Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό κι εγώ αναγκαστικά ξύπνησα νωρίς γιατί τα κωλόπαιδα στην πλατεία έκαναν πολύ φασαρία και με αναστάτωσαν. Τώρα, για το πότε θα ξεκινήσουν τα μαθήματα, θα σας γελάσω, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. Σημασία έχει πως είναι έτοιμο το «Νέο λύκειο».

-Τι τάξη πας; Ρώτησα έναν γείτονα μου πιτσιρικά που βρέθηκε στο διάβα μου όταν βγήκα να πάρω καφέ (αφού, είπαμε, προηγουμένως με είχαν ξυπνήσει οι αγριοφωνάρες τους).

– Δευτέρα «Νέου λυκείου», μου απάντησε με περηφάνια. Είναι προφανές πως άλλαξε η ζωή των πιτσιρικάδων, αδέρφια μου. Δεν αντιμετωπίζουν πια το σχολείο σαν κάτι αποστειρωμένο, βαρετό και ανούσιο. Είναι κάτι «νέο», που τους ξετρελαίνει.
Βλέπετε, εμείς οι «μεγάλοι» αναλωθήκαμε τις τελευταίες ημέρες με τις απεργίες των καθηγητών και τη… θεόπνευστη εισήγηση Ρεπούση για τα Θρησκευτικά, τα Αρχαία και τα Λατινικά και χάσαμε την είδηση.

Μιλάμε ότι το «Νέο λύκειο» είναι σούπερ – ντούπερ τέλειο και καταπληκτικό.

Βέβαια, για να λέμε και τα στραβά, τα παιδιά στο γυμνάσιο νιώθουν μειονεκτικά… Αυτά γιατί έμειναν στο «παλιό» γυμνάσιο; Χάθηκε να το λέγαμε κι αυτό νέο; Εδώ έχουμε το χειρότερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην Ευρώπη και το ονομάσαμε «Σούπερ Λίγκα»… Στο γυμνάσιο κωλώσαμε;

Τέλος πάντων… Δεν πειράζει.

Να διαβάζουν τα γυμνασιόπαιδα, να περάσουν τις τάξεις και θα φτάσουν κάποτε κι αυτό στο «Νέο λύκειο». Έξτρα κίνητρο δίνει το υπουργείο Παιδείας.

Η συζήτηση για τα Αρχαία και τα Θρησκευτικά (εντελώς τυχαία στάθηκαν σε αυτό τα ΜΜΕ, δεν θέλω να σκέφτεστε «πονηρά), δεν μας επέτρεψε επίσης να διακρίνουμε ορισμένα «διαμάντια» του νέου νομοσχεδίου, το οποίο πραγματικά απογειώνει το εκπαιδευτικό σύστημα και όπως μαθαίνω τα… γατάκια οι Σκανδιναβοί (που το παίζουν άτομα επειδή έχουν τάμπλετς, αντί για βιβλία) έχουν αρχίσει να τρέμουν.

Καταρχάς, γιατί από φέτος η κάθε τάξη θα έχει περισσότερους μαθητές… Τι σημαίνει αυτό; Είσαι αγοράκι; Αυξάνονται οι πιθανότητες να έρθουν ωραία γκομενάκια στην τάξη σου. Το ίδιο, αντίστροφα, ισχύει και για τα κοριτσάκια. Η κάθε μέρα στο σχολείο είναι και μια συναρπαστική συναισθηματική εμπειρία και φυσικά η πενταήμερη αποκτά άλλο νόημα (μην επεκταθώ περισσότερο)…

Επίσης, η αύξηση των μαθητών, μεγιστοποιεί τον ανταγωνισμό στα αθλήματα. Πιο πολλοί υποψήφιοι για την πεντάδα στην ομάδα μπάσκετ της τάξης σου… Πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο, ακόμη πιο σκληρά, για να πάρεις την ευκαιρία από τον γυμναστή σου. Έτσι, θα βγάλουμε τους επόμενους πρωταθλητές! Τους νέους Γκάληδες και Ζαγοράκηδες!

Αλλά οι καινοτομίες φίλοι μου, δεν σταματάνε εδώ, καθώς ναι, επιστρέφουν και οι δέσμες (τα ονόμασαν «πεδία», αλλά μην ψαρώνετε). Τι σημαίνει αυτό; Πολλά και εκπληκτικά πράγματα. Πρώτον και κύριον. Το λαϊκό κίνημα τώρα δικαιώνεται, καθώς μετά από χρόνια αγώνα, καταρρέει ο νόμος Αρσένη. Δεν πήγαν χαμένες οι πορείες της τελευταίας 15ετίας. Επίσης, άνθρωποι που έχουν περάσει τα 30 (σαν εμένα καλή ώρα), με το νέο λύκειο ξανανιώνουν! Τσάμπα μπότοξ από τον δόκτορα Αρβανιτόπουλο, τον υπουργό – Φουστάνο!

Σα να μην πέρασε μια μέρα κύριοι… Μένουμε πάντα παιδιά.

Πλέον, θα μπορείς άνετα να συνεννοείσαι με ένα παιδί που μόλις πέρασε στο Πανεπιστήμιο. Δεν θα γίνεσαι ρεζίλι και δεν θα φαίνεσαι στα μάτια του γέρος, επειδή δεν ξέρεις τι είναι οι κατευθύνσεις και όλες αυτές οι σαχλαμάρες.

Και μην ξεχνάτε φίλες και φίλοι μου πως, πλην του υπουργείου Παιδείας, οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν κάνει συνολικά εξαιρετική δουλειά σε αυτόν τον τομέα, με κορυφαία κίνηση το ότι πλέον οι μισθοί των περισσοτέρων από εμάς, βρίσκονται στο επίπεδο που ήταν το χαρτζιλίκι μας, όταν πηγαίναμε Λύκειο.

Σε απλά ελληνικά… Κοιμήθηκα 32 και ξύπνησα 17! Αυτή η κυβέρνηση κάνει θαύματα σας λέω κι εσείς ανησυχείτε μήπως δεν πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα; Ας είμαστε σοβαροί…

Σχόλια

X