Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες παρουσιάζουν:

Oι Στιγμές Σαλονίκης εαρινές στην Αθήνα
την Πέμπτη 5/7, στις 20.00

POLIS ART CAFE
Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου

μαζί με τον συγγραφέα για το βιβλίο μιλούν οι:
Τάσος Κωστόπουλος ιστορικός, δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών
Στέφανος Ιωαννίδης ιστορικός, υπ. διδάκτορας Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας ΕΚΠΑ

Η σελίδα της εκδήλωσης στο facebook

Βαλήδες και διοικητές έρχονται και παρέρχονται, αλλά ταπεινοί και καταφρονεμένοι ενώνονται και διεκδικούν. Οδομαχίες, βομβαρδισμοί, απεργίες και κινητοποιήσεις. Προστατευόμενοι από την αστυνομία εργατοπατέρες, εξόριστοι συνδικαλιστές, καταδίκες κομμουνιστών για προκηρύξεις και εργάτριες που οργανώνονται. Η πρώτη εργατική Πρωτομαγιά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και το καπνεργατικό συνέδριο πριν από τον Μάη του ’36. Η Βέρμαχτ καταλαμβάνει την πόλη, στρατηγοί συνθηκολογούν, αλλά η νεολαία αντιστέκεται. Μια εφημερίδα, ένα δημοψήφισμα, μια απογραφή κι ένας γάμος. Και βέβαια, το πογκρόμ του Κάμπελ, η σχετική δίκη κι άλλες ενέργειες των τριεψιλιτών πριν και κατά την Κατοχή, όταν κάποιοι σκοτώνονται από την ΟΠΛΑ.

«Οι Στιγμές Σαλονίκης μάς παρουσιάζουν πρόσωπα και γεγονότα μισοξεχασμένα ή παντελώς λησμονημένα (πολλές φορές και συνειδητά διαγραμμένα από τη μνήμη της πόλης από τη “νικήτρια εθνικοφροσύνη”). Και όμως, όλα αυτά και όλοι αυτοί βιώθηκαν και βίωσαν εδώ, στους ίδιους δρόμους, στις ίδιες γειτονιές, στον ίδιο γεωγραφικό χώρο που κινούμαστε και εμείς σήμερα… Ζούμε στο ιστορικό μας παρόν χωρίς να διακρίνουμε τα χιλιάδες αόρατα νήματα που μας συνδέουν με το παρελθόν μας, όχι μόνο το ατομικό αλλά κυρίως το κοινωνικό… Aν τελικά η ιστορία μπορεί να προσφέρει κάτι, αυτό είναι η ένταξη της καθημερινής μικρής, ατομικής εμπειρίας και των στιγμών που τη συγκροτούν στη συλλογική εμπειρία και λειτουργία μεγαλύτερων κοινωνικών σχηματισμών – τάξεων, εθνών, κρατών. Από αυτή την άποψη, οι Στιγμές Σαλονίκης προσφέρονται για γενικότερους προβληματισμούς, γεγονός που καθιστά την ανάγνωσή τους ακόμη πιο ενδιαφέρουσα».
Από τον πρόλογο του Γιώργου Λεοντιάδη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X