Η ξεχωριστή «Ισμήνη» του Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζεται στο Θέατρο εν Αθήναις σε σκηνοθεσία της Άσπας Τουμπούλη με ερμηνεύτρια την Κάτια Γέρου μέχρι τις 6/12.

Ο Γιάννης Ρίτσος (1909 – 1990) είναι από τους σημαντικότερους έλληνες ποιητές και λογοτέχνες. Μέλος του ΚΚΕ, και με έντονη πολιτική δράση η οποία τον οδήγησε και στην εξορία, διακρίθηκε για την στρατευμένη του ποίηση.

Η «Ισμήνη» ανήκει στην συλλογή «4η διάσταση» η οποία εκδόθηκε το 1972. Η συλλογή περιλαμβάνει 17 μονολόγους στους οποίους υπάρχει συνήθως ένα μυθικό πρόσωπο και ένας ακροατής. Ο ποιητής αντλεί υλικό για τους ήρωες του από την Αρχαία Τραγωδία και τους προσθέτει μια άλλη, πιο ανθρώπινη διάσταση.

Η Ισμήνη είναι ένας από τους γνωστότερους μονολόγους της 4ης διάστασης. Βλέπουμε την ηρωίδα να συνομιλεί με έναν νεαρό, ουσιαστικά όμως να μονολογεί αναπολώντας το παρελθόν της και της οικογένειάς της. Ο μύθος του Σοφοκλή θέλει την Ισμήνη να προσπαθεί να αποτρέψει την Αντιγόνη από το να θάψει τον αδελφό της ώστε να γλιτώσει τον θάνατο. Τα πρόσωπα του Σοφοκλή περιστρέφονται πάντα γύρω από τον τραγικό ήρωα του έργου – εν προκειμένω την Αντιγόνη- και έτσι δεν έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε πιο πολλά γι αυτούς. Ο Ρίτσος προσθέτει όλα αυτά τα στοιχεία που δεν έχει η Ισμήνη του Σοφοκλή, εμβαθύνει στην ψυχοσύνθεσή της και μας δίνει μια Ισμήνη σε αντιπαραβολή της Αντιγόνης, ένα πλάσμα καθόλα ανθρώπινο το οποίο μας μιλάει για την αδερφή της, την σεξουαλικότητα και τον έρωτα. Μοιάζει σαν να την απελευθερώνει μέσα από έναν βαθειά πολιτικό και ποιητικό λόγο.

Σκηνοθεσία: Άσ. Τομπούλη
Ερμηνεύουν: Κ. Γέρου, Στ. Κοσμίδης

Θέατρο Εν Αθήναις
Ιάκχου 19 , Γκάζι
Τηλ.: 2103425170

Παραστάσεις: Βραδ: Τετ., Πέμ. 9.15 μ.μ.

Μέχρι 6/12
Εισ.: € 15, φοιτ.: € 10.
Διάρκεια: 65′

Σχόλια

X