Ήταν περασμένες 11 το βράδυ της 11ης Ιουνίου όταν έπεσε το μαύρο στην τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ. Με μια αιφνίδια ανακοίνωση του ίδιου απογεύματος, ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης ανακοινώνει το κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, βυθίζοντας στην απόγνωση τους δυόμισι χιλιάδες εργαζομένους της.

Πολλοί θα πουν ότι η ΕΡΤ δεν ήταν παρά ένα φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης και ένα όργιο σπατάλης και ρουσφετιών για κάθε πράσινο ή μπλε πολιτικό. Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι μπορεί να ήταν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός έπρεπε να είναι ο ρόλος της και ούτε φταίνε όλοι οι εργαζόμενοι γι’ αυτό.  Η αλήθεια είναι ότι  δεν υπήρχε ποτέ καμία βούληση για να αναδιαρθρωθεί η ΕΡΤ γιατί εκείνοι που επικαλούνται την ύπαρξη των πελατειακών σχέσεων ως πρόσχημα  για το λουκέτο της είναι οι ίδιοι που τόσα χρόνια βολεύουν κάποιους δικούς τους στην ΕΡΤ και κινούν τα νήματα.

 

ert-11-09

Παρά τις όποιες κατηγορίες και τα βέλη που δέχθηκαν από την κυβέρνηση, οι εργαζόμενοί της αντιστάθηκαν και συνέχισαν την ειδησεογραφική ροή και τη λειτουργία της ΕΡΤ έτσι όπως θα έπρεπε να είναι η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Κι αυτό γιατί δεν είχαν κανέναν να τους λέει τι να κάνει. Είχαν τις χιλιάδες κόσμου που συνέρρεαν στο ραδιομέγαρο για να υποστηρίξουν τον αγώνα τους και τους ενέπνεαν να συνεχίσουν μια πραγματικά ανεξάρτητη και ελεύθερη ενημέρωση στα χέρια των δημοσιογράφων και των εργαζομένων, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι.

Σήμερα η ΕΡΤ έχει κλείσει αλλά ακόμα εκπέμπει μέσω διαδικτύου από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Στην τηλεοπτική μας συχνότητα όμως εκπέμπει η  Δημόσια Τηλεόραση, σε ένα μουντό στούντιο με μερικούς από τους «αγωνιζόμενους» πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ να παρουσιάζουν και να σχολιάζουν τα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα.

ert- cover

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι, δεν λέω,  που κάποιος αποφασίζει από εκεί που υπερασπίζεται την ελεύθερη φωνή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ να φτάνει να κάνει αίτηση στον νέο οργανισμό που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Αλλά ίσως να υπάρχουν ακόμα περισσότεροι για να σταθείς στο πλευρό των συναδέλφων σου και να αγωνιστείς γι’ αυτό που μαζί χάσατε.

Αν και πλέον το άδειο προαύλιο της ΕΡΤ δεν θυμίζει σε τίποτα τα βράδια του Ιούνη, κάποιοι άνθρωποι δεν σταμάτησαν να βρίσκονται εκεί και να αγωνίζονται γι’ αυτά που χάσανε εν μία νυκτί. Τρεις μήνες μετά, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ βρίσκονται ακόμα στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής  και αναμετριούνται με τη  λογική της  «μνήμης του χρυσόψαρου» που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία. Έτσι, διοργανώνουν μια μεγάλη συναυλία στο κέντρο του αγώνα τους, στη Μεσογείων.

Γι’ αυτό σήμερα το βράδυ, το προαύλιο του ραδιομεγάρου πρέπει να γεμίσει. Γι’ αυτούς που κάθε μέρα βρίσκονταν εκεί και δεν ξέχασαν. Για τον Αχιλλέα που δεν θα είναι εκεί να καταγράψει με την κάμερά του αυτή τη μεγάλη συναυλία, αλλά θα τη δει μέσα από τα μάτια όσων θα βρισκόμαστε εκεί…

Σχόλια

X