Αφιέρωμα στην ελληνική εθνική ομάδα των αστέγων αποφάσισε να κάνει η FIFA μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της. Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και τον περασμένο Αύγουστο η τόσο ξεχωριστή αυτή εθνική ομάδα έλαβε μέρος στο λεγόμενο Μουντιάλ των Αστέγων στα γήπεδα της Πολωνίας και συνεχίζει τον αγώνα παρά τις δυσκολίες…

Στην κρίση που χτύπησε την Ελλάδα, η Εθνική Ομάδα Αστέγων βοηθά τους πολίτες να βρουν το κίνητρο για να αντιμετωπίσουν τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, λέει το video της FIFA στην εισαγωγή του.

«Μπορείς να χάσεις τη δουλειά σου,μπορεί να χάσεις το σπίτι σου αλλά ακόμα χειρότερο είναι να χάσεις την ελπίδα σου» τονίζει ο Χρήστος Αλεφαντής μεγαλωμένος στην Αυστραλία και ιδρυτής της εκστρατείας Γκολ στη φτώχεια, η οποία και ενσωμάτωσε την Εθνική Ποδοσφαιρική Ομάδα Αστέγων και το περιοδικό δρόμου «Σχεδία», που κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με στόχο τη στήριξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

«Είναι το σημαντικότερο κομμάτι στη ζωή μου» λέει ο Δημήτρης, πορτιέρο και μεγαλύτερος ηλικιακά παίκτης της ομάδας

Ποιοι αποτελούν την Εθνική ομάδα αστέγων;

Tόσο το ομοσπονδιακό μας συγκρότημα όσο και οι άλλες ομάδες αστέγων αποτελούνται από συμπολίτες που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τη βία του κοινωνικού αποκλεισμού: άστεγοι, πρώην χρήστες ουσιών που τώρα βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης, πρόσφυγες αιτούντες άσυλο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι το αντίστοιχο συγκρότημα της Αυστρίας αποτελούταν από Αφγανούς πρόσφυγες, ή η Εθνική αστέγων του Καναδά που το ρόστερ της αποτελείτο από παιδιά που προέρχονταν από προγράμματα απεξάρτησης, ενώ αρχηγός της ομάδας ήταν ένας ομογενής με καταγωγή από τη Τρίπολη.

Μάλιστα, το «γκολ στην φτώχεια» δεν ξεκίνησε ως φαινόμενο ή αντανάκλαση της οικονομικής κρίσης των τελευταίων τριών ετών, αλλά με δυναμική παρουσία από τις πρώτες κιόλας διοργανώσεις.

Το 2007 στα γήπεδα της Δανίας και στην παρθενική της εμφάνιση η ομάδα κατέκτησε τον τίτλο του «Fair Play Award» δηλαδή είχε ανακηρυχθεί Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ηθους,ένας τίτλος που η FIFA απονέμει και στο Παγκόσμιο Κύπελλο και του δίνει ξεχωριστή μάλιστα σημασία.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για την Εθνική Αστέγων στο video που είχε ετοιμάσει το καλοκαίρι το othersidefootball, με τους πρωταγωνιστές να διηγούνται τις ιστορίες τους.

Αναδημοσίευση από othersidefootball.com

Σχόλια

X