Τον Ηλία Σιώρα τον συναντήσαμε στον «Ευαγγελισμό», στο νοσοκομείο όπου δουλεύει επί 27 συναπτά έτη ως καρδιολόγος. Σήμερα κατεβαίνει υποψήφιος στην Α’ Αθήνας με το ΚΚΕ.

Γιατρός του ΕΣΥ στην εποχή της κρίσης, δύσκολο επάγγελμα. Σε ένα σύστημα υγείας που καταρρέει από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και με χιλιάδες ασθενείς ανασφάλιστους να ψάχνουν μια «σωτηρία».

Ο Ηλίας Σιώρας είναι ένας από τους δεκάδες γιατρούς που κάθε μέρα δίνουν μια μάχη για να κρατήσουν τη δημόσια υγεία όρθια. Είναι πρόεδρος του Σωματείου των εργαζόμενων του νοσοκομείου. Γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του και διεκδικεί μαζί με τους συναδέλφους του αυτά που έχουν στερήσει στους ίδιους αλλά και στους πολίτες που φορολογούνται για να έχουν ένα αξιόπιστο, εύρυθμο και δημόσιο σύστημα υγείας.

Ανήκει ιδεολογικά στο ΚΚΕ από το 1977. Σχεδόν όσα χρόνια είναι γιατρός. «Το πρότυπό μας είναι το πρότυπο του “λαϊκού γιατρού”» μας λέει. Μας «αραδιάζει» ονόματα επιστημόνων που «άνοιξαν τα φτερά στην επιστήμη», όπως μας λέει, «το ζεύγος Κιουρί, ο Γιώργος Παπανικολάου», αλλά «υπάρχουν και τα αγωνιστικά πρότυπα των επιστημόνων, όπως ο Πέτρος Κόκκαλης, αντιστασιακός γιατρός, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Τσε Γκεβάρα».

sioras-noskomeio-1

«Τα πρότυπα εκτός από την ιδεολογία, είναι ένα μείγμα επιστήμης και αγώνα» μας εξηγεί, είναι «άνθρωποι που κατάφεραν και συνδύασαν την επιστήμη με τον αγώνα». Αυτό, λοιπόν, προσπαθεί και ο ίδιος, να καλλιεργήσει το πρότυπο του καλού επιστήμονα αλλά και του αγωνιστή. «Αυτός είναι ο λαϊκός γιατρός» μας λέει.

Τον ρωτάω με ποια αφορμή ασχολήθηκε, εντάχθηκε στην αριστερά και το ΚΚΕ. «Δεν ήταν αφορμή, υπήρξαν αιτίες» απαντά. «Η χούντα μας άνοιξε τα μάτια, αντί να μας τα κλείσει» συνεχίζει, εξηγώντας πως η χούντα αλλά και η στάση της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο υπήρξαν οι αιτίες που τον οδήγησαν «αριστερά». Τότε «κατάλαβα πως η κοινωνία μας χρειάζεται τον σοσιαλισμό και έβλεπα ότι υπήρχαν δυνατότητες και στην Ελλάδα για μια σοσιαλιστική αλλαγή με προσανατολισμό την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής» μας εξηγεί.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες στον τομέα της υγείας;
Πρώτα απ’ όλα η αύξηση των δαπανών υγείας, έτσι ώστε να ανακουφιστεί άμεσα ο κόσμος. Αυτό έχει επιτευχθεί κατά ένα μεγάλο μέρος μέσα από τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος, μας λέει. Για παράδειγμα ο αγώνας του σωματείου του Ευαγγελισμού έχει καταφέρει να περάσουν αποφάσεις για τη δωρεάν νοσηλεία ανασφάλιστων πολιτών. Αυτό θεωρείται επιτυχία του σωματείου και του κινήματος. Είναι πάρα πολλοί οι απελπισμένοι άνθρωποι που έρχονται σε εμάς, ζητώντας να τους βοηθήσουμε.

siwras 2

Φεύγοντας από τα του κλάδου του, περνάμε και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Γιατί κάποιος να ψηφίσει ΚΚΕ;
Για μας, όποια κυβέρνηση και αν βγει στις 26 Γενάρη θα είναι κυβέρνηση του αντιπάλου, και αυτό γιατί από τη στιγμή που δέχεται την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το Σύμφωνο Σταθερότητας, δεν συμφωνούμε. Σε ένα τέτοιο προσανατολισμό όπου διαπραγματεύεσαι εντός των τειχών του αντιπάλου, διαπραγματεύεσαι για τα συμφέροντα του αντιπάλου. Σε καμία τέτοια κυβέρνηση δεν μπορείς να δώσεις ανοχή. Θέλουμε ένα υψηλό ποσοστό για το ΚΚΕ γιατί θα δώσει άλλον αέρα στο κίνημα.

Η θέση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας όχι σε οποιαδήποτε συνεργασία. Τι απαντάτε, όμως, σε κάποιον, που επικαλούμενος την ενότητα της αριστεράς, θα ήθελε να δει το ΚΚΕ να συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ούτε συνεργασία, αλλά ούτε και ανοχή θα δώσουμε σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουμε κάτι προσωπικό με τον Τσίπρα ή άλλα πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα για μας είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα συγκροτηθεί αυτή η κυβέρνηση, κι αυτό περιέχει την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αν δεν αμφισβητείς το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τα μονοπώλια που μας έχουν φέρει μέχρι εδώ, πως θα διαπραγματευτείς και ειδικά όταν υπάρχει κίνημα από κάτω που να στηρίζει μια τέτοια κυβέρνηση. Με επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κίνημα γιατί δεν το θέλει. Γιατί δεν θέλει να συγκρουστεί. Το υπαγορεύει η επιλογή του για οικονομία της αγοράς. Αυτή τη ζούγκλα ζούμε σήμερα.

Σχόλια

X