Η βραβευμένη με Όσκαρ Νάταλι Πόρτμαν αρνήθηκε να ταξιδέψει στο Ισραήλ για να παραστεί στην τελετή απονομής ενός βραβείου αξίας 2 εκ. δολαρίων που είναι γνωστό ως «Εβραϊκό Νόμπελ”, επειδή όπως δήλωσε εκεί θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στην αρχική της δήλωση η γνωστή ηθοποιός, η οποία έχει γεννηθεί στο Ισραήλ, έλεγε μόνο ότι δεν θα ταξιδέψει στο Ισραήλ για την απονομή επειδή είναι «ανήσυχη για τα πρόσφατα γεγονότα», χωρίς να αναφέρει ξεκάθαρα τις αιματηρές διαδηλώσεις των Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά.

Στο άκουσμα της είδησης οι διοργανωτές του Βραβείου Genesis ανακοίνωσαν γρήγορα ότι ακυρώνουν την τελετή απονομής του Ιουνίου για την Πόρτμαν, λέγοντας ότι «λυπούνται» για την απόφασή της να «πολιτικοποιήσει» την φιλανθρωπική δράση τους. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχασε χρόνο να στραφεί εναντίον της Πόρτμαν κατηγορώντας την ότι προδίδει το εβραϊκό κράτος, με την υπουργό Πολιτισμού Miri Regev να λέει ότι «έπεσε σαν ώριμο φρούτο στα χέρια των υποστηρικτών του BDS (του κινήματος μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ)», ενώ βουλευτές ζήτησαν ακόμα και την ανάκληση της ιθαγένειάς της.

Μετά από αυτές τις αντιδράσεις, η Νάταλι Πόρτμαν έσπευσε να βγάλει μια πιο αναλυτική δήλωση, διευκρινίζοντας ότι δεν ήθελε να δείξει στήριξη στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει στην τελετή απονομής του Βραβείου.

«Αφήστε με να μιλήσω εγώ για τον εαυτό μου», δηλώνει η Νάταλι Πόρτμαν στα social media, λέγοντας ότι η απόφασή της να μην παρευρεθεί έχει παρερμηνευθεί από άλλους. «Επέλεξα να μην παραβρεθώ γιατί δεν ήθελα να φανεί ότι υποστηρίζω τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος θα μιλούσε στην τελετή», διευκρίνισε η διάσημη ηθοποιός, ενώ έσπευσε ακόμα να δηλώσει ότι δεν είναι μέρος του κινήματος BDS, -του κινήματος που προωθεί το μποϊκοτάρισμα του Ισραήλ- και δεν το αγκαλιάζει.

«Όπως πολλοί Ισραηλινοί και Εβραίοι ανά τον κόσμο, μπορώ να ασκώ κριτική στην ηγεσία του Ισραήλ χωρίς να επιθυμώ το μποϊκοτάρισμα ολόκληρου του έθνους», δήλωσε η ηθοποιός και συνέχισε λέγοντας ότι «το Ισραήλ ιδρύθηκε ακριβώς πριν από 70 χρόνια για να αποτελέσει το καταφύγιο των προσφύγων του Ολοκαυτώματος. Αλλά η κακή συμπεριφορά απέναντι σε αυτούς που υποφέρουν από τις σημερινές αγριότητες, απλά δεν είναι σύμφωνη με τις εβραϊκές αξίες μου. Επειδή νοιάζομαι για το Ισραήλ πρέπει να σταθώ κατά της βίας, της διαφθοράς, της ανισότητας και της κατάχρησης εξουσίας». Ανακοίνωσε ακόμα ότι πρόκειται να κάνει δωρεά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις στο Ισραήλ.

Σχόλια

X