Στη στήλη αυτή που μου παραχωρείται από τα παιδιά του 3 Point, συνηθίζω να γράφω κάποιες σκέψεις πολιτικού κυρίως περιεχομένου. Το κάνω με χαρά και… ψευδώνυμο (πράγμα που μου δίνει κι άλλη χαρά) και όπως τα κείμενα που γράφω μαζεύονται σιγά σιγά, μου δίνεται η ευκαιρία να δω κατά πόσο συμφωνώ ή διαφωνώ με… τον εαυτό μου.

Στο σπίτι που μεγάλωσα, είχαμε έξω από την πόρτα μια μεγάλη γλάστρα με μια γαρδένια που όποτε άνθιζε ήταν σαν η ζωή να ξεκινούσε από την αρχή. Η μητέρα μου ανέφερε συχνά (δεν έμαθα λεπτομέρειες πως και τι), πως τη γαρδένια αυτή την είχε κάνει δώρο η Πόλυ Πάνου. Τότε δεν την ήξερα αλλά την ευγνωμονούσα για εκείνο το υπέροχο δώρο. Που να ήξερα πόσα ακόμα δώρα θα μου έκανε στο μέλλον.

Δύσκολο να συγκρατήσω τα ρίγη συγκίνησης κάθε φορά που την ακούω. Μια φορά (γύρω στο ’93) την άκουσα ζωντανά σε ένα πρόγραμμα μαζί με τη Μαίρη Λίντα και τη Γιώτα Λύδια. Έμεινα άφωνος για τρεις ώρες. Εκείνη όχι… Ήταν μια σπάνια φωνή με πάθος και δεξιοτεχνία κουβαλώντας το δημοτικό τραγούδι μέσα στο λαϊκό με μια ανεπανάληπτη ισορροπία, ξεκινώντας την καριέρα της λίγα χρόνια πριν τη Βίκυ Μοσχολιού, που έκανε το λαϊκό τραγούδι εντελώς αστικό και τα πράγματα πήραν το δρόμο τους από τότε.

Τα γεγονότα αυτές τις μέρες που έφυγε από τη ζωή, είναι μοναδικής ιστορικής σημασίας για τη χώρα και οι εξελίξεις απρόβλεπτες. Η είδηση του θανάτου της επισκιάστηκε από τα συγκλονιστικά γεγονότα των τελευταίων ημερών. Όπως και πριν δώδεκα χρόνια όταν ο Στέλιος Καζαντζίδης έφυγε από τη ζωή λίγες μέρες μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους.

Η Πόλυ Πάνου έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου. Την επόμενη μέρα που η πολιτεία με όλα της τα συντεταγμένα όργανα έκανε επιτέλους αυτό που έπρεπε, δε μένει τίποτα για μένα να γράψω. Κοιμήθηκα ήσυχος, έστω το Σάββατο το βράδυ με ένα βάρος να έχει αφήσει για λίγο την ψυχή μου, αφήνοντας χώρο να πενθήσω για την Πόλυ Πάνου. Για μένα, λοιπόν, τα ιστορικά αυτά γεγονότα δεν θόλωσαν την είδηση για την απώλεια αυτή, αντίθετα με άφησαν σπίτι μου ιδιωτεύοντας να γεύομαι ξανά εκείνη την ευωδιά της γαρδένιας.


Ζάφοντ

Σχόλια

X