Μία από τις σημαντικότερες και πιο αγαπημένες θεατρικούς συγγραφείς της μεταπολεμικής Ελλάδας, η Λούλα Αναγνωστάκη δεν είναι πια εδώ. Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής.

Το έργο της όμως και τα λόγια της έχουν μείνει χαραγμένα στο Υπόγειο του Κουν, στις καρδιές όσων παρακολούθησαν τα θεατρικά της, στους ανθρώπους της ζωής της. Δεν έγινε γνωστή ούτε επειδή ήταν η γυναίκα του συγγγραφέα Γιώργου Χειμωνά ούτε επειδή ήταν αδελφή του Μανόλη Αναγνωστάκη, έγινε γνωστή για τον θεατρικό της έργο, για τον δικό της λόγο, για τα μαύρα της γυαλιά, για όσα έγραψε και είπε η ίδια για τη ζωή, για την κοινωνία, γι’ αυτούς.

«Κανένα έλεος για μας, που αιώνες ολόκληρους βασανιστήκαμε, συρθήκαμε σε άσκοπους πολέμους, σε επαναστάσεις, νικήσαμε και νικηθήκαμε. Εμείς… Οι αισθηματικοί άνθρωποι. Οι ευσυγκίνητοι, οι άπληστοι για ζωή. Εμείς. Οι αφύλακτοι αριστοκράτες της Ιστορίας».

(Απόσπασμα από το θεατρικό «Σ’ εσάς που με ακούτε»)

Το 3pointmagazine.gr συγκέντρωσε μερικά από τα λόγια της, αυτά που είπε κατακαιρούς σε συνεντεύξεις της για την ίδια της τη ζωή, τον μεγάλο της έρωτα Χειμωνά, για το Θέατρο, για τον αδελφό της Μανόλη.

Για τη ζωή

«Η ζωή μου είχε μια θεατρικότητα· αλλά δεν τη σκηνοθετούσα. Ετσι ήταν».

«Οχι, δεν έχω ενοχές. Είχα πριν από χρόνια πολλές, μετά το σκέφτηκα καλά, και δεν έχω».

«Η πραγματικότητα δεν έλεγε τίποτα για μένα, ποτέ. Αν δεν υπάρχει ένταση ερωτική…».

«Ας γίνει ό,τι γίνει. Ετσι ή αλλιώς θα πεθάνουμε…».

«Έζησα ωραία ζωή. Αλλά δεν το ήξερα».

Για το θέατρο και τον Κουν

«Το αγάπησα το θέατρο πολύ. Αλλά δεν μπορώ να να πω ότι με γέμιζε. Πιο πολύ με γέμιζε η ζωή. Την οποία όμως δεν πρόλαβα να ευχαριστηθώ από τα απρόοπτα που συνέβαιναν».

«Ο Κουν έλεγε «Τι τα βάζεις τώρα τα τραγούδια;” – δεν τα ήθελε καθόλου, κυρίως τα επαναστατικά. Μετά, σιγά σιγά, δέχτηκε να τα βάζω. Τον έπεισα».

Για τον Γιώργο Χειμωνά

«Αρκούσε και μόνο να ζει κανείς με τον Χειμωνά. Αυτό τα λέει όλα. Ο Γιώργος είχε πάντα μεγάλη ένταση».

«Οταν λένε ψέματα, τους καταλαβαίνεις. Ο Γιώργος δεν ήταν έτσι. Δεν έλεγε ψέματα. Είναι άλλο να λες ψέματα και άλλο να είσαι ψεύτης. Ο Γιώργος ήταν ψεύτης. Ηταν έτσι φτιαγμένος. Αυτό έχει μια γοητεία».

«Η πιο ευτυχισμένη περίοδος της ζωής μου ήταν όσο ζούσε ο Γιώργος. Όσο ζούσε ο Γιώργος, υπήρχε μία τελειότητα στη ζωή μου. Όταν πέθανε, έπαψε και η τελειότητα».

Για τον αδελφό της, Μανόλη Αναγνωστάκη

«Καταρχήν συνέβη η τριετής φυλάκιση του αδελφού μου. Αυτό ήταν πολύ οδυνηρό. Έπρεπε να πηγαίνω στη φυλακή, μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς μου για να τον βλέπουμε. Δεν ξέραμε τι θα γίνει. Πολλές φορές μας απήντησαν με την εις θάνατον καταδίκη. Ήταν, όμως, μάλλον εκφοβισμός».

Σχόλια

X