Με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε το κοινοβούλιο της Αυστραλίας νόμο με τον οποίο αναγνωρίζεται ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ατόμων, την ώρα που σε ορισμένες από τις πολιτείες της χώρας, μέχρι και το 1997 η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα.

Μετά την έγκριση του νόμου με 150 ψήφους υπέρ και μόλις 5 κατά, η σημερινή ημέρα στην Αυστραλία χαρακτηρίστηκε «ημέρα αγάπης».

Οι βουλευτές, οι οποίοι παραμέρισαν τις πιέσεις των συντηρητικών για την προστασία όσων αρνούνται για θρησκευτικούς λόγους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα πρόσωπα του ιδίου φύλου, κουνούσαν σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου και αγκαλιάζονταν, υπό τις έντονες επευφημίες του κόσμου που παρακολουθούσε την ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μάλκολμ Τέρνμπουλ μίλησε για ημέρα «αγάπης, ισότητας, σεβασμού.(…) Είναι ώρα για περισσότερους γάμους», είπε, ενώ κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο ένας πολιτικός έκανε πρόταση γάμου στον σύντροφό του.

Αυστραλοί βουλευτές δείχνουν τον ενθουσιασμό τους μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή | Mick Tsikas/AAP Image via AP

Καθώς για την έκδοση αδειών γάμου χρειάζεται περίπου ένας μήνας, οι πρώτοι νόμιμοι γάμοι ομοφυλοφίλων αναμένεται να γίνουν τον Ιανουάριο.

Οι Αυστραλοί είχαν εγκρίνει κατά συντριπτική πλειοψηφία τον γάμο μεταξύ των προσώπων του ίδιου φύλου σε δημόσια διαβούλευση που έγινε με την υποβολή ψήφων μέσω ταχυδρομείου και είχε διοργανωθεί από την εθνική στατιστική υπηρεσία.

Με την υιοθέτηση του νόμου αυτού η Αυστραλία γίνεται το 26ο κράτος που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ των προσώπων του ίδιου φύλου.

 

Σχόλια

X