Δεν ισχυρίζεται πως είναι αριστερός. Διότι πολύ απλά δεν είναι. Δεν ισχυρίζεται πως είναι πολιτικός, διότι επίσης δεν είναι με την έννοια που έχει παγιωθεί.

Παρόλα αυτά, πρόκειται για μία ξεχωριστή φιγούρα, που φιλοδοξεί να γίνει και ανατρεπτική. Το πώς, βρίσκεται ακόμα στα σκαριά. Ωστόσο, ο Γιάννης Μπουτάρης περί ου ο λόγος, διαθέτει ένα πολύ σημαντικό αβαντάζ για να το πετύχει. Αυτό, του ότι είναι περήφανος γι’ αυτό που στηρίζει.

Στο Gay Pride της Θεσσαλονίκης, φρόντισε να μην παρέχει στήριξη μόνο σε προφορικό & επίσημο επίπεδο, αλλά να παρευρεθεί στο φεστιβάλ και να δείξει έμπρακτα τη θέληση του για την επίτευξη ενός στόχου, που πριν από λίγα χρόνια έμοιαζε με ουτοπία για τη συμπρωτεύουσα. Αυτόν της αποδοχής του διαφορετικού, αυτού που μπορεί να μη ταυτίζεται με τα γούστα και τις προτιμήσεις της πλειοψηφίας, όμως δεν συνεπάγεται και το ότι θα πρέπει να του αναλογούν λιγότερα δικαιώματα.

Η σημασία της παρουσίας του, δεν έγκειται μόνο στο ότι συμμετείχε, ή ότι δεν την «έκανε» με ελαφρά πηδηματάκια εν ώρα κάποιων περιστατικών, λεκτικής κατά κύριο λόγο, σύγκρουσης με θρησκευτικές οργανώσεις. Έγκειται στο ότι εν αντιθέσει με τη συντριπτική πλειοψηφία πολιτικών της δικής του όχθης, μετουσίωσε τη θεωρία στην πράξη και στάθηκε στο πλευρό του διαδηλωτή. Ήταν στην ίδια γραμμή μαζί του και δεν είναι η πρώτη φορά.

Στο παρελθόν, έχει επαναλάβει τέτοιου τύπου ενέργειες και δεν έχει σταθεί απέναντι μόνο σε παλαιολιθικές απόψεις, αλλά ανήκει στην κατηγορία αυτών, που καυτηριάζουν το υπάρχον πολιτικό σύστημα και την ελληνική νοοτροπία, σε κάθε πιθανή ευκαιρία που τους δίνεται.
Είχε αναφέρει μάλιστα κάποτε ότι» Οι Έλληνες αναγκάζονται να αλλάξουν τρόπο σκέψης. Οι κενές υποσχέσεις των πολιτικών, η ανευθυνότητά τους τελειώνουν πλέον. Άλλωστε δεν υπάρχουν πλέον χρήματα, για να αγοράσουν τους ψηφοφόρους».

Το τιμητικό για τον ίδιο είναι ότι δεν εκτοξεύει βέλη μόνο προς την απέναντι πλευρά, αλλά και προς τον ίδιο του τον εαυτό. Τα έχει βάλει πολλές φορές με τη δυσκολία του να ξεπερνά όσα τον πληγώνουν, όπως ήταν ο θάνατος αγαπημένου του προσώπου, αλλά και με τις κακές του συνήθειες, όπως ήταν το πρόβλημα αλκοολισμού, το οποίο αντιμετώπιζε για πολλά χρόνια.

Δεν πρόκειται φυσικά για ένα πρόσωπο αψεγάδιαστο. Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, έχουν τα παράπονα τους και σε ιδεολογικό και σε πρακτικό επίπεδο. Ανεξαρτήτως όμως του αν είναι φιλελεύθερος ή μη, αν έχει ενστερνιστεί αρχές της Αριστεράς ή όχι, αν μιλάμε για έναν ηγέτη ή για έναν άνθρωπο, που απλώς είναι λίγο περισσότερο ιδιόρρυθμος και γι’ αυτό τον λόγο περισσότερο ευδιάκριτος, είναι κάποιος, που επιχειρεί να έρθει σε ρήξη με αυτό που τον ενοχλεί, διαθέτει τόλμη και έχει φρέσκιες ιδέες, χωρίς βέβαια αυτό απαραίτητα στην εκάστοτε περίπτωση, να μπορεί να κερδίσει ένα θετικό πρόσημο…

Για παράδειγμα, ουδείς ενδιαφέρεται, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, για την κατασκευή πισίνας στον Θερμαϊκό, ούτως ώστε να τονωθεί ο τουρισμός, τη στιγμή που τα παιδιά δεν έχουν να φάνε κολατσιό στο σχολείο. Το να κηρυχθεί όμως, παράνομη η Χρυσή Αυγή, είναι μία θέση που σίγουρα βρίσκει πολλούς υποστηρικτές.

Καλύτερα λοιπόν, να έχουμε πάνω στο κεφάλι μας μερικούς ξερόλες και ξεροκέφαλους, όπως είχε παλαιότερα χαρακτηριστεί από τους Ράδιο Αρβύλα, παρά αδιάφορους, άοσμους, αμιγώς συμφεροντολόγους και ολοκληρωτικά αποκομμένους από τον κόσμο εκπροσώπους. Φυσικά πάντα, πρέπει να υπάρχει δίπλα, σαν άλλο αγγελάκι, η απόλυτη επίγνωση των όποιων κινδύνων υπάρχουν…

Σχόλια

Αρθρογράφος

Κώστας Παπαντωνίου

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Από τα 9 του κυκλοφορεί με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει Verve, Μπαλάφα και Grunge. Διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής, της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς. Venceremos.

Σχετικά Άρθρα

X