του Άρη Γάρου

Ότι η δημοσιογραφία στο πώς ασκείται ολισθαίνει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο είναι γνωστό.

Η τηλεόραση στην Ελλάδα για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα ανέκαθεν και με ελάχιστες εξαιρέσεις αναπαρήγαγε πάντα τα πιο χυδαία στερεότυπα για τη γυναίκα, για τον «σωστό» άντρα, τον gay και το οτιδήποτε υπάρχει στην καθημερινότητα μας.

Μέσα το αυτό το πλαίσιο χώρεσαν και οι χρυσαυγίτες που βοηθούσαν γριές να περνούν απέναντι στο δρόμο κι έτσι τα ΜΜΕ άνοιξαν διάπλατα τον δρόμο για τον εκφασισμό της δημόσιας σφαίρας προβάλλοντας δράσεις «βιτρίνα» της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Ένα πολύ ξεχωριστό και μεγάλο κομμάτι είναι και ο σεξισμός που εκπέμπουν στην πλειοψηφία τους τα τηλεοπτικά προγράμματα στην Ελλάδα. Η ξανθιά παρουσιάστρια που πρέπει να γελάει αρκετά, να σχολιάζει συγκεκριμένα πράγματα και να προτείνει στις γυναίκες του δέκα τρόπους που θα νιώσουν πιο όμορφες και άρα πιο ποθητές.

Αν κάτσουμε μάλιστα να σκεφτούμε και το πώς είναι δομημένες ειδικά οι πρωινές εκπομπές στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια που μπήκαν τα ιδιωτικά κανάλια σε όλα τα σπίτια θα καταλάβουμε τι είδους πρότυπα αναπαράγουν. Στήλες ομορφιάς, μαγείρεμα, κουτσομπολιό κι άγιος ο θεός…

Και όλη αυτή η βιτρίνα πολύ συχνά καταλήγει να κρύβει άλλα πιο βρώμικα και χυδαία μηνύματα που εκπέμπουν τα τηλεοπτικά προγράμματα, όπως και οι ενημερωτικές εκπομπές. Μια τελευταία αφορμή δόθηκε σε ένα ρεπορτάζ για τους βιασμούς όπου μια «ειδικός» μίλησε για τη βιταμίνη D που ενεργοποιείται με τον ήλιο και αυξάνει την ερωτική διάθεση.

Το απόσπασμα

Κι εκεί που ήδη έχεις πάθει το πρώτο σοκ η «ειδικός» σου πετάει και το «κι εκείνη την ώρα τα ρούχα παίζουν πολύ δυνατό ρόλο» και σε αποτελειώνει. Τι θέλει να πει η… ποιήτρια; Ότι εντάξει άμα η άλλη είναι τσίτσιδη ή με το μαγιό ή φοράει τίποτα αραχνοΰφαντα φορέματα, τι να κάνει κι άλλος, πόσο να αντέξει, άντρας είναι (λέμε τώρα) θα υποκύψει και θα ορμήξει…

Η απόλυτη  απενοχοποίηση του βιασμού σε prime time στην ελληνική τηλεόραση και ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό…

Πηγή: inotos.gr

Σχόλια

X