Αναμφίβολα η μουσική των Βαλκανίων μετράει αιώνες πίσω, τότε που κάθε χώρα διαμόρφωνε τη δική της “λαϊκή” μουσική και τη δική της κουλτούρα. Σίγουρα επίσης δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος μουσικής αλλά περισσότερο σαν ένα συνονθύλευμα από είδη, συνδυασμένα με ένα ιδιαίτερο τρόπο ανάλογα με την μουσική παιδεία αλλά και τα πιο δημοφιλή μουσικά όργανα κάθε χώρας. Αν και οι ρίζες της κρατάνε από πολύ παλιά, ο όρος βαλκανική μουσική έχει επανέλθει στο προσκήνιο τις τελευταίες δεκαετίες καθώς αρκετοί είναι οι καλλιτέχνες που επιλέγουν να κινηθούν στα νερά της χρησιμοποιώντας πολλά παραδοσιακά όργανα, γρήγορους ρυθμούς και μελωδίες που σε παρασέρνουν στα μονοπάτια τους.

Κωστής Μαραβέγιας

Είναι νέος, με μουσική παιδεία που σπάνια συναντάς σε πολλούς μουσικούς και τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχει δημιουργήσει ένα δικό του είδος μουσικής, ξεφεύγοντας από την κλασσική ροκ αναμιγνύοντας παραδοσιακά όργανα, και ρυθμούς που θυμίζουν κάτι από την αίγλη του παρελθόντος.

Προσφέρει ένα αέρα ανανέωσης στην ελληνική σκηνή με την ευρηματικότητα του τόσο σε στίχους όσο και σε μουσική, και σε συνδυασμό με την ωριμότητα των απόψεων του, δημιουργούν ένα καλλιτέχνη που δεν θα ξεθωριάσει εύκολα. Πολλοί χαρακτηρίζουν την μουσική του ως “βαλκανική ροκ”, ένας όρος που τον τελευταίο καιρό τείνει να χρησιμοποιείται όλο και με μεγαλύτερη συχνότητα. Ήδη πολλοί πίνουν νερό στο όνομά του, ενώ η “Λόλα” του ακούγεται σε κάθε γωνιά της χώρας. Στο ενεργητικό του έχει συνεργασίες με πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ενώ έχει εμφανιστεί και σε πάμπολα φεστιβάλ στο εξωτερικό καθώς δεν τραγουδάει μόνο στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά και τα ισπανικά!

Με τρεις δίσκους στο ενεργητικό του, 9 χρόνια παρουσίας στην μουσική βιομηχανία και μπόλικα κιλά πάθους, ξεχωρίζει από το σωρό και το μόνο που μένει είναι να αντέξει στη φθορά του χρόνου!

Beirut

Μπορεί η καταγωγή τους να βρίσκεται μίλια μακριά από τα Βαλκάνια, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, άλλα οι Beirut είναι γνήσιοι εκπρόσωποι της βαλκανικής φολκ μουσικής.

Το συγκρότημα ξεκίνησε σαν ιδέα από ένα σόλο μουσικό project του Μεξικανού ιθαγενή Zachary Francis Condon και αργότερα το μικρόβιο μεταδόθηκε και στα υπόλοιπα μέλη, με αποτέλεσμα στις αρχές του 2006 να παρουσιάζουν τον πρώτο τους δίσκο στο Αμερικάνικο κοινό. Η δισκογραφία τους μετράει ήδη 3 δίσκους, οι οποίοι όλως παραδόξως φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη απήχηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά στην ίδια τους την πατρίδα.

Το φολκ στοιχείο συνδυάζεται, στα δικά μου αυτιά τουλάχιστον με μια αγνότητα με την χαρακτηριστική φωνή του frontman τους, και το αποτέλεσμα σε ταξιδεύει στο παρελθόν, σε κάποια παραδοσιακή γιορτή ίσως της Σερβίας, συνδυασμένη βέβαια με νεότερα στοιχεία! Τα πνευστά αλλά και τα περίεργα κρουστά έχουν τη δική τους τιμητική και ξεχωριστή θέση στη μουσική των Beirut, και σε συνδυασμό με πινελιές άλλες φορές από τη γαλλική μουσική και άλλες με την σκα, το αποτέλεσμα ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς!

Σχόλια

X