Έπρεπε να μεσολαβήσει κύμα διαμαρτυριών φορέων αγωνιστών και απλών πολιτών, καθώς και η οικειοποίηση του θέματος από τους ναζί για να κλείσει επιτέλους το μουσείο αντικομμουνισμού και χουντολατρείας που υποδεχόταν σχολεία της πόλης.

Σάλος είχε ξεσπάσει πριν λίγες μέρες με την είδηση ότι στη Βέροια λειτουργούσε εδώ και χρόνια το “Βλαχογιάννειο Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα”, όπου ανάμεσα στα άλλα εκθέματα υπήρχε και η συλλογή Κανέλλου Ντόντου, όπου εκτίθενταν στολές και οπλισμός βασανιστών της Μακρονήσου και υψηλόβαθμων αστυνομικών της χούντας, συνοδευόμενα από κείμενα καθύβρισης αντιστασιακών και κομμουνιστών ως “συμμοριτών”. Το θέμα είχε αναδείξει με τη διαμαρτυρία του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κι έκτοτε έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Η Μητρόπολη Βέροιας κατόπιν της κατακραυγής αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του μουσείου και να απομακρύνει τα εκθέματα της συλλογής Ντόντου από το κτίριο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Μητρόπολη αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς και στην αξιοποίηση του θέματος από τη ΧΑ, που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το θέμα, λέγοντας πως “πήρε αέρα το κομμουνισταριό από τη Συμφωνία των Πρεσπών”, τηρώντας αποστάσεις. Παρότι σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της κατακλείδας, το παιδαγωγικό έργο του εν λόγω μουσείο κάθε άλλο παρά αξιέπαινο ήταν, αν μη τι άλλο είναι θετικό που έστω κι έτσι θα πάψουν οι μαθητές της Βέροιας να ξεναγούνται στα κειμήλια χουνταίων και βασανιστών.

«Μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε, σχετικά με εκθέματα ιδιωτικής συλλογής που φιλοξενούνται στο «Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα», καθώς και με αφορμή πρόσφατο κείμενο με υβριστικό-εθνικιστικό περιεχόμενο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το συγκεκριμένο Μουσείο, αποφασίζει την άμεση αναστολή της λειτουργίας του.

Ταυτόχρονα κάνει γνωστό ότι σταθερός στόχος της Ιεράς Μητροπόλεως είναι το Βλαχογιάννειο Μουσείο Βέροιας να λειτουργεί πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας, να εκπληρώνει τον επιστημονικό και παιδαγωγικό του ρόλο και να μην χρησιμοποιείται σε καμιά περίπτωση για πολιτική εκμετάλλευση».

Το διαβάσαμε πρώτα εδώ.

Σχόλια

X