Η κα Μαρία είναι η δασκάλα μου τα τελευταία 2 χρόνια. Τώρα πηγαίνω τρίτη δημοτικού και μου έχει μάθει να γράφω, να διαβάζω και να μην τρέχω πολύ στα διαλείμματα γιατί μπορεί να χτυπήσω. Συνήθως είναι πολύ καλή και ευγενική, άλλα όταν κάνουμε φασαρία νευριάζει και μας φωνάζει. Όταν η φασαρία συνεχίζεται, νευριάζει ακόμη πιο πολύ και μας πετάει τις κιμωλίες που έχει πάνω στο γραφείο της. Μία φορά είχε χαστουκίσει τον Δημήτρη και από τότε την φοβόμαστε και έχουμε σταματήσει να φωνάζουμε στην τάξη.

Μία άλλη φορά είχε βάλει χαρτοταινία για να κλείσει το στόμα ενός συμμαθητή μου που μίλαγε συνέχεια με τον διπλανό μου. Ευτυχώς όμως, δεν μας βάζει πολλές τιμωρίες. Τιμωρεί μόνο την καλύτερη μου φίλη, που είναι από την Ουκρανία. Η Αναστασία περνάει σχεδόν όλα τα διαλείμματά της μόνη της γράφοντας τιμωρία στο τετράδιο που έχουμε για την ορθογραφία. Είναι πολύ καλή μαθήτρια όμως και ακόμη και αν η κα Μαρία θυμώνει μαζί μου, εγώ πηγαίνω και της κάνω παρέα. Στην ενημέρωση των γονιών είχε πει στη μαμά μου ότι η Αναστασία είναι πολύ άταχτη και δεν πρέπει να την κάνω παρέα πια. Εγώ φοβάμαι να της πω ότι η κα Μαρία δεν είναι καθόλου καλή μαζί μας και ότι θέλω άλλη δασκάλα.»

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά η κα Μαρία βρίσκεται κοντά στη σύνταξη και διδάσκει ακόμη σε δημοτικά σχολεία. Της έχουν γίνει κάποιες συστάσεις, αλλά τα περισσότερα παιδιά φοβούνται να παραδεχτούν ότι κακοποιούνται σωματικά και λεκτικά από την ίδια τους τη δασκάλα. Οι άλλοι δάσκαλοι και ο διευθυντής γνωρίζουν τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να επιβάλει τη τάξη αλλά φοβούνται ότι θα γίνει κάποιο σκάνδαλο και θα κινδυνέψει η δουλειά τους αν μαθευτεί κάτι.

Από τα χέρια της έχουν περάσει παραπάνω από 200 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Σχεδόν όλα δέχονταν συστηματική και καθημερινή κακοποίηση. Δασκάλες σαν την κα Μαρία δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που δέχονται bullying από τους δασκάλους τους συνήθως δεν το αποκαλύπτουν στους γονείς τους υπό το φόβο μίας ακόμη μεγαλύτερης τιμωρίας ή χαμηλής βαθμολογίας. Πολλά από αυτά χάνουν την όρεξη για μάθηση και βρίσκουν δικαιολογίες για να αποφύγουν το μάθημα.

Η σχολική χρονιά ξεκινάει σε πέντε ημέρες και είναι και δική μας ευθύνη να μην αφήσουμε καμία κα Μαρία να στοιχειώσει τον γιο/αδερφο/ξαδερφο/γνωστό μας.

 

Σχόλια

X