Για κάποιους αποτελεί ψυχολογική διαταραχή, για άλλους σεξουαλική ανωμαλία ή σημείο των καιρών. Για τους περισσότερους ανθρώπους ωστόσο -κυρίως στον ανεπτυγμένο κόσμο- αποτελεί απλά σεξουαλική επιλογή. Όσα λοιπόν «γιατροσόφια” ή θεραπείες για την… καταπολέμηση της ανωμαλίας, εφευρίσκουν κατά καιρούς οι ανά τον κόσμο «νορμάλ” άνθρωποι, η απάντηση έρχεται από βρετανική διαφημιστική καμπάνια που τους προτρέπει: «Κάποιοι άνθρωποι είναι γκέι. Πάρ’ το απόφαση”.

Το σλόγκαν αρχικά χρησιμοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2007 στο πλαίσιο της καμπάνιας του Stonewall’s Education για την καταπολέμηση του ομοφοβικού bullying στα σχολεία της Βρετανίας. Διαφημιστικές εταιρείες έκαναν δωρεές για την αγορά 600 γιγάντιων πινακίδων, για την εμφάνιση του σλόγκαν σε γιγαντοοθόνες στα κέντρα των πόλεων αλλά και σε λεωφορεία σε όλη την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.

Το Σεπτέμβριο του 2009 το σλόγκαν έκανε την εμφάνισή του σε 20 κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας και σε 3,500 λεωφορεία, στο πλαίσιο του Anti-Bullying week.

some2

Στην καμπάνια ανταποκρίθηκαν θετικά πέρα από τα εκατομμύρια ανθρώπων σε όλη τη Βρετανία και άνθρωποι του θεάματος, της πολιτικής, των τεχνών. Ο συν-διοργανωτής του Stonewall, Ίαν Μακ Κέλεν, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Γκόρντον Μπράουν, ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο Άλαν Καρ, η Σάρα Γουότερς και η Ντάνι Μινόγκ.

some3

Πια το σλόγκαν έχει εξαπλωθεί σε όλη τη βρετανική επικράτεια, ενώ πόστερ, κονκάρδες, μπλούζες και γενικότερα διαφημιστικό υλικό, μοιράζονται σε πάνω από 5.000 σχολεία στη χώρα, ενημερώνοντας μαθητές και καθηγητές για το αυτονόητο: Όπως κάποιοι άνθρωποι είναι στρέιτ, έτσι κάποιοι άλλοι είναι γκέι. Αποδέξου το.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Σοφιάννα Μπονοβόλια

Δημοσιογραφία σπούδασε στο ΕΚΠΑ. Βάπτισμα του πυρός στο sport.gr και η συνέχεια σε ενημερωτικά και οικονομικά μέσα. Και τώρα, στο δημοσιογραφικό της πάθος: τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία. Ανάμεσα σε λεξικά τουρκικών και βιβλία διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων, κάνει το μεταπτυχιακό της και κοιτάζει ανατολικά.

Σχετικά Άρθρα

X