Το 1985 ο Andy Warhol ζωγράφισε με το ποντίκι του την Debbie Harry, κατά την παρουσίαση του υπολογιστή Commodore Amiga 1000, σε μια επίδειξη των δυνατοτήτων του πρώτου προσωπικού υπολογιστή της εταιρείας.

Το 2014 ειδήμονες ανέσυραν στην επιφάνεια τα ξεχασμένα ηλεκτρονικά έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη μέσα από τα floppy discs της εποχής. Ο καλλιτέχνης Cory Arcangel, μέλη του Carnegie Mellon University’s Computer Club και  το Andy Warhol Museum, ύστερα από ειδική έρευνα, ανέδειξαν έργα 30ετίας, κάνοντας στους φαν του καλλιτέχνη μια ακόμη έκπληξη.

«Πώς νιώθεις που πλέον όλων η καλλιτεχνική δημιουργία θα μοιάζει με τη δική σου;», τον είχε ρωτήσει το 1985 η Amiga World.

«Μα δεν θα είναι», ήταν η απάντηση του Warhol.

Μια ματιά στα ευρήματα αρκεί για να το επιβεβαιώσει…

warholdisks1

To αυτό-πορτραίτο του 1958, «Andy2».

warholdisks2

Μια Αφροδίτη με τρία μάτια –μάλλον απόδειξη μια πρόωρης χρήσης του copy paste.

warholdisks3

Μια σούπα Campbells’ s στη ζωγραφική.

«Ένας καλλιτέχνης μπορεί να κάνει τα πάντα. Μπορεί να φτιάξει μια ταινία με ήχο, εικόνα, τέχνη», δήλωνε το 1985 ο Warhol.

«Αυτό είναι το καλύτερο».

«Κοιτώντας αυτές τις εικόνες, μπορούμε να δούμε πόσο γρήγορα ο Warhol αξιοποίησε το ολοκαίνουργιο μέσο της εποχής του: το ψηφιακό», τονίζει ο Cory Arcangel, καλλιτέχνης από το Μπρούκλιν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Στις 10 Μαΐου θα προβληθεί το βίντεο της διαδικασίας αποκατάστασης των δισκετών στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Carnegie, ενώ στις  12 Μαΐου θα είναι και online διαθέσιμο.

Σχόλια

X