Ο Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι ήταν ισπανός αναρχικός. Έζησε από τις 14 Ιουλίου του 1896 μέχρι τις 20 Νοεμβρίου του 1936 και στη σύντομη ζωή του πρόλαβε να αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι στους αγώνες και την αντίσταση. Υπήρξε κεντρικό πρόσωπο του Ισπανικού εμφυλίου και υπό την ηγεσία του το αναρχικό κίνημα έφτασε να μετρά περισσότερους από ένα εκατομμύριο υποστηρικτές, αδιανόητο νούμερο με δεδομένο ότι τότε ο πληθυσμός ήταν 11 εκατομμύρια.

Ένα δείγμα του πώς σκεφτόταν και δρούσε ο Ντουρούτι εντοπίζεται σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Pierre van Paasen για την εφημερίδα Toronto Star το 1936. Η συνέντευξη δόθηκε αφού οι δυνάμεις του Φράνκο είχαν κερδίσει στην Αραγονία. Σε ένα σημείο της γίνεται απόλυτα αντιληπτό γιατί ο Ντουρρούτι ήταν τόσο αγαπητός στον κόσμο, όπως και ο κόσμος που οραματιζόταν.

Ο δημοσιογράφος είπε τότε: «Ακόμα κι αν κερδίζατε θα βρισκόσασταν μπροστά σε έναν σωρό από ερείπια…»

Και ο Ντουρούτι απάντησε ότι αυτό ήταν κάτι που δεν τον φόβιζε καθόλου.

«Δε μας τρομάζουν τα ερείπια. Πάντοτε ζούσαμε μέσα σε τρώγλες και θα τα καταφέρουμε για λίγο καιρό ακόμα. Αλλά μην ξεχνάτε ότι εμείς οι εργάτες, ξέρουμε επίσης και να χτίζουμε. Εμείς χτίσαμε όλα αυτά τα παλάτια και τα μέγαρα, εδώ, στην Αμερική και παντού. Και θα τα χτίσουμε ακόμα πιο όμορφα, γιατί εμείς θα κληρονομήσουμε τη Γη και γι’ αυτό να μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία. Η αστική τάξη λοιπόν, ας γκρεμίσει τον κόσμο της πριν αποχωρήσει οριστικά από το προσκήνιο της ιστορίας. Εμείς κουβαλάμε έναν καινούριο κόσμο, εδώ, στις καρδιές μας. Κι ο κόσμος αυτός μεγαλώνει κάθε στιγμή. Μεγαλώνει και τώρα, αυτή τη στιγμή που σας μιλάω…»

Διάβασε ακόμη:

«Ξεφυλλίζοντας» τον Ισπανικό εμφύλιο

In English

Buenaventura Durruti interview – Pierre van Paasen

Σχόλια

X