Ξεκινάει απόψε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις για το πρωτάθλημα Σκωτίας η Ρέιντζερς. Η ομάδα με τoυς περισσότερους εγχώριους τίτλους στην Ευρώπη (και όχι μόνο) ετοιμάζεται να παίξει για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό της για τη νέα χρονιά με απώτερο στόχο την άνοδο στην… 3η κατηγορία του σκωτσέζικου πρωταθλήματος! Ναι, σωστά διαβάσετε… Η εξοντωτική ποινή που επιβλήθηκε στο σωματείο της Γλασκώβης με το τέλος της περασμένης σεζόν την έφερε να αγωνίζεται στο περιφερειακό πρωτάθλημα Σκωτίας λόγω χρεών και πολλών χρηματικών οφειλών σε ποδοσφαιριστές. Κι εδώ μοιραία έρχεται και η σύγκριση…

Στην Ελλάδα του κουκουλώματος
Θα συνέβαινε κάτι αντίστοιχο στη χώρα μας; Θα έδειχνε η αθλητική δικαιοσύνη την ίδια ευαισθησία; Θα γινόταν κάτι τέτοιο εδώ, όπου “κουκουλώθηκαν” τόσα και τόσα στημένα με τρανταχτές αποδείξεις και μαγνητοφωνημένες κασέτες; Η απάντηση είναι προφανής, αφού ουκ ολίγες ομάδες έχουν ήδη έρθει σε ανάλογη θέση, με αποτέλεσμα να τους επιβληθούν εξοντωτικές ποινές, όπως ρυθμίσεις χρεών και επιβολή χρηματικών προστίμων. Τα παραδείγματα είναι πολλά (Α.Ε.Κ., Π.Α.Ο.Κ., ρύθμιση με άρθρο 44 κτλ.) και αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα του πώς λειτουργούν οι αθλητικοί και όχι μόνο νόμοι στη χώρα μας και κατά πόσον εφαρμόζονται.

Αν αναλογιστούμε ειδικά ότι το σκωτσέζικο πρωτάθλημα είναι ουσιαστικά μόνο δύο ομάδες (η Σέλτικ και η Ρέιντζερς), καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική και δύσκολη ήταν η εξοντωτική ποινή που επιβλήθηκε στη Ρέιντζερς. Είναι σα να υποβαθμίζουν οι ίδιοι το πρωτάθλημά τους, το εμπόρευμά τους. Και μιλάμε για ένα πρωτάθλημα στο ίδιο επίπεδο με το ελληνικό, αν όχι χειρότερο. Κι όμως… Παρ’ όλες τις αντιδράσεις που υπήρξαν από διάφορους φορείς του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου, ο νόμος εφαρμόστηκε κατά γράμμα, δίχως να τους νοιάζουν οι συνέπειες και η “κατρακύλα” του ποδοσφαιρικού προϊόντος της χώρας.

Στην Ελλάδα αυτό δε θα γινόταν ποτέ. Εδώ όπου επικρατεί ο “ωχαδερφισμός” και ο φόβος της μάζας, των οπαδών, της κάθε ομάδας που κανείς δε θέλει να τους δυσαρεστήσει, γιατί θα χάσει πολλά (βλ. ψήφους). Αλλά, άραγε, πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα για την Α.Ε.Κ. π.χ. αν έπεφτε κατηγορία και ξεμπέρδευε μια και καλή με τα χρέη;;; Είναι καλύτερο μήπως να κινείται μια τόσο μεγάλη ομάδα στη μετριότητα, προσπαθώντας να ξεπληρώσει οφειλές λίγο-λίγο και να κατρακυλάει αγωνιστικά χρόνο με το χρόνο; Το αν θα έχανε από τη δυναμική της, αυτό το ξέρουν μόνον οι ίδιοι οι φίλοι της. Γιατί οι οπαδοί της Ρέιντζερς, παρά τα όσα ταπεινωτικά περνάει η ομάδα τους, δείχνουν τώρα περισσότερο από ποτέ έμπρακτα την υποστήριξή τους αγοράζοντας εισιτήρια διαρκείας και ενισχύοντας οικονομικά με διάφορους τρόπους το σύλλογο.

Καλό θα είναι, λοιπόν, η ελληνική πολιτεία και η αθλητική δικαιοσύνη να παραδειγματίζονται από τέτοιες παρεμφερείς περιπτώσεις και να εφαρμόζουν το νόμο εκεί που πρέπει και όπως πρέπει, χωρίς να φοβούνται κανέναν και τίποτα. Γιατί τότε, τα οφέλη μακροπρόθεσμα θα είναι πολύ περισσότερα και για τις ομάδες και για το ποδόσφαιρό μας συνολικά….

Ηλίας Ηλιάδης

Σχόλια

X