Ένα καλό βιβλίο μπορεί να γίνει μια καλή ταινία. Υπάρχουν όμως και φορές που η κινηματογραφική μεταφορά ενός πολυδιαβασμένου βιβλίου δεν γνωρίζει την ίδια επιτυχία.

Η επιτυχία μιας ταινίας εξαρτάται από πολλά πράγματα. Από τους ηθοποιούς και τη σκηνοθεσία, μέχρι τα λεφτά που θα δαπανηθούν και την προώθηση που θα πέσει. Αλλά κυρίως εξαρτάται από το σενάριο. Ένα καλό σενάριο μπορεί να καθηλώσει εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο και να αποσπάσει τα καλύτερα σχόλια, ενώ ένα κακογραμμένο ή αδιάφορο μπορεί να «χαντακώσει» εύκολα ολόκληρη την ταινία. Για αυτό, δεν είναι λίγες οι φορές που μαθαίνουμε για την μεταφορά επιτυχημένων βιβλίων στη «μεγάλη οθόνη» και ανυπομονούμε να τις δούμε.

Ένα καλό βιβλίο μπορεί να γίνει μια καλή ταινία. Ένα βιβλίο που έχει χαρακτηριστεί ως «παγκόσμιο best seller» όμως μπορεί να οδηγήσει σε μια ταινία «φαινόμενο». Εξ ου και η τρέλα με τις ταινίες Harry Potter, Lord Of The Rings και Twilight Saga. Υπάρχουν όμως και φορές που η κινηματογραφική μεταφορά ενός πολυδιαβασμένου βιβλίου δεν γνωρίζει την ίδια επιτυχία. Ας δούμε μερικές από αυτές.

Η Τριλογία του Κόσμου (His Dark Materials) – Philip Pullman
Πρόκειται για τη γνωστή τριλογία φαντασίας του Άγγλου συγγραφέα (Το Αστέρι του Βορρά, Ο Άρχοντας των δύο κόσμων, Το Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο) που έγινε γνωστή παγκοσμίως. Από τα τρία βιβλία όμως μόνο το πρώτο κατάφερε να γίνει ταινία (The Golden Compass), περιλαμβάνοντας και γνωστά ονόματα στο cast της, όπως η Nicole Kidman και ο Daniel Craig. Παρόλα τα βραβεία όμως που έχει πάρει το συγκεκριμένο βιβλίο (Carnegie, Βραβείο παιδικού μυθιστορήματος Guardian, Smarties και Βρετανικό βραβείο για το Βιβλίο της Χρονιάς) και τα δυνατά ονόματα των ηθοποιών, η ταινία δεν πήγε καλά. Στην Αμερική προκλήθηκαν αντιδράσεις και υπήρξαν «κατηγορίες» ότι η ταινία οδηγεί τα παιδιά στην αθεΐα. Τελικά, για διάφορους λόγους, αποφασίστηκε να μην μεταφερθούν στον κινηματογράφο ούτε το δεύτερο ούτε το τρίτο βιβλίο της σειράς.

A Series of Unfortunate Events – Lemony Snicket (Daniel Handler)
Ο Αμερικανός συγγραφέας Daniel Handler έγραψε μια σειρά 13 βιβλίων υπό τον τίτλο «Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα» τα οποία έγιναν best seller σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στην πρώτη (και μοναδική) ταινία, η οποία συνόψιζε τα τρία πρώτα βιβλία, είδαμε να πρωταγωνιστεί οJim Carrey, η Meryl Streep αλλά και ο Jude Law (ως Lemony Snicket). Αν και η ταινία έλαβε καλές κριτικές και οι πωλήσεις της δεν ήταν σε καμία περίπτωση απογοητευτικές, οι παραγωγοί δεν φάνηκαν ικανοποιημένοι καθώς ήλπιζαν να δημιουργηθεί ένας ντόρος, όπως εκείνος του Harry Potter, κάτι που τελικά δεν έγινε. Παρόλο που ειπώθηκε ότι θα γυριστούν και οι επόμενες ταινίες, σήμερα (10 χρόνια μετά την πρώτη ταινία) δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Eragon – Christopher Paolini
«Η Κληρονομιά» (ή αλλιώς The Inheritance Cycle) είναι μια τετραλογία βιβλίων που αποτελείται από τα Eragon, Eldest, Brisingr και Inheritance. Το πρώτο βιβλίο έγινε γρήγορα παγκόσμιο φαινόμενο και μάλιστα χαρακτηρίστηκε από τη βρετανική εφημερίδα The Observer ως «ένα από τα πιο ξεχωριστά επιτεύγματα της εκδοτικής παραγωγής της χρονιάς». Η μεταφορά του, λοιπόν, στην κινηματογραφική οθόνη το 2006 φάνταζε μεγάλη επιτυχία, ειδικά με ηθοποιούς όπως ο Jeremy Irons και ο John Malkovich. Δυστυχώς όμως η ταινία δέχτηκε πολλά αρνητικά σχόλια. Μόνο το 16% των κριτικών ήταν θετικές, ενώ κατηγορήθηκε ότι «δανείστηκε» πολλά στοιχεία από το Lord of the Rings και το Star Wars. Όλα αυτά συνετέλεσαν, λοιπόν, ώστε να μην οπτικοποιηθούν τα επόμενα τρία βιβλία της σειράς.

Υπάρχουν πολλές ταινίες βασισμένες σε βιβλία που έχουν γνωρίσει τεράστια επιτυχία, καθότι η δοκιμασμένη λύση της κινηματογραφικής μεταφοράς ενός best seller είναι συνήθως η εύκολη λύση για την επιτυχία. Πολλές φορές όμως η ταινία που δημιουργείται δεν είναι αντάξια των προσδοκιών μας. Μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να μην θυμίζει το βιβλίο, γιατί όσο να ‘ναι είναι δύσκολο ένα βιβλίο 600 σελίδων να «συμπυκνωθεί» σε μια ταινία δύο ωρών. Όποιοι και να είναι οι λόγοι όμως ένα είναι το σίγουρο: ένα πετυχημένο βιβλίο δεν είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε μια εξίσου πετυχημένη ταινία.

Κλεοπάτρα Χρυσικού

Σχόλια

X