Αθήνα, Σάββατο 24 Νοεμβρίου. Φεύγω από το σπίτι και πάω για καφέ σε μία φίλη. Την ίδια ώρα δέχομαι ένα τηλεφώνημα από Χανιά. Στην άλλη άκρη του ακουστικού ακούω τραγούδια από μεγάφωνα και κόσμο να φωνάζει ρυθμικά συνθήματα. Ο συνομιλητής μου φωνάζει στο ακουστικό στην προσπάθειά του να ακουστεί μέσα στη «φασαρία» που επικρατεί. Ενθουσιασμένος  μου περιγράφει τις εικόνες που βλέπει με τα δικά του μάτια, οι οποίες διαδραματίζονται στην αντιφασιστική συγκέντρωση που γίνεται τα Χανιά. Αφορμή υπήρξαν οι ομιλίες των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, οι οποίες πραγματοποιούνται λίγα μέτρα πιο πέρα υπό την προστασία των ΜΑΤ.

Ο κόσμος πολύς μπροστά στην κλούβα και τις διμοιρίες των ΜΑΤ . Ανεμίζει ψηλά κόκκινες και μαυροκόκκινες σημαίες, φωνάζει συνθήματα, τραγουδάει αντάρτικα. Από τα μεγάφωνα ακούγονται αντάρτικα τραγούδια που ξεσηκώνουν τον κόσμο. Ένας φοιτητής με μια κόκκινη σημαία στο χέρι ξεκινάει το χορό και παρασύρει μαθητές, δασκάλους, γονείς, εργαζόμενους… μια στιγμή λευτεριάς από κάθε τι που μας καταπιέζει…

Και από την άλλη μεριά τα ΜΑΤ ακίνητα, χωρίς να αντιδρούν, αλλά να προστατεύουν τους φασίστες και ναζιστές της Χρυσής Αυγής να κάνουν δηλώσεις του τύπου: « Τώρα έχουμε πάρει και την οπλοφορία με άδεια και δεν έχει αυτόφωρο». Αυτούς που χαιρετάνε ναζιστικά και επιτίθενται σε κάθε αδύναμο και εξαθλιωμένο, γιατί μόνο σε αυτούς μπορούν να το παίζουν μάγκες… αυτούς  που έχουν το θράσος και μιλάνε για απελευθέρωση της χώρας όταν οι ίδιοι τιμάνε ως ήρωες τους ταγματασφαλίτες και υμνούν τη Χούντα του Παπαδόπουλου.

Τουλάχιστον οι Χανιώτες έδειξαν ότι δεν ξεχνάνε τις μάχες που δώσανε οι πρόγονοί τους ενάντια στους Ναζιστές και τις λεηλασίες και τις σφαγές που δεχτήκανε ολόκληρα χωριά από τους Ναζιστές. Όσο υπάρχει η μνήμη, μπορεί η Χρυσή Αυγή να φοβάται το λαό. Αλλά όσο αυτή γίνεται λήθη τότε ο εκφασισμός της κοινωνίας μας τόσο επιταχύνεται.

«Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον
δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον…»

Υ.Γ. Το κείμενο αυτό γράφτηκε αφότου παρακολούθησα και το βίντεο από τη συγκέντρωση που με έκανε να νιώσω μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια για τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες αυτού του τόπου

Σχόλια

X