Είτε ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, είτε όχι, όπως διατείνεται η αντιπολίτευση και -κυρίως- η Νέα Δημοκρατία, η Ελλάδα, από τις 26 Ιανουαρίου είναι για άλλη μια φορά ένα από τα κεντρικά πολιτικά θέματα στην Ευρώπη, αν όχι και πέρα από αυτή.

Μια ματιά στα διεθνή media το επιβεβαιώνει. Στην αρχική σελίδα της ηλεκτρονικής έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας “Die Zeit”, τα τρία θέματα με τους περισσότερους αναγνώστες που προτείνονται στον επισκέπτη είναι η Ελλάδα, η ξενοφοβική οργάνωση PEGIDA και ο στρατός του ISIS, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κομπανί. Στα θέματα της Ελλάδας παρατηρείται υπερπαραγωγή άρθρων, από Έλληνες αλλά και Γερμανούς δημοσιογράφους που αναλύουν το μετεκλογικό κλίμα στη χώρα μας, καθώς και τον απόηχο από τις συναντήσεις που έχουν ξεκινήσει σε διεθνές επίπεδο ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Η διαπραγμάτευση για το χρέος, τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, η προσπάθεια σύναψης συμμαχιών του Αλέξη Τσίπρα με προέδρους και πρωθυπουργούς της ευρωζώνης ενάντια στη γερμανική ηγεμονία της Μέρκελ και του Σόιμπλε συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των Γερμανών πολιτών. Η “Zeit” το αναδεικνύει, και μάλιστα με τίτλο “Η δεύτερη νίκη του Τσίπρα” (μτφ. “Tsipras’ zweiter Sieg”), αναφερόμενη στην αλλαγή του κλίματος στις τάξεις των Γερμανών αναγνωστών της εφημερίδας, όπως φαίνεται από τα σχόλια και το ενδιαφέρον τους για τα σχετικά με την Ελλάδα άρθρα. Μάλιστα η φωτογραφία που το συνόδευε ήταν με τον Έλληνα πρωθυπουργό σε κόκκινο φόντο και λεζάντα “Ο Έλληνας Τσε – Γκεβάρα” (σ.σ αντικαταστάθηκε με την παρακάτω φωτογραφία).

tsirpas-guevara-540x304

Το άρθρο αναφέρεται στη στάση που κρατούσαν οι Γερμανοί πολίτες απέναντι στο ελληνικό ζήτημα πριν δυο χρόνια. “Οι φτωχοί Έλληνες! Ζουν μέσα στη διαφθορά και χρωστάνε ό,τι έχουν”, επικροτώντας την πολιτική της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, της “μήτρας” -αντιστρόφως- αυτών των απόψεων για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα αλλά και στη ζώνη του ευρώ. Σαν όμως κάτι να κινείται, σαν κάτι να αλλάζει, πάντα σύμφωνα με τον αρθρογράφο.

Άμα τη ανακοινώσει των προθέσεων του πρωθυπουργού για απόρριψη της Τρόικα και επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, τηρώντας έτσι την προεκλογική εξαγγελία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, οι αναγνώστες είδαν με συμπάθεια τα ελληνικά επιχειρήματα. “Αναζωογονητικός αυτός ο Τσίπρας“, “θαρραλέος και ειλικρινής“, “τώρα πια μπορεί η Ελλάδα να βρει επιτέλους τον τρόπο να βελτιώσει την κατάσταση στην Ελλάδα και να μην ακολουθεί τις δικτατορικές ξένες πολιτικές που στόχο έχουν να σώσουν μόνο τις τράπεζες και όχι τους ανθρώπους” ήταν μερικά από τα 620 σχόλια, που απλώνονται σε 98 σελίδες κάτω από άρθρο με τίτλο “Πόσο ριζοσπάστης είναι ο Τσίπρας;” (μτφ. “Wie radikal ist Tsipras?”)!

Ο συντάκτης τονίζει πως σε γκάλοπ της εφημερίδας “Bild” πριν τις ελληνικές εκλογές του 2012, το 78% των αναγνωστών υποστήριζε την απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της. Σήμερα, το 62% σε ίδιο γκάλοπ για την ίδια εφημερίδα υποστηρίζει το αντίθετο. Παρατίθεται κομμάτι του άρθρου μετεφρασμένο: ” Πώς είναι δυνατόν; Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας διατυπώνοντας τις απαιτήσεις του πετυχαίνει; Υπάρχουν μερικές θεωρίες που βοηθούν: Το κόμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α περιέχει στο όνομα του τις λέξεις “ριζοσπαστική αριστερά”: Δυο λέξεις, που στη Γερμανία έχουν συνδεθεί με τον εξτρεμισμό. Εντούτοις, αυτό δεν έχει να κάνει με την αυτογνωσία που έχει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η ελληνική μετάφραση της λέξης “radikal” είναι “ριζοσπαστική”. Κι αυτό σημαίνει: “καταστρέφω” τη ρίζα του προβλήματος! Στην ελληνική περίπτωση, ο Τσίπρας υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του πως θα καταστρέψει τη ρίζα των κοινωνικών προβλημάτων της χώρας. Όσον αφορά το χρέος λοιπόν, αυτό σημαίνει πως δεν θα συνεχίσει να το αντιμετωπίζει δανειζόμενος εκ νέου, αλλά φέρνοντας προ των ευθυνών τους τις οικονομικές ελίτ της χώρας. Αυτού του είδους ο ριζοσπαστισμός έχει απήχηση στη Γερμανία και στους πολίτες“.

tsipras_screenshot

Στη συνέχεια, τονίζεται η φιλική διάθεση από την πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης απέναντι στα ελληνικά αιτήματα, οι “φωνές” μέσα στην Ευρώπη πως το ελληνικό ζήτημα ίσως πρέπει να επαναξιολογηθεί, στη μεγάλη διαδήλωση του Podemos στη Μαδρίτη το περασμένο Σάββατο, αλλά και στην παρέμβαση του Προέδρου των Η.Π.Α, Μπαράκ Ομπάμα, “από τον οποίο η Ελλάδα θα πάρει στη χειρότερη περίπτωση ψυχολογική υποστήριξη“. Με άλλα άρθρα, με τίτλους όπως “Ο χωρισμός με την Τρόικα δεν είναι τραγωδία” (σ.σ άρθρο γνώμης), “Η Αθήνα προτείνει λύση για τη διαφωνία για το χρέος“, “Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε βοήθεια“, “Οι Έλληνες επανιδρύουν την Ευρώπη“, οι αναγνώστες της εφημερίδας ολοένα και αλλάζουν άποψη για τη στάση που θα έπρεπε να κρατήσει η καγκελάριος Μέρκελ απέναντι στη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Όλα παραμένουν σε επίπεδο εντυπώσεων, όσο δεν υπάρχει κάποια κορυφαία συνάντηση ανάμεσα στα επιτελεία των δυο χωρών. Όμως ο Τσίπρας και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α φαίνεται να έχει κερδίσει τους Γερμανούς πολίτες, μαζί με το δικαίωμα να αφηγηθεί κι αυτός άλλη μια φορά το τί έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]