Οι φωτογραφίες θέλουν το χαμόγελό τους, εξ ου και τα καλέσματα-κελεύσματα των φωτογράφων, που ποικίλλουν, προσαρμοσμένα στη γλώσσα κάθε λαού: «το πουλάκι», «τυρί», «τσιζ» κτλ. Οταν μάλιστα φωτογραφίζονται κάποιοι ηγέτες, οποιουδήποτε βεληνεκούς, το μειδίαμα είναι υποχρεωτικό, περίπου όπως των συγγενών και των νοσοκόμων μπροστά στον ασθενή, κι ας είναι μάταιος ο αγώνας του. Τέτοιου χαρακτήρα, νοσοκομειακού, είναι το χαμόγελο των πολιτικών μπροστά στον φακό που τους απαθανατίζει, με νοερό φόντο το Παρίσι, που φιλοξενεί τη Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή. Ο συνθηματικός τίτλος της, «One planet», θυμίζει αυτό που θα ’πρεπε να είναι αυτονόητο: ένας πλανήτης μάς δόθηκε από την τύχη ή από τον Θεό του καθενός, και γι’ αυτόν έχουν να νοιαστούμε όλοι από κοινού. Τουλάχιστον ώσπου τα ταξίδια στον Αρη, αν εξανθρωπιστεί ή γαιοποιηθεί, να αποκτήσουν τη συχνότητα της γραμμής Πειραιάς – Κηφισιά.

Αλλο σύνθημα αναγράφεται, πάντως, στην κάρτα που κρατούν ο οικοδεσπότης Εμανουέλ Μακρόν και οι γύρω του σε μία από τις εθιμοτυπικές φωτογραφίες: «Make our planet great again». Ο γλωσσοσωβινισμός, ιδιαίτερα ανεπτυγμένος και στους Γάλλους, όπως και σ’ εμάς, και σχεδόν παντού, είναι υποχρεωμένος στη συγκεκριμένη περίπτωση να ανεχτεί την αγγλική. Οχι τόσο επειδή αυτή είναι η διεθνής της εποχής, όσο επειδή πρέπει να γίνει ολοφάνερη ακόμα και στον Ντόναλντ Τραμπ η πρόκα που τον αφορά εντελώς προσωπικά. Το δικό του προεκλογικό σύνθημα μνημονεύεται εδώ, το «Make America great again», ελαφρώς παραποιημένο, για τις ανάγκες της κριτικής ή του σαρκασμού. Και παρότι μεγάλο τμήμα της άλλης Αμερικής, της μη τραμπικής, δηλώνει έτοιμο να συμμορφωθεί με την παρισινή Συνθήκη για το Κλίμα, η επίσημη αποχώρηση των ΗΠΑ είναι βαρύ πλήγμα, όχι μόνο στο συμβολικό επίπεδο αλλά και στο απολύτως πραγματικό. Και είναι μία από τις κυριότερες αιτίες που οδηγούν τον Γάλλο πρόεδρο, και άλλους πολλούς, τους επιστήμονες πρωτίστως, να παραδέχονται ότι χάνουμε τη μάχη για το κλίμα.

Οι παγετώνες που λιώνουν δεν είναι πειστικό επιχείρημα για τους υψηλούς αρνητές της κλιματικής αλλαγής. Και μέχρι στιγμής δεν είναι ούτε οι πυρκαγιές της Καλιφόρνιας. Κι ωστόσο πρόκειται για έναν εφιάλτη που, σύμφωνα και με τον κυβερνήτη της πολιτείας Τζέρι Μπράουν, αποκτά γνωρίσματα «νέας κανονικότητας», λόγω της φθοράς του κλίματος. Πάγος και φωτιά προειδοποιούν. Αλλά ο Λευκός Οίκος έχει φραγή για τέτοιου είδους μηνύματα.

Πηγή: Καθημερινή

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X