Πληροφορική χωρίς υπολογιστές; Στη Δύση ούτε να το φανταστούμε, στην Αφρική όμως είναι μια πραγματικότητα. Και ένας δάσκαλος πάει κόντρα στις αντιξοότητες και τη φτώχεια που μαστίζει τη χώρα του και κάνει τα πάντα για να δώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια στους μαθητές του. Πώς;  Διδάσκει πληροφορική σε σχολείο στη Γκάνα χωρίς υπολογιστές, ζωγραφίζοντας σε έναν μαυροπίνακα την οθόνη του.

Ο Ρίτσαρντ Ακότο είναι δάσκαλος σε σχολείο στην Γκάνα. Καθώς το σχολείο δεν διαθέτει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δεν το έβαλε κάτω και βρήκε άλλη λύση για να διδάξει στους μαθητές του πληροφορική.  Άρχισε να σχεδιάζει τα μέρη ενός υπολογιστή, όπως το ποντίκι και την οθόνη, και περιγράφει λειτουργίες του, όπως τι δείχνει ένας επεξεργαστής κειμένου. Ζωγραφίζει και περιμένει από τους μαθητές να κάνουν το ίδιο, αλλά όταν βλέπει στα τετράδιά τους εκείνοι έχουν σχεδιάσει κάτι διαφορετικό γιατί δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

«Ζούμε στην εποχή ηλεκτρονικών υπολογιστών και θέλω οι μαθητές μου να είναι εξοπλισμένοι με όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορούν να ανταγωνιστούν με άλλους μαθητές στις πόλεις» δηλώνει στο BBC ο Ρίτσαρντ, ο οποίος είναι αποφασισμένος να προετοιμάσει τους μαθητές του καταλλήλως, διδάσκοντας τις δεξιότητες της πληροφορικής.

Η δημοσιοποίηση της ιστορίας του Ρίτσαρντ από το BBC, είχε και μια ευχάριστη εξέλιξη: μία εταιρία λογισμικού υποσχέθηκε να του στείλει έναν υπολογιστή. «Είμαι πολύ χαρούμενος και δεν το περίμενα» είπε ο ίδιος.

Σχόλια

X