«Ούτε στη Σαλονίκη, ούτε πουθενά»

Ένα από τα πολλά συνθήματα που γέμισαν τον αέρα της πόλης σήμερα, εκείνο που θέλει φασίστες τσακισμένους σε κάθε γειτονιά. Τους φασίστες, ή αν προτιμάτε για το πολιτικά ορθό, τους εθνικιστές που πριν τρία χρόνια δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα. Βέβαια, αυτός δεν είναι το μοναδικό τους θύμα, είναι ένα από τα πολλά δίπλα σε μετανάστες, δίπλα σε ανθρώπους που εναντιώνονται στην απότομη αύξηση [του αριθμού] των ανθρώπων αυτών. Η ημέρα όμως της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα δεν παύει να είναι μια ημέρα μνήμης, η οποία δεν μπορεί να τιμάται με κανέναν άλλο τρόπο πέραν από πορείες αντιφασιστικές.

Η σημερινή πορεία έθεσε το ζήτημα αυτό, δίπλα στο ζήτημα που υπάρχει τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη, για το Ωραιόκαστρο και τους γονείς που «δεν δέχονται» προσφυγόπουλα στο «σχολείο τους». Έθεσε και το ζήτημα των προσφύγων που βρίσκονται εδώ και μήνες μετέωροι. Έθεσε το ζήτημα του φασισμού και του ρατσισμού, έθεσε το ζήτημα της λιτότητας κι έθεσε το ζήτημα της Ευρώπης – φρούριο που κλειδώνει ανθρώπους έξω από τα σύνορα της με φράχτες, και ανθρώπους μέσα σε αυτά με φόβο.

Η διαμαρτυρία που ξεκίνησε και κατέληξε στο άγαλμα Βενιζέλου, μπορεί να μην ήταν τόσο πολυπληθής όσο άλλες -άραγε ξεχάσαμε τι μέρα είναι, ή αρκεί η μία φορά;- έκανε όμως αρκετό θόρυβο. Κινήσεις πολιτών, αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά κινήματα, άλλες οργανώσεις της πόλης, ήταν εκεί. Από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι την Αγία Σοφία, πάνω στην Τσιμισκή και μέχρι τη Βενιζέλου. Εκεί γι άλλη μια φορά περίμεναν οι κλούβες της αστυνομίας για να αλλάξουν το «δρομολόγιο» της πορείας προς την παραλία, αντί για τα γραφεία της Χ.Α. Ποιον από τους δυο φοβούνται [διόρθωση, και πάλι για το πολιτικά ορθόν]: Ποια από τις δυο πλευρές νοιάζονται περισσότερο να προστατεύσουν; Ρητορικό το ερώτημα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος κατευθύνθηκε προς το λιμάνι, όπου και εκεί υπήρχε μπλόκο σε περίπτωση που δεν ήταν αρκετά ξεκάθαρο την πρώτη φορά ότι δεν θα άφηναν να πλησιάσουν τα γραφεία της Χ.Α. Επιστροφή στην πλατεία Αριστοτέλους, μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου, όπου ανανεώθηκε το «ραντεβού» για το απόγευμα της Δευτέρας 19 Σεπτέμβρη, στο Δημαρχείο Ωραιοκάστρου.

Τα επεισόδια για τα οποία περίμενες ενδεχομένως να διαβάσεις δεν έγιναν ποτέ, αλλά έχει και σε λίγη ώρα διαμαρτυρίες, οπότε δεν ξέρεις, ίσως οι πρωινές να ήταν… ζέσταμα.

Σχόλια

X