Ένας σιδερένιος τροχός περιστρέφεται, με κούνιες να κρέμονται από αλυσίδες, τέσσερα μικρά παιδιά εκτοξεύονται κι ένας τυφλός άνδρας τραγουδάει στα Αραβικά «Έι, μικρούληδες, μην εξαφανίζεστε!»

Άκουσα ότι ήταν 28 χιλιάδες…

Σε ελεύθερη μετάφραση, είναι η εικόνα που δημιουργεί το τραγούδι στους πρώτους στίχους του. Ένα σκηνικό με τη ζωή να μπλέκει σκουριασμένες κούνιες στην παιδική χαρά και λιωμένες σόλες στο μεγάλο ταξίδι για την Ευρώπη. Είναι εικόνες που η PJ Harvey δημιούργησε, αφού πρώτα έζησε η ίδια, μαζί με τον σκηνοπθέτη Seamus Murphy, μέρη των Βαλκανίων. Με επίκεντρο το Κόσοβο, μάζεψαν πλάνα και βιώματα σε ταξίδια της τελευταίας πενταετίας. Η περιπλάνηση τους συνεχίστηκε και προς άλλα μέρη των Βαλκανίων, προς Σερβία, προς Σκόπια και προς Ελλάδα, στην Ειδομένη.

Τον τροχό, ο οποίος έδωσε όνομα στο τραγούδι, τον συνάντησαν στις 4 Αυγούστου 2011, περπατώντας κοντά σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην Πρίστινα. Η Polly μίλησε στο ένθετο noisey του βρετανικού vice.com

«Όταν γράφω ένας τραγούδι, κάνω εικόνα ολόκληρο το σκηνικό. Βλέπω τα χρώματα, ξέρω την ώρα της μέρας, νιώθω τη διάθεση, βλέπω το φως να αλλάζει και τις σκιές να κινούνται. Τα πάντα μέσα στην εικόνα. Ένιωσα πώς να μαζέψω πληροφορίες  από δευτερογενείς πηγές ήταν πολύ απόμακρο γι’ αυτό που προσπαθούσα να γράψω. Ήθελα να μυρίσω τον αέρα, να νιώσω το χώμα και να συναντήσω τους ανθρώπους των χωρών που με είχαν συνεπάρει.»

Ο Seamus Murphy μιλάει για το γεωγραφικό αποτύπωμα του “The wheel”.

«Το ταινιάκι του “The wheel” περιλαμβάνει μία μίξη από βίντεο από το πρώτο ταξίδι το 2011, πρόβες που τράβηξα της Polly στο Λονδίνο και του πιο πρόσφατου ταξιδιού στο Κόσοβο (2015). Η τεράστια προσφυγική κρίση στην Ευρώπη ήταν στις Ειδήσεις για μήνες. Βρέθηκα για κάποιο καιρό στα σύνορα Ελλάδας  – ΠΓΔΜ και στη Σερβία πριν το ταξίδι στο Κόσοβο. [Το γύρισμα] γινόταν σε περιοχές συνδεδεμένες με πρόσφατες συγκρούσεις στο Κόσοβο και τα ευρύτερα Βαλκάνια. Η ιδέα των κύκλων, των τροχών και της επανάληψης ήταν εξαιρετικά εμφανής και απαραίτητη να τονιστεί.»

Αποτέλεσμα των εικόνων που είδαν, των ιστοριών που έμαθαν από ανθρώπους που υπέφεραν από τον πόλεμο, των ερημωμένων με βία χωριών που αντίκρυσαν και τις διαφορετικές σκοπιές των γεγονότων που ανακάλυψαν, ο νέος δίσκος της PJ Harvey, “The Hope Six Demolition Project ” κυκλοφορεί στον ερχόμενο Απρίλη.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]