Ένας σιδερένιος τροχός περιστρέφεται, με κούνιες να κρέμονται από αλυσίδες, τέσσερα μικρά παιδιά εκτοξεύονται κι ένας τυφλός άνδρας τραγουδάει στα Αραβικά «Έι, μικρούληδες, μην εξαφανίζεστε!»

Άκουσα ότι ήταν 28 χιλιάδες…

Σε ελεύθερη μετάφραση, είναι η εικόνα που δημιουργεί το τραγούδι στους πρώτους στίχους του. Ένα σκηνικό με τη ζωή να μπλέκει σκουριασμένες κούνιες στην παιδική χαρά και λιωμένες σόλες στο μεγάλο ταξίδι για την Ευρώπη. Είναι εικόνες που η PJ Harvey δημιούργησε, αφού πρώτα έζησε η ίδια, μαζί με τον σκηνοπθέτη Seamus Murphy, μέρη των Βαλκανίων. Με επίκεντρο το Κόσοβο, μάζεψαν πλάνα και βιώματα σε ταξίδια της τελευταίας πενταετίας. Η περιπλάνηση τους συνεχίστηκε και προς άλλα μέρη των Βαλκανίων, προς Σερβία, προς Σκόπια και προς Ελλάδα, στην Ειδομένη.

Τον τροχό, ο οποίος έδωσε όνομα στο τραγούδι, τον συνάντησαν στις 4 Αυγούστου 2011, περπατώντας κοντά σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην Πρίστινα. Η Polly μίλησε στο ένθετο noisey του βρετανικού vice.com

«Όταν γράφω ένας τραγούδι, κάνω εικόνα ολόκληρο το σκηνικό. Βλέπω τα χρώματα, ξέρω την ώρα της μέρας, νιώθω τη διάθεση, βλέπω το φως να αλλάζει και τις σκιές να κινούνται. Τα πάντα μέσα στην εικόνα. Ένιωσα πώς να μαζέψω πληροφορίες  από δευτερογενείς πηγές ήταν πολύ απόμακρο γι’ αυτό που προσπαθούσα να γράψω. Ήθελα να μυρίσω τον αέρα, να νιώσω το χώμα και να συναντήσω τους ανθρώπους των χωρών που με είχαν συνεπάρει.»

Ο Seamus Murphy μιλάει για το γεωγραφικό αποτύπωμα του «The wheel”.

«Το ταινιάκι του «The wheel” περιλαμβάνει μία μίξη από βίντεο από το πρώτο ταξίδι το 2011, πρόβες που τράβηξα της Polly στο Λονδίνο και του πιο πρόσφατου ταξιδιού στο Κόσοβο (2015). Η τεράστια προσφυγική κρίση στην Ευρώπη ήταν στις Ειδήσεις για μήνες. Βρέθηκα για κάποιο καιρό στα σύνορα Ελλάδας  – ΠΓΔΜ και στη Σερβία πριν το ταξίδι στο Κόσοβο. [Το γύρισμα] γινόταν σε περιοχές συνδεδεμένες με πρόσφατες συγκρούσεις στο Κόσοβο και τα ευρύτερα Βαλκάνια. Η ιδέα των κύκλων, των τροχών και της επανάληψης ήταν εξαιρετικά εμφανής και απαραίτητη να τονιστεί.»

Αποτέλεσμα των εικόνων που είδαν, των ιστοριών που έμαθαν από ανθρώπους που υπέφεραν από τον πόλεμο, των ερημωμένων με βία χωριών που αντίκρυσαν και τις διαφορετικές σκοπιές των γεγονότων που ανακάλυψαν, ο νέος δίσκος της PJ Harvey, «The Hope Six Demolition Project ” κυκλοφορεί στον ερχόμενο Απρίλη.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Αλέξανδρος Βάκουλας

Σπούδασε Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης στο Ε.Κ.Π.Α. Κάνει το μεταπτυχιακό του στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας, με εστίαση στο πεδίο «Επιστήμη, Τεχνολογία, Κοινωνία». Έχει ασκηθεί σε κρατικούς νομοθετικούς και γνωμοδοτικούς θεσμούς, ενώ ασχολείται ενεργά με προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αλληλεπίδραση τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας και κοινωνίας, τη σχέση τεχνολογίας και φύλου και την εφαρμοσμένη ηθική. Στον ελεύθερο χρόνο του κυνηγάει εικόνες από πόλεις της Ευρώπης, απλώνει τα βήματά του σε νέους προορισμούς και χώνεται σε δίσκους και αρχεία, ψάχνοντας καλή μουσική.

Σχετικά Άρθρα

X