«Είμαι δισέγγονος του Ζορμπά, και ως γνωστό ο Ζορμπάς ήταν rock and roll, όπως και να το κάνουμε. Και πολύ μάλιστα. Αυτό μας το λέει κι ο Καζαντζάκης. Από την άλλη μεριά όμως, έχω και σπέρμα από τη γενιά των Αλεξίου. Της Έλλης της Αλεξίου, η οποία είναι θεία μου. Κι έτσι έχω μέσα μου και τον διανοούμενο και τον αλήτη. Από τη σύγκρουση αυτών των δύο βγαίνει άλλοτε καταστροφή κι άλλοτε δημιουργία»

Δεν θα μπορούσε κάποιος να συστήσει τον Παύλο Σιδηρόπουλο καλύτερα από τον εαυτό του. Μαρτυράει τις ρίζες του, στις οποίες μάλλον και ο ίδιος αναζήτησε τον εξαιρετικά μοναδικό χαρακτήρα του. Ένας ανθρωπος ανησυχός, ένας καλλιτέχνης με άστρο, ένας αντι-σταρ που με ό,τι έγραψε, ερμήνευσε και σκεφτόταν θα μιλάει για πάντα με όποιον τον ακούει για την κριτική του στην κοινωνία και τους ανθρώπους.

Έξι Δεκέμβρη έφυγε. Μια ημερομηνία που η σύγχρονη ιστορία κληροδότησε πολλά για τη συλλογική μνήμη. Μια ημερομηνία πλούσια για την κριτική στην εξουσία και την υποκρισία της κοινωνίας και του συστήματος. Και στην πορεία του, πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες. Στα παρακάτω κείμενα, μπορείτε να γνωρίσετε λίγο περισσότερο τον πρίγκηπα της ελληνικής ροκ.

Ένας… ασυμβίβαστος πρίγκηπας: Ακολουθούμε τη βιογραφία του Παύλου Σιδηρόπουλου από κοντά, μαθαίνοντας και για τη σχέση του με το σινεμά.

Ο μύθος του Πρίγκιπα: Πέρα από τον άνθρωπο, υπάρχει και ο μύθος γύρω από το όνομά του. Όσα ο Σιδηρόπουλος και η μουσική του σημαίνουν.

Παύλος Σιδηρόπουλος: Πρίγκιπας μιας ολόκληρης ροκ γενιάς: Μία ολόκληρη γενιά και σκηνή μουσικών επηρεάστηκαν από την μουσική του παραγωγή.  Εστιάζοντας στον Παύλο ως μουσικό.

Ο πρίγκηπας της ροκ στη χούντα: Ιστορίες από μία σκοτεινή εποχή.

Για τους «Απροσάρμοστους»: Δυο λόγια για τους μουσικούς συνοδοιπόρους του.

Φωτογραφία Μ.Νταλούκας

Σχόλια

X