Τα ΜΜΕ εξακολουθούν να ασκούν ισχυρή επιρροή στην κοινή γνώμη, παρότι η αξιοπιστία τους έχει κλονιστεί. Ο ρόλος τους παραμένει σημαντικός και αυτό αφενός φαίνεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αφετέρου συμβαίνει γιατί εξακολουθούν, νόμιμα ή όχι, να παρακολουθούνται όσο και πριν. Από εκατομμύρια δηλαδή κόσμο.

Στην πιο πρόσφατη μεγάλη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για το Βήμα, αποτυπώνεται ξανά ότι ο κόσμος δίνει μεγαλύτερη βάση στον σχολιασμό, παρά στην είδηση. Έτσι, οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα, όλοι ακούν Grexit και νιώθουν σαν το διάολο με το λιβάνι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που έκανε η ΚΑΠΑ Research ότι το 71,9% δηλώνει πως καλύτερη για τη χώρα είναι μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές έναντι του 23,2% που τάσσεται υπέρ της ρήξης. Παράλληλα, το 72,9% θέλει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, με μόλις το 20,3% να ζητά την επιστροφή στη δραχμή, καθώς και την παραμονή στην ΕΕ (79,4%) και στο ΝΑΤΟ (73,7%).

Από τη στιγμή που η είδηση είναι ότι οι Ευρωπαίοι παραμένουν ανυποχώρητοι, άρα διαφαίνεται στον ορίζοντα η επιβολή της συνέχισης των Μνημονίων, το λογικό θα ήταν αυτά τα ποσοστά να έχουν διαφοροποιηθεί. Όμως ο σχολιασμός των ελληνικών media, είτε άμεσα είτε έμμεσα, προβάλλει ως απρεπείς για την περίσταση τις πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης. Συνεπώς απόψεις που με βάση τα γεγονότα θα έπρεπε να υποχωρούν, συντηρούνται.

Ακόμα κι αν είναι αυτονόητο, πως η διαπραγματευτική στάση δεν μπορεί να ταυτίζεται με την υποταγή, αλλά με τη διεκδίκηση, ο κόσμος πείθεται ότι σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν στερηθεί για ακόμη μια πενταετία και περισσότερο την αξιοπρέπειά του, πρέπει να μείνει στο ευρώ, πρέπει να τα πάει καλά με τη Μέρκελ.

Είναι το ζητούμενο η ρήξη; Όχι. Είναι όμως ζητούμενο να έχουμε ξανά τα αυτονόητα. Όπου αυτονόητα, ο κόσμος να μην πεθαίνει στο δρόμο είτε από την πείνα, είτε γιατί δεν έχει πρόσβαση στα νοσοκομεία. Στη βάση αυτή, η ρήξη είναι μία επιλογή. Μια επιλογή με κόστος, αλλά κάποια στιγμή πρέπει αυτό το κόστος να μπει στη ζυγαριά με το κόστος που πληρώνουμε και τώρα, εντός Ευρωζώνης.

Σχόλια

X