργατικό δυναμικό μας, περίπου 2.400 ατόμων, στην Ελλάδα. Η επένδυση της Eldorado στην Ελλάδα αφορά στην οικοδόμηση μιας παγκοσμίου επιπέδου δραστηριότητας και μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμο εταίρο της χώρας, έχοντας την ικανότητα να προάγει τις δεξιότητες και την κατάρτιση των ανθρώπων της και να προσφέρει καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για την ευημερία οικογενειών και τοπικών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός ότι, ως οικονομικός εταίρος αυτή η επιχείρηση μπορεί να προσφέρει τα άκρως αναγκαία φορολογικά και εξαγωγικά έσοδα για τις επόμενες γενιές.

Η Eldorado ήταν και παραμένει ένας προσηλωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών. Από την εξαγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας με αντίτιμο 2 δις δολάρια το 2012, η Eldorado έχει επενδύσει επιπλέον 1 δις δολάρια στη χώρα. Το ποσό αυτό θα διπλασιαζόταν αν ήταν σε θέση να αναπτύξει πλήρως τα έργα της σε Ολυμπιάδα, Σκουριές και Πέραμα. Ωστόσο, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση αδειών από την ελληνική κυβέρνηση, η Eldorado δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τις επενδύσεις της στη χώρα. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους μετόχους μας να διαθέτουμε τα κεφάλαια όχι μόνο σε έργα με υψηλότερες αποδόσεις αλλά και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας και συνεργάζονται μαζί μας για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Ως εκ τούτου, η Eldorado δεν μπορεί να συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο τα κεφάλαιά της χωρίς αυτές τις άδειες και θα επιδιώξει με όλα τα μέσα προκειμένου να προχωρήσει η επένδυσή της και να υπερασπιστεί τα συμβατικά της δικαιώματα.

Εάν η Ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί να εργαστεί στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων με την Ελληνικός Χρυσός, να εκδώσει έγκαιρα τις άδειες και να στηρίξει την επένδυση, τότε η Eldorado θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει τα επενδυτικά της σχέδια στη χώρα.»

Διάβασε αν θέλεις ακόμη:

Φάκελος Σκουριές: Ο αγώνας κρατάει χρόνια

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]