Τα «χωράφια αλληλεγγύης» των προσφύγων στο Καπαρέλλι της Βοιωτίας θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε σήμερα, Κυριακή από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ μέσα από μπαζάρ, συζήτηση και προβολή ντοκιμαντέρ στον Ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Nosotros».

Εκεί θα διατεθούν προϊόντα που παράγουν πρόσφυγες και αλληλέγγυοι, «προϊόντα βιολογικής και αλληλέγγυας καλλιέργειας», όπως τονίζουν οι διοργανωτές που θα φέρουν φρέσκα λαχανικά, όσπρια, αυγά, μέλι, ντοματοπολτό και πολλά άλλα, όπως κρασί ενός Έλληνα οινοπαραγωγού που στηρίζει το εγχείρημα.

Στο μπαζάρ θα βρούμε επίσης λάδι, μέρος του οποίου έβγαλαν μετανάστες και εθελοντές που μάζεψαν ελιές το περασμένο φθινόπωρο από πλαγιές του Κιθαιρώνα, όπου ντόπιοι ιδιοκτήτες τους παραχώρησαν την καλλιέργεια και τη συγκομιδή των καρπών χιλιάδων ανεκμετάλλευτων ελαιόδεντρων.

Facebook / Refugee Village For Freedom

Θα ακολουθήσει συζήτηση και παρουσίαση του σημαντικού εγχειρήματος, που ξεκίνησε από αλληλέγγυους και πρόσφυγες του «Σχολείου», της κατάληψης στέγης του 5ου Λυκείου της Αθήνας, όπου μένουν κυρίως οικογένειες ή μόνοι ανήλικοι που έφυγαν από τα νησιά και θέλουν να συνεχίσουν την αναζήτηση των δικών τους μακριά από τα «καμπ», με τη συμπαράσταση του «Syrian Solidarity House».

Επίσης, θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο περιλαμβάνονται και πλάνα του Γαλλικού Πρακτορείου για τα «χωράφια της αλληλεγγύης», τα οποία από 12 στρέμματα γης που ήταν αρχικά έχουν επεκταθεί σήμερα σε 182.

«Στόχος είναι το άνοιγμα προς την κοινωνία σε ντόπιους και μη και κυρίως να μην περιμένουμε ελεημοσύνη, αλλά να μπορούμε με όσα παράγουμε να καλύψουμε τις ανάγκες καταλήψεων στην Αθήνα. Πέρυσι βγάλαμε μεταξύ άλλων σιτάρι, πατάτες, κρεμμύδια, ντομάτες, αγγούρια, ρεβίθια, φασόλια, καρπούζι. Τις επόμενες μέρες θα φυτέψουμε πάλι εποχιακά» μας λέει ο Κάστρο από τη Συρία, η ψυχή του εγχειρήματος.

Με αυτά τα προϊόντα εφοδιάζουν καταλήψεις στέγης και αυτοοργανωμένες δομές, όπως τη δική τους στην Οκταβίου Μερλιέ και άλλες στην οδό Θεμιστοκλέους 58, στην Αραχώβης 44, στην Αχαρνών 22 και στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Σουρμελή.

Πληροφορίες:
Κυριακή 29 Απρίλη: 13.00-22.00
Παζάρι και φαγητό
17.00-19.00: Συζήτηση-παρουσίαση-γνωριμία
20.00-22.00: Προβολή ντοκιμαντέρ για τα «Χωράφια Αλληλεγγύης»
Διοργανωτές: Refugee Village For Freedom
Διεύθυνση: Nosotros, Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια

Facebook / Refugee Village For Freedom

Το διαβάσαμε πρώτα εδώ.

Σχόλια

X