Και γράφημα του Jo Di στο στόχαστρο του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ζητά με δικαστική απόφαση την αφαίρεση γραφήματος που αφορά τον Τούρκο Πρόεδρο.

Όπως αναφέρει ο Jo Di, έλαβε e-mail από το νομικό τμήμα του Twitter. Σε αυτό έχει επισυναφθεί μια απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η διαγραφή δημοσιεύσεων από διάφορους χρήστες σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα (Twitter, Facebook κ.α.) που αφορούν στην δράση του Erdogan. Το twitter αναλαμβάνει να ενημερώσει και να προτρέψει (κατά κάποιο τρόπο) τους χρήστες να διαγράψουν μόνοι τους τις δημοσιεύσεις τους, γιατί όπως αναφέρει ενδεχομένως θα κληθεί το ίδιο να λάβει δράση (να τις διαγράψει από μόνο του).

 

Το επίμαχο δημοσίευμα 

Η αναφορά στον Erdogan, είχε γίνει με αφορμή την επίθεση στην Άγκυρα, το 2015 και ανέφερε το σύνθημα που φώναζαν οι Τούρκοι, οι οποίοι είχαν κατέβει στο δρόμο “Δολοφόνε Erdogan”. Η συγκεκριμένη εικόνα είχε χρησιμοποιηθεί προ εξαμήνου στις διαμαρτυρίες των Κούρδων στην Πλατεία Συντάγματος.

Το έγγραφο του τουρκικού δικαστηρίου περιλαμβάνει μια σειρά από 80 δημοσιεύσεις σε Twitter, Facebook, άλλα κοινωνικά δίκτυα αλλά και διευθύνσεις διάφορων blogs, από τις οποίες απαιτείται η διαγραφή περίπου 80 δημοσιεύσεων (κυρίως σκίτσων και εικόνων) που αφορούν στις δράσεις του Erdogan.

Παρόμοια ειδοποίηση είχε λάβει τον Δεκέμβριο και ο Carlos Latuff ο οποιος έχει σκιτσάρει αμέτρητες φορές τον Ερντογάν κάνοντας κριτική στην πολιτική του και τη δράση του.  Για ξεκάθαρη κίνηση λογοκρισίας είχε κάνει λόγο ο Βραζιλιάνος σκιτσογράφος μιλώντας στο 3pointmagazine.gr.

Ο Ερντογάν λογοκρίνει τον Λατούφ, πιέζει το Twitter να σβήσει σκίτσα του

Σχόλια

X