Ερωτικές σκηνές, βία, αίμα και γενικότερα οτιδήποτε τείνει να ξεφύγει από το «φυσιολογικό” δεν περνάει απαρατήρητο από τα μεγάλα κανάλια, και δη το MTV, το οποίο αποτελεί μακράν το  πρώτο στη λογοκρισία των μουσικών βίντεο κλιπ. Πολλοί βέβαια ισχυρίζονται ότι η δυσφήμιση, αποτελεί και την καλύτερη διαφήμιση και σίγουρα οι παρακάτω, αρκετά τολμηροί καλλιτέχνες δεν φαίνεται να ζημιώθηκαν κατά πολύ.

Born to Die – Lana del Rey
Το κομμάτι Born to Die, το οποίο περιλαμβάνεται στον ομότιτλο δεύτερο προσωπικό της δίσκο, δεν θα μπορούσε να περάσει αλώβητο από τα σκάγια της λογοκρισίας του ΜΤV.

Το βίντεο κλιπ του είναι σε σενάριο της ίδιας της τραγουδίστριας και το μπάτζετ ανερχόταν σε πολλές χιλιάδες δολάρια, καθώς επιστρατεύτηκαν μέχρι και ζωντανές τίγρεις. Η αμφιλεγόμενη σκηνή είναι αυτή η οποία μετατρέπει σε προφητικούς τους στίχους του κομματιού καθώς η τραγουδίστρια σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Μία σκηνή που ο μέσος τηλεθεατής αν μη τι άλλο έχει συνηθίσει να βλέπει καθημερινά και δεν τον σοκάρει πλέον.

 

 

 

Madonna – Erotica
Τόσο τα βίντεο κλιπ της, όσο και η ίδια η τραγουδίστρια έχουν υπάρξει τόσο αμφιλεγόμενα αλλά και προκλητικά στο παρελθόν, που ακόμη και η έκταση ενός ολόκληρου κειμένου, κρίνεται μικρή για να τα αναλύσει πλήρως. Η λίστα με τα βίντεο της, τα οποία είτε έχουν απαγορευτεί τελείως, είτε σε αυτά έχουν αφαιρεθεί σκηνές είναι αρκετά μεγάλη αλλά αν μη τι άλλο το Erotica, αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα.

Στον αέρα εξάλλου έχει προβληθεί μονάχα 3 φορές, και εξ’ αιτίας του η μουσική της όπως και η είσοδος της ίδιας άλλωστε απαγορεύτηκε εξ’ ολοκλήρου από το Βατικανό. Το βίντεο δείχνει ερωτικές σκηνές, στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η ίδια η τραγουδίστρια πολλές φορές υπό την συνοδεία ενός μαστιγίου, ενώ δεν είναι λίγες οι σκηνές που περιέχουν και γυμνό.

 

 

 

Pagan Poetry – Bjork
Μία ακόμη καλλιτέχνης, η οποία πάντα αποτελούσε θαυμάστρια των άκρων, δεν θα μπορούσε να μην έχει θέση στη σημερινή λίστα. H Bjork, ίσως να αποτελεί και το πιο περίεργο πλάσμα της μουσικής βιομηχανίας και ποτέ δεν έκρυψε αυτή της την εκκεντρικότητα στα βίντεο κλιπ που συμμετείχε.

 

 

Και στην εν λόγω περίπτωση λογοκρισίας, οι αρκετά προχωρημένες ερωτικές σκηνές, ήταν αυτές που οδήγησαν το ΜΤV, να απαγορεύσει την προβολή του. Το concept, την θέλει ως μία γυναίκα που ετοιμάζεται να υποδεχτεί τόσο το γάμο όσο και το ίδιο της το ταίρι. Ο σκηνοθέτης του, Nick Κnight, είχε δηλώσει ότι είναι από τις λίγες φορές που το κοινό έβλεπε την τραγουδίστρια τόσο σέξι αλλά και τόσο γυναίκα. Μάλιστα ο ίδιος της είχε ζητήσει να απαθανατίσει με μία κάμερα τις προσωπικές της στιγμές, το οποίο και το έκανε.

 

Smack my Bitch up – Prodigy
Για το κλείσιμο, θα αναφερθούμε σε μία ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς η λογοκρισία που έχει δεχτεί είναι διπλή. Βλέπετε ο τίτλος περιέχει μία απαγορευμένη λέξη, κάτι που δεν επέτρεψε στα ραδιόφωνα να το παίζουν ατόφιο.

Το βίντεο κλιπ του όμως αποτελεί ακόμα πιο.. δύσκολη περίπτωση. Σκηνές έντονης βίας, σεξ, ναρκωτικών, βανδαλισμού, απεικονίζονται πολύ «ωμά”,  γεγονός που «ανάγκασε” το MTV, να το προβάλλει μόνο τις πολύ βραδινές ώρες. Tόσο οι Prodigy, όσο και ο Σουηδός σκηνοθέτης του Jonas Åkerlund, για το εν λόγω βίντεο, έχουν κατηγορηθεί από πολλές γυναικείες, και όχι μόνο οργανώσεις, για μισογυνισμό.

 

 

Σχόλια

X