«Η NSU δεν ήταν τρεις», το σύνθημα των χιλιάδων διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους στη Γερμανία ζητώντας να διεξαχθεί βαθύτερη έρευνα για τις δραστηριότητες της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU μετά την ολοκλήρωση της δίκης των μελών της που είναι εν ζωή.

Η ολοκλήρωση της δίκης και η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου για την μόνη επιζήσασα συνιδρύτρια της νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Μπεάτε Τσέπε. Η Τσέπε μαζί με δύο άλλους συνεργούς τον Ούβε Μούντλος και τον Ούβε Μπένχαρντ, οι οποίοι αυτοκτόνησαν το 2011, δημιούργησαν την NSU και σκότωσαν οκτώ Τούρκους μετανάστες, έναν Έλληνα και μία Γερμανίδα αστυνομικό την περίοδο από το 2000 ως το 2007. Τα μέλη της οργάνωσης ζούσαν στην παρανομία μέχρι το 2011 οπότε τους εντόπισαν οι αρχές, έπειτα από μία δεκαετία που είχαν διαπράξει 10 φόνους με ρατσιστικά κίνητρα, βομβιστικές επιθέσεις στις οποίος σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι και ληστείες για να χρηματοδοτήσουν τα εγκλήματά τους.

Υπάρχουν όμως πολλά κενά και ερωτηματικά στις έρευνες της αστυνομίας και των υπηρεσιών Πληροφοριών για την νεοναζιστική οργάνωση αλλά και «περίεργα» γεγονότα που έθεσαν εμπόδια στον εντοπισμό της οργάνωσης αλλά και σε άλλα μέλη της. Ορισμένοι υπάλληλοι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου Συνταγματικής Νομιμότητας κατέστρεψαν μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης της οργάνωσης φακέλους που σχετίζονταν με αυτή. Γι’ αυτό το λόγο, το 2012 παραιτήθηκαν οι διευθυντές της υπηρεσίας και των αρχών των κρατιδίων της Θουριγγίας, της Σαξονίας και του Βερολίνου. Οι οικογένειες των θυμάτων και άλλοι έχουν κατηγορήσει την αστυνομία ότι υπήρξε αμελής και υπογραμμίζουν ότι η νεοναζιστική οργάνωση δεν θα είχε καταφέρει να συνεχίσει τη δράση της για τόσο μεγάλο διάσημα χωρίς βοήθεια.

Από την πλευρά του ο γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας Πέτερ Φρανκ τόνισε ότι η ετυμηγορία του δικαστηρίου δεν είναι σε καμία περίπτωση το τελευταίο κεφάλαιο της πολύκροτης υπόθεσης. Μάλιστα, δήλωσε πως υπάρχουν κι άλλοι υποστηρικτές της οργάνωσης (100 με 200 άτομα εκτιμούν οι αρχές) που πιθανόν έπαιξαν ρόλο στη σειρά φόνων που διέπραξε η NSU και πρέπει να βρεθούν.

Σχόλια

X