Της Αρτίνας Γκέτση

Μεγαλώνοντας μαθαίνεις πως η αγάπη δεν είναι εξάρτηση. Μπορείς και χωρίς τον άλλον, να σταθείς στα δικά σου πόδια. Να κοιτάς τον ουρανό κατάματα και να λες «μπορώ, και αφού μπορώ εγώ μπορείς και συ».

Όταν αγαπάς σπρώχνεις, ακόμα και όταν ο άλλος δε μπορεί. Αγάπη είναι να εξελίσσεις τον άλλον να ακολουθεί τα όνειρά του. Να μην ξεχνάει στην πορεία ποιος υπήρξε. Πολλές φορές με πρόσχημα την αγάπη βολευόμαστε. Και όχι κουκλίτσα μου, δε φταίει ότι αγαπάς! Φταίει ότι βολεύεσαι!

Αγάπη είναι να μην λησμονείς με ποιους ήσουν, ποιοι περάσαν στο διάβα σου. Όταν αγαπάς, δέχεσαι τον άλλον με τις επιλογές του. Σέβεσαι την ιστορία του ως έχει, δεν τη φτιάχνεις όπως θα ήθελες να είναι.

Η αγάπη δεν είναι οι αποδείξεις που μαζεύεις για την εφορία. Αποδώσαμε φέτος το ΦΠΑ. Η μονή απόδειξη στην αγάπη υπακούει στις πράξεις. Όχι στις μεγάλες αλλά σε απλά πράγματα.

Η αγάπη δεν είναι αρρώστια. Δεν είναι γρίπη που ανεβάζει 40 πυρετό. Η αγάπη είναι ηρεμία και γαλήνη. Να ξυπνάς και να κοιμάσαι με ευεξία.

Η αγάπη δεν κρίνεται στη ζήλια. Είσαι δικός μου επειδή σ’αγαπάω. Σε αγαπάνε και άλλοι, και θα σε αγαπήσουν και μετά.

Η αγάπη δεν είναι προβολές, δεν είναι στεναχώρια, δεν είναι επιβολή. Όταν σε αγαπάω δεν δέχομαι να ρίξεις μισό δάκρυ για μένα, δεν δέχομαι να πονάς εξαιτίας μου.

Η αγάπη δεν είναι τα νεύρα, οι φωνές, οι υστερίες. Η αγάπη ξέρει να κουβεντιάζει, να λύνει, να κόβει.

Η αγάπη είναι ελεύθερη. Όταν σε αγαπάω δε θέλω να είσαι μαζί μου δέσμιος. Όταν αγαπάς μαθαίνεις να φεύγεις.

Η αγάπη δεν είναι τραπεζική συναλλαγή ούτε μίσθωμα. Είναι το μοναδικό πράγμα που δεν παράγει υπεράξια. Δε γνωρίζει από αριθμούς και πληρωμές. Γνωρίζει μόνο από νότες και χρώματα.

Η αγάπη δε θέλει ήρωες και αυτοθυσία. Θέλει ανθρώπους καθημερινούς που θα την ακολουθήσουν. Όχι χριστιανικά, επειδή πρέπει να αγαπάμε. Πρέπει να αγαπάς τη μάνα σου, τον πατέρα, το παιδί σου, τη φίλη σου, το φίλο, το σύντροφό σου, τον άντρα, τη γυναίκα,το ζωάκι, το γείτονα και είναι μακρύς ο κατάλογος. Καμία αγάπη δεν είναι ούτε υποχρεωτική ούτε δεδομένη.

ΘΕΛΩ να αγαπήσω και αυτό έγκειται στη δική μου επιλογή.

Σχόλια

X