Σε όλες/ους μας τυχαίνει συχνά, να γινόμαστε αποδέκτες ή μάρτυρες σεξιστικής συμπεριφοράς κατά την οδήγηση.

Στο συγκεκριμένο βίντεο, οι γυναίκες αυτές, όντως δεν έπρεπε να σταθμεύσουν στην πιάτσα. Είναι ένα λάθος. Ένα σύνηθες λάθος, όμως, (παράτυπη/παράνομη στάθμευση) όταν γίνεται από γυναίκα οδηγό… είναι casus belli.

Αυτό που δεν γίνεται αντιληπτό είναι ότι σε φαντασιακό επίπεδο, ο μέσος μάτσο τιμονιέρης, αντιλαμβάνεται ως ύβρη το γεγονός και μόνο ότι η γυναίκα έχει μεταπηδήσει από τη θέση του συνοδηγού σε εκείνη που ορίζει την πορεία του οχήματος. Αναλογιστείτε πόσοι άνδρες, ακόμη και τρυφεροί σύντροφοι, ζητούν από τις γυναίκες τους να τους παραχωρήσουν τη θέση του οδηγού, ακόμη κι αν το όχημα έχει ιδιοκτήτη γένους θηλυκού. Ντρέπονται να βρίσκονται στη θέση του συνοδηγού, ντρέπονται να «βλέπει ο κόσμος» ότι οδηγεί η γυναίκα.

Κοστίζει στον μάτσο τιμονιέρη να βλέπει γυναίκα στο τιμόνι, «οφείλει» να την υποτιμήσει με κάθε μικρή και μεγάλη ευκαιρία, να την μειώσει, να την κάνει να νιώσει σκουπίδι, ανίκανη και εν τέλει να της υποδείξει τον δρόμο για το μέρος στο οποίο «δικαιωματικά» και νομοτελειακά ανήκει: «Τράβα στην κουζίνα σου», «τράβα να πλύνεις κάνα πιάτο» και άλλες διατυπώσεις ενός ώριμου πολιτισμού που βαίνει στην κοινωνική απελευθέρωση.

Φυσικά, η υπόδειξη του χώρου στον οποίο επιβάλλεται να δραστηριοποιείται μια γυναίκα δεν είναι αρκετή την ώρα της φούριας, την ώρα του «τώρα θα δεις ποιος κάνει κουμάντο». Είναι τόσο μεγάλη η πρόκληση της γυναικείας ανεξαρτησίας/αυτονομίας, τόσο απειλητική που ναι, τώρα έρχεται η ώρα για τη μεγάλη εκδίκηση: «Μωρή», «λάτζα», «καργιόλα», «πατσαβούρα», «ηλίθια», «ζώον» είναι μερικά μόνο από τα κοσμητικά επίθετα με τα οποία στολίζονται θηλυκές υπάρξεις στο δρόμο. Είναι η στιγμή της απόλυτης επίθεσης, της προσπάθειας για απόλυτη απαξίωση, όχι των ικανοτήτων για οδήγηση, αλλά της ΓΥΝΑΙΚΑΣ ως υπόσταση.

Παρακαλώ, αναλογιστείτε την θέα της Αττικής. Αυτοκίνητα παρκαρισμένα σε πεζοδρόμια, μπροστά από ράμπες για ΑμεΑ, κόρνες, παραβιάσεις STOP, παραβιάσεις κόκκινων σημάνσεων, μπαντιλίκια, σφήνες, αντικανονικές προσπεράσεις, κατάργηση του φλας/αλάρμ και η λίστα είναι ατελείωτη. Η αντικανονική οδηγική συμπεριφορά δεν είναι προνόμιο των γυναικών, ούτε φυσικά των ανδρών, είναι μια αξία παν-φυλική.

Στο δρόμο αποτυπώνεται σε όλη της την χυδαιότητα η πιο μπρούταλ, απροκάλυπτη και επιθετική κουλτούρα του σεξισμού. Επειδή όμως «όλα είναι δρόμος», αγαπητοί τσουτσουνοφόροι που κάνετε κάθε τόσο ιμέρτζ από την εποχή του Μεσοπολέμου, σκεφτείτε το δυο φορές πριν αφήσετε αδάμαστο το θεριό που κρύβετε μέσα σας. Προστατεύστε τους εαυτούς σας από μια γυναίκα δυναμική, που θα υπερασπιστεί την αξιοπρεπειά της. Κάντε την χάρη στους εαυτούς σας να προφυλαχθείτε από το κοινωνικό λιντσάρισμα που θα υποστείτε από εκείνους που δεν θεωρούν προέκταση του ανδρισμού τους το αμάξι και θα σας ξεφτιλίσουν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Σχόλια

X