Οι γυναίκες που πολεμούν το ISIS

Τις τελευταίες μέρες, ολόκληρη η Δύση έχει θορυβηθεί από την επέλαση του ISIS- Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας, ενώ υπάρχουν φόβοι για την εισχώρησή του σε ευρωπαϊκό έδαφος. Όσο η Δύση, όμως, απλώς στηλιτεύει τις επιθέσεις αυτές, χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα, ικανοποιώντας τις ιμπεριαλιστικές της διαθέσεις στην περιοχή, εκεί στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία, υπάρχουν κάποιοι που αντιστέκονται πραγματικά, με αντάλλαγμα τη ζωή τους, απέναντι σε αυτό που ονομάζεται ISIS.

Κι όχι μόνο κάποιοι, όπως συνηθίζεται, αλλά και κάποιες. Κούρδισσες που στρατολογούνται για να υπερασπιστούν το δικαίωμά του λαού τους στην ελευθερία.

Όλες τους μέλη του YPJ, της Μονάδας Προστασίας Γυναικών, μια δυνατή κουρδική στρατιωτική μονάδα που αριθμεί περίπου εφτά χιλιάδες μέλη, πρόσκειται στο PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) και δημιουργήθηκε το 2012 για να προστατέψει τον κουρδικό λαό από τις επιθέσεις της συριακής κυβέρνησης του Bashar al-Assad, το μέτωπο al-Nusra (σύμμαχο της al-Qaeda ) και το ISIS.

kurd_2

Οι γυναίκες αυτές βρίσκονται σε στρατόπεδα κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας αλλά και Συρίας-Ιράκ, όπου πόλεις όπως το Κομπανί και η Ροζάβα αντιστέκονται απέναντι στη συριακή κυβέρνηση και αυτές τις μέρες στους μαχητές του ISIS.

Η αμερικανίδα φωτογράφος Erin Trieb βρέθηκε στα στρατόπεδα του YPJ και κατέγραψε με το φακό της την καθημερινότητα αυτών των γυναικών. Έμεινε μαζί τους και έζησε την σκληρή εκπαίδευση και πειθαρχία με την οποία έχουν μάθει να ζουν.

Ασκήσεις, χειρισμοί όπλων, στρατιωτικές μάχες. Γυναίκες ηλικίας 18-40 ετών στρατολογούνται εθελοντικά στον YPJ και αφιερώνουν τη ζωή τους σε έναν και μόνο σκοπό: να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των Κούρδων και να προστατέψουν τον κουρδικό λαό από κάθε είδους επιθέσεις.

Οι περισσότερες είναι ανύπαντρες και έχουν επιλέξει να αφιερωθούν στον αγώνα αυτόν, μαθαίνοντας την στρατιωτική πειθαρχία αλλά και το «Haval” μεταξύ τους , που στα κουρδικά σημαίνει «φιλία», δείχνοντας έτσι την αλληλεγγύη που υπάρχει μεταξύ τους. Ανάμεσά τους υπάρχουν ακόμη και κορίτσια μόλις 12 και 14 χρονών που πηγαίνουν ως εκπαιδευόμενες, αλλά απαγορεύεται να πολεμήσουν.

kurdportraits

Στο πέτο της στολής τους θα δεις το σήμα του YPJ, ενώ κόκκινο, πράσινο και κίτρινο χρώμα θα δεις να διακοσμεί τα μαντήλια τους, τις σημαίες τους και τις αφίσες τους .

kurd11

Μεταξύ των Κούρδων λέγεται ότι οι γυναίκες μαχήτριες εμπνέουν μεγαλύτερο φόβο στους μαχητές του ISIS απ’ ό, τι οι άντρες, καθώς πιστεύουν πως αν σκοτωθούν από γυναίκα δεν θα πάνε στον παράδεισο. Για αυτό και η προτροπή του στρατηγού του YPG και υπεύθυνου για το τάγμα των γυναικών προς τους τζιχαντιστές του ISIS: «Εάν θέλουν να πάνε στην κόλαση, ας συνεχίσουν να μας πολεμούν”.

Σχόλια

X