Είσαι νέος άνεργος. Ή φοιτητής. Ψάχνεις για δουλειά, αλλά δεν θέλεις να δουλέψεις σε κάποιο καφέ/μπαρ. Στέλνεις αιτήσεις, στέλνεις βιογραφικά, πηγαίνεις σε συνεντεύξεις αλλά δεν βρίσκεις κάτι. Τα ωράρια είναι δεσμευτικά ή εξαντλητικά, οι συνθήκες εργασίας δεν σε ικανοποιούν, τα λεφτά είναι ελάχιστα.

Μην στεναχωριέσαι όμως. Κάποιος νοιάζεται για σένα και φροντίζει να σου βρει δουλειά στην οποία δεν θα κουράζεσαι ιδιαίτερα, αφού οι ώρες είναι λίγες, σου «νοστιμεύει» τις συνθήκες εργασίας, βάζοντας δοκιμασίες και προκλήσεις ώστε να μην χάνεις ποτέ το ενδιαφέρον σου, ενώ φροντίζει να σε απασχολεί και τις δύσκολες και μελαγχολικές Κυριακές για να μην μένεις σπίτι και πλήττεις.

Είναι η εταιρεία Πλαίσιο Computers η οποία «πρωτοπορεί» στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων και ανοίγει τον δρόμο για ακόμα μεγαλύτερες βελτιώσεις στο μέλλον.

Το παραπάνω θα μπορούσε να είναι ένα ωραιότατο αστείο, δυστυχώς όμως η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία. Κάπως έτσι η διεύθυνση της εταιρείας πληροφορικής και ειδών γραφείου -που δηλώνει κέρδη πάνω από 75%- αποφάσισε να καταργήσει την 8ωρη εργασία και να καθιερώσει την 4ωρη. Το εσωτερικό ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε η διεύθυνση στους υπεύθυνους των καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, κάνει τον γύρο του διαδικτύου προκαλώντας αντιδράσεις μέσα και έξω από την εταιρεία.

Παραβλέποντας τον κυνισμό με τον οποίο αναφέρεται στους εργαζόμενους σαν να είναι αντικείμενα, αλλά και εκφράσεις τύπου «τους γίνεται ξήγα από την αρχή», το «ζουμί» του mail έχει να κάνει με τον ανηλεή πόλεμο που έχει κηρύξει η εταιρεία στους εργαζόμενούς της. Η εταιρεία που πρωτοστατεί στο άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου και έχει απολύσει πάνω από 500 εργαζόμενους τα τελευταία τρία χρόνια, κάνει από επιλογή και όχι από ανάγκη, την 4ωρη εργασία κανόνα και όχι εξαίρεση.

Όπως πολύ κυνικά ομολογείται στο mail, οι «4ωροι σε ώρα peak φέρνουν πολύ μεγαλύτερο τζίρο από ό,τι δύο 8ωροι ανά πάσα στιγμή» η «συνθήκη» όμως αυτή σπάνια τηρείται, καθώς οι ατομικές συμβάσεις «υποχρεωτικών» 10ωρων, το σαφάρι ανταγωνιστικότητας στο οποίο υποβάλλονται οι εργαζόμενοι προκειμένου να επιβιώσει ο πιο «άξιος», αλλά και η καθιέρωση μηχανακίων παραγωγικότητας των εργαζομένων, μόνο σαν συνέχεια του success story της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου μπορούν να λογιστούν.

Γιατί αν πρέπει να χαρακτηριστούν όπως πραγματικά είναι, μόνο η λέξη σκλαβοπάζαρο νέων εργαζομένων θα μπορούσε να ταιριάζει στην περίσταση και να περιγράφει αυτό το ανήθικο «ξέπλυμα» εργαζομένων το οποίο ενδύεται τον μανδύα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Και μόνο το μποϋκοτάζ από την πλευρά των καταναλωτών θα μπορούσε να «ταιριάξει» περισσότερο σε αυτές τις πρακτικές και να στείλει ένα μήνυμα στη διεύθυνση της εταιρείας απέναντι στην εξαθλίωση στην οποία ωθεί τους εργαζομένους της.

Σχόλια

X