Ως αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων στη Χαλκιδική για να μη μετατραπεί ο τόπος τους σε βαριά βιομηχανική ζώνη, με την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε αρκετές φορές την περιοχή, ενώ βουλευτές του κόμματος συμμετείχαν στις πολλές κινητοποιήσεις που έγιναν. Ανάμεσα στους κατοίκους που πρωτοστατούν, είναι επίσης η Κατερίνα Ιγγλέζη, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι και μόνιμη κάτοικος στην Ιερισσό, χωριού στο οποίο είδαμε πριν λίγα χρόνια να εφορμούν τα ΜΑΤ, προχωρώντας σε ρίψεις χημικών ακόμη και μέσα σε σχολεία.

Εδώ και δύο μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κυβέρνηση, αλλά το έργο συνεχίζεται με τάχιστους ρυθμούς. Εύλογα, οι κάτοικοι παραμένουν ανήσυχοι για το μέλλον του τόπου τους και ζητούν να υπάρξει άμεση παρέμβαση ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω καταστροφή του βουνού. Την ίδια ώρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, καλώντας σε μεγάλη πορεία το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

«Η κυβέρνηση και θέλει και μπορεί και θα σταματήσει τελικά αυτή την καταστροφή» , ξεκαθαρίζει η Κ. Ιγγλέζη με συνέντευξή της στο 3pointmagazine.gr. Όπως τονίζει όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα για τα έργα στις Σκουριές θα μπουν στο μικροσκόπιο ενώ παράλληλα θα εξεταστούν όλες οι καταγγελίες που έχουν γίνει.

Αναφέρθηκε ακόμα στις εκθέσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος «όπου παρατίθενται σοβαρές παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων και θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη» και επεσήμανε ότι παρά την προσπάθεια της εταιρείας «να δημιουργήσει τετελεσμένα» μέσα από την επιτάχυνση των έργων, δεν θα επιτύχει το σκοπό της.

Έχετε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ιερισσό, ένα από τα χωριά που πλήττονται άμεσα από την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Τι σας αρέσει στον τόπο σας; Τι ήταν αυτό που σας κράτησε εκεί;

Η ελληνική επαρχία έχει να προσφέρει πολλά, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Οι στενές σχέσεις των ανθρώπων, αν και κάποιες φορές δημιουργούν προβλήματα και εντάσεις, για εμένα δημιούργησαν εκείνες τις συνθήκες ασφάλειας και οικειότητας που βοήθησαν στην ανάπτυξή μου ως άτομο και ως πολιτικό. Επιπλέον, η Χαλκιδική είναι ένας τόπος ονειρεμένος. Το ποικιλόμοφο περιβάλλον, η πολιτιστική του κληρονομιά, η ιστορία του. Νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο ότι γέννησε ανθρώπους όπως ο Αριστοτέλης και ενέπνευσε τόσους άλλους.

Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που δεν είναι “αθώα” η “επένδυση” στην περιοχή, παρά τις εγγυήσεις της Ελληνικός Χρυσός;

Κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται καν για επένδυση. Σε μια επένδυση δίνεις κάτι για να πάρεις κάτι άλλο. Στην περίπτωση των μεταλλείων δε δίνεται τίποτα, ενώ αυτό υφαρπάζεται από το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία είναι ανεκτίμητης αξίας. Πρόκειται για ένα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο. Όσο για το αν είναι αθώα … Από που ν΄αρχίσει και που να σταματήσει κανείς. Πρόκειται για μια απ΄τις πλέον ρυπογόνες παγκοσμίως δραστηριότητες που χωροθετείται σε πυκνοκατοικημένη και σεισμογενή περιοχή. Μιλάμε επίσης για μια εκμεταλλεύτρια εταιρεία που αυτοδιαφημίζεται ως χαμηλού κόστους. Αυτό σημαίνει εκπτώσεις στην ασφάλεια και την περιβαλλοντική προστασία. Μια τέτοια εταιρεία μπορεί να επιβιώσει μόνο υπό καθεστώς αδιαφάνειας, διαφθοράς, παρανομίας και κρατικής προστασίας.

Ο κόσμος έχει μπερδευτεί λιγάκι πάντως από τη στάση της κυβέρνησης. Θέλει και μπορεί να σταματήσει ή όχι το έργο;

Η κυβέρνηση και θέλει και μπορεί και θα σταματήσει τελικά αυτή την καταστροφή. Πέρα από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετοι σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, είναι τόσες οι παρανομίες που έχουν γίνει, που αυτό το έργο δε θα μπορούσε να συνεχιστεί σε καμία ευνομούμενη πολιτεία. Η αποδόμηση της εταιρείας – σε επίπεδο νομιμότητας, περιβαλλοντικής προστασίας και δημοσίου συμφέροντος – πρέπει να γίνει προσεκτικά και τεκμηριωμένα.

Συνεχίζονται οι εργασίες στο βουνό;

Οι εργασίες συνεχίζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Η Ελληνικός Χρυσός, σε κατάσταση φρενίτιδας, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Προσπαθεί να παγιδεύσει την κυβέρνηση και την τοπική κοινωνία σε μια κατάσταση, όπου οι επιπτώσεις της δραστηριότητάς της θα έχουν φτάσει σε μη αντιστρέψιμο σημείο. Αυτό δε θα το επιτρέψει ούτε η τοπική κοινωνία, ούτε η κυβέρνηση.

Υπάρχει το οποιοδήποτε δημόσιο συμφέρον από την υλοποίηση της επένδυσης; Τι θα σήμαινε για το μέλλον του τόπου σε όλα τα επίπεδα;

Το κέρδος του δημοσίου από αυτή τη δραστηριότητα περιορίζεται στη φορολόγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Για να υπολογίσει κάποιος τα οφέλη της οποιασδήποτε δραστηριότητας θα πρέπει να συνυπολογίσει και τα κόστη. Και στην περίπτωσή μας τα κόστη είναι πολλά. Καταστρέφει το δάσος, το νερό, το έδαφος. Υπονομεύει άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Απειλεί την κοινωνική συνοχή. Θεωρώ όμως, ως σημαντικότερο το ότι η συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε τέτοια κλίμακα, υποθηκεύει το μέλλον της περιοχής. Καταστρέφει κάθε προοπτική αειφόρου ανάπτυξης και καταδικάζει τις επόμενες γενιές.

Έχετε εκφράσει τη βεβαιότητά σας ότι η Ελληνικός Χρυσός έχει διαπράξει σωρεία παρανομιών. Ωστόσο οι δύο άδειες που ανακλήθηκαν (θεώρηση της Αρχιτεκτονικής και της Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές), δεν βρέθηκαν παράτυπες. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης;

Για τις άδειες που ανακλήθηκαν δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Επίσης υπό έλεγχο θα τεθούν όλες οι άδειες που έχουν μέχρι σήμερα εκδοθεί και θα εξεταστούν όλες οι καταγγελίες που έχουν γίνει. Υπάρχουν επίσης εκθέσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος, όπου παρατίθενται σοβαρές παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων και θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Η αίσθησή μου είναι ότι καμιά, στοιχειωδώς ευνομούμενη, πολιτεία θα μπορούσε να ανεχθεί μια τέτοια συμπεριφορά.

Τι λέτε ή θα λέγατε στους εργαζόμενους των μεταλλείων;

Ούτε εγώ, ούτε το κίνημα βρισκόμαστε απέναντι στους εργαζόμενους. Κατανοώ ότι, ιδιαίτερα σε καιρούς οικονομική κρίσης, οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν υποχωρήσεις και συμβιβασμούς για το μεροκάματο. Η περίπτωση των μεταλλείων όμως δεν είναι τόσο απλή. Πρέπει να ιεραρχηθούν και από τους εργαζόμενους κάποια πράγματα. Μπορεί το σύνθημα “πρώτα δουλειά, μετά υγεία” να είναι ακραίο, αλλά είναι χαρακτηριστικό. Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι για μια βραχύβια εργασία, θυσιάζουν τον τόπο τους. Πρέπει να καταλάβουν ότι είναι θύματα παραπληροφόρησης και εκβιασμών μιας εταιρείας που δε δίνει δεκάρα για αυτούς, τα παιδιά τους και τον τόπο τους. Η εταιρεία ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος και δε διστάζει να τους χρησιμοποιεί για να το πετύχει.

Πώς εξηγείτε την μεγάλη προβολή των κινητοποιήσεων από τους εργαζομένους στα μεγάλα ΜΜΕ, ενώ εδώ και 3 χρόνια δεν έχει συμβεί το ίδιο για τις διαδηλώσεις των κατοίκων;

Είναι σαφές ότι τα μεγάλα ΜΜΕ μόνο την αναζήτηση της αλήθειας δεν επιδιώκουν. Επιδιώκουν την κατασκευή μιας εικόνας που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Ο πολύχρονος αγώνας των κατοίκων έχει αντιμετωπιστεί από τα μεγάλα ΜΜΕ με τρόπο συκοφαντικό και προπαγανδιστικό. Είναι τυχαίο ότι όλοι αυτοί που σήμερα προβάλουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μεταλλεία ως δίκαιο αγώνα της εργατιάς, τόσα χρόνια δεν έδωσαν χρόνο και φωνή σε κανέναν άλλο εργαζόμενο που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση;

Ακολουθούν διαδοχικές διαδηλώσεις από κατοίκους και αλληλέγγυους στον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Ένα αίτημα που μπαίνει μπροστά είναι η απαλλαγή των 350 διωκόμενων κατοίκων από βαριές κατηγορίες. Γι’ αυτό μπορεί να κάνει κάτι η κυβέρνηση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε από την αρχή στο πλευρό των κατοίκων που αγωνίζονται. Είμαι πεπεισμένη ότι τα βαριά καταγορητήρια είναι κατασκευασμένα, στο πλαίσιο ποινικοποίησης του κοινωνικού αγώνα. Πιστεύω επίσης ακράδαντα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι αλληλέγγυος με το κίνημα και τους διωκόμενους. Σε κυβερνητικό επίπεδο, υπάρχουν περιθώρια νομοθετικών πρωτοβουλιών που αφορούν τον τρομονόμο και τον κουκουλονόμο, που θα βοηθούσαν τις περιπτώσεις των αγωνιστών που διώκονται με βάση διατάξεις αυτών των νόμων.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]