Ο νέος δήμαρχος μας μιλά για την επόμενη μέρα στα χωριά της Χαλκιδικής και την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.

Ο Γιάννης Μίχος ήταν ο μεγάλος νικητής των αυτοδιοικητικών εκλογών στον Δήμο Αριστοτέλη που διεξήχθησαν με φόντο την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές και το κλίμα διχασμού στα χωριά. Προτάσσοντας την ενότητα ο Γ. Μίχος κατάφερε να βγει πρώτος με 51,13% έναντι 46,95% του Χρήστου Πάχτα και να στείλει μήνυμα ελπίδας για λύσεις που θα ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.

Ο νέος δήμαρχος Αριστοτέλη μίλησε στο 3pointmagazine για τη νέα προσέγγιση του Δήμου απέναντι στα ζητήματα που αφορούν την περιοχή, τονίζοντας ότι θα εφαρμοστούν πολιτικές που θα τονώσουν την επιχειρηματικότητα, αλλά και θα εμπλέκουν όλους τους δημότες, ικανοποιώντας βασικά αιτήματα όπως  η ανάγκη για εργασία, με σεβασμό όμως στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. 

Ξεκαθάρισε  ότι η άποψή του είναι αντίθετη με την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας ωστόσο ανέφερε ότι το ζήτημα υπερβαίνει τις θεσμικές αρμοδιότητες της δημοτικής αρχής.

mixos4

Τι σημαίνει για τον Αριστοτέλη δική σας νίκη και ήττα του κ. Πάχτα;
Σημαίνει το τέλος μιας, αν θέλετε, διχαστικής περιόδου. Παράλληλα είναι η έναρξη μιας νέας ελπίδας. Με χαμόγελο και αισιοδοξία, αλλάζουμε σελίδα και θέλουμε να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο, όπως του αξίζει.

Τα ποσοστά του κ. Πάχτα ήταν και πάλι ψηλά πάντως. 
Η δική μας προσέγγιση είναι ενωτική, αφορά όλο τον κόσμο, άρα και τους ψηφοφόρους του κ. Πάχτα. Από αυτή την εκλογική μάχη δεν προέκυψαν νικητές και ηττημένοι. Ο κ. Πάχτας πυροδότησε το κλίμα του διχασμού, ανέπτυξε μια συγκεκριμένη λογική που ήθελε στο δήμο την εργασιακή μονομέρεια, βασισμένη στην μεταλλευτική δραστηριότητα. Από εκεί και πέρα όμως, ο κόσμος που τον επέλεξε, είναι δημότες μας. Είμαστε όλοι μαζί και θα βρούμε την καλύτερη λύση. 

Γιατί πιστεύετε ότι σας ψήφισαν;
Θεωρώ ότι ο κόσμος μας ψήφισε γιατί ήμασταν κάτι καινούριο, αλλά ήμασταν και ειλικρινείς, ακόμα κι όταν δεν ήμασταν αρεστοί. Προσεγγίσαμε τα προβλήματα με καθαρές θέσεις. Εκφράσαμε την άποψη μας ότι δεν θέλουμε την επέκταση της παραδοσιακά υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές, ταυτόχρονα όμως είχαμε τον ρεαλισμό και την ειλικρίνεια να θέσουμε τις αρμοδιότητες του δήμου και να ξεκαθαρίσουμε ότι το ζήτημα αυτό είναι εκτός των θεσμικών αρμοδιοτήτων της δημοτικής αρχή. Kαταφέραμε να δημιουργήσουμε μια ευρύτατη πλειοψηφία γύρω από το τρίπτυχο: πίεση για αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους και κανόνες, ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα συνδράμουν στην αύξηση της απασχόλησης για να υπάρχει εργασιακή ισορροπία και φυσικά την ένωση του κόσμου και το τέλος του διχασμού.

 Πώς θα μπορέσετε να κρατήσετε ωστόσο τις ισορροπίες στην πράξη; Κάποια χωριά είναι κυριολεκτικά χωρισμένα στα δύο.

Με τον διάλογο. Ευελπιστούμε ότι θα βρούμε εκείνο το σημείο που θα δώσει την λύση, εξασφαλίζοντας το σεβασμό στη διαφορετική άποψη και χωρίς να υπάρχει ο στόχος για να επιβληθεί η μία της άλλης. Οι εκλογές για μας ήταν ένα μήνυμα δημοκρατίας. Δεν ερχόμαστε με διαθέσεις ρεβανσισμού, αλλά με βαθύτατο αίσθημα ευθύνης να δώσουμε λύσεις.

Η «άλλη ανάπτυξη» για την οποία μιλάτε και περιλαμβάνει το άνοιγμα θέσεων εργασίας, με ποιους τρόπους θα γίνει πράξη; 

Έχουμε συγκεκριμένα πλάνα και αναπτυξιακές μελέτες για κάθε χωριό ξεχωριστά. Ο δήμος θα λειτουργεί υποστηρικτικά για τους επενδυτές και τους συνεταιρισμούς σ’ επίπεδο μελετών. Θα συμβάλλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων, που θα δώσουν επιλογές στον άνεργο με στόχο να σπάσει η εργασιακή μονομέρεια.

mixos3

 Υπάρχει κόσμος που σας ψήφισε κι ανησυχεί ωστόσο για τη στάση που θα κρατήσετε απέναντι στην El Dorado. Κόσμος που φοβάται ότι δεν θα έρθετε σε ρήξη. 

Ξεκαθαρίζω πάλι ότι δεν θέλουμε να έχουμε νικητές και ηττημένους. Ζητήσαμε ενίσχυση απ’ όλους τους δημότες. Κάθε άποψη έχει ένα σημαντικό ρεύμα. Η μία άποψη δεν θα επιβληθεί της άλλης επειδή νίκησε στις εκλογές. Δεν θα δημιουργήσουμε την άλλη όψη του νομίσματος Πάχτα. Προσωπική μου θέση και πρόταση μας είναι ότι δεν πρέπει να γίνει επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Όμως έχουμε τον ρεαλισμό των αρμοδιοτήτων μας. Δεν θα προκαλέσουμε εμφύλιο πόλεμο, όπως δημιουργούταν μέχρι τώρα με ηγέτη τον κ. Πάχτα. Όλοι θέλουμε το καλό της περιοχής και με βάση αυτό θα χτίσουμε το μέλλον μας.

Προέρχεστε από τον επιχειρηματικό χώρο. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική;
Η απόφαση να εμπλακώ με τα πολιτικά δρώμενα, παρότι ο χρόνος μου είναι περιορισμένος, σχετίζεται με τη θέληση μου να μη μείνω στην κριτική και στις συζητήσεις του καφενείου. Σε αυτή την εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουμε ότι μπορούμε και λόγω της επιχειρηματικής μας εμπειρίας να βγούμε μπροστά, να πούμε τη γνώμη μας. Θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Η χώρα έχει ανάγκη να τη βοηθήσουμε όπως και η περιφέρεια. Η ανάπτυξη της χώρας είναι ταυτόσημη με την περιφερειακή ανασυγκρότηση. Δεν μπορεί να υπάρχει συνολική ανάπτυξη, χωρίς να υπάρχει ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο. Απευθύνουμε κάλεσμα και σ’ άλλες περιοχές της Ελλάδας να βρούμε κοινές δράσεις και να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση ρόλο θερμοκηπίου ανάπτυξης που θα φέρει φυσικά και την αύξηση της απασχόλησης. 

Ποιες θα είναι οι πρώτες δράσεις ως νέα δημοτική αρχή;
Ν’ ακούσουμε με προσοχή το σύνολο των προβλημάτων της κάθε περιοχής για να θεμελιώσουμε μια στρατηγική επίλυσης και να καθορίσουμε ταυτόχρονα την κατάλληλη αναπτυξιακή στρατηγική. Στόχος μας είναι να γίνει επίσης αναπτυξιακό συνέδριο. Να φέρουμε τα φώτα της προσοχής στην περιοχή και να γίνει επίκεντρο ενδιαφέροντος για διαφορετικό λόγο από την υφιστάμενη αντιπαράθεση. Μιλάμε για μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας, που συνδυάζει ιδανικά το πράσινο με το γαλάζιο όπως στο Πήλιο, ενώ είναι ακόμα η πύλη του Αγίου Όρους, η γενέτειρα του Αριστοτέλη και μια περιοχή γεμάτη από αρχαιολογικά μνημεία.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]