Στις 11 Οκτωβρίου του 1967, ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Λίντον Τζόνσον, παίρνει στα χέρια του μια αναφορά από τον Ουόλτ Ρόστο, σύμφωνα με την οποία «ο Τσε Γκεβάρα είναι νεκρός κατά 99%». Τρεις μέρες μετά τον θάνατό του, κανείς δεν μπορούσε να ισχυριστεί με σιγουριά ότι ο μεγάλος επαναστάτης είχε πεθάνει.  Γιατί,  μπορείς να σκοτώσεις έναν άνθρωπο, αλλά όχι μια ιδέα και ο Τσε, αυτό ήταν.

Σαράντα έξι χρόνια μετά τη δολοφονία του από τον Βολιβιανό στρατό στις 9 Οκτωβρίου του 1967, η φωνή του, οι επαναστατικές του ιδέες, τα οράματά του δεν ξεχάστηκαν. Ο Τσε ζει -κάποιοι  θα έλεγαν- και σπέρνει ακόμα εφιάλτες.

Η ζωή και οι πράξεις του έδωσαν αφορμή να γυριστούν δεκάδες βιογραφικές ταινίες και ντοκιμαντέρ, να εκδοθούν βιβλία, να δημοσιευτούν αφίσες, φωτογραφίες, αναλύσεις, άρθρα, ντοκουμέντα, και φυσικά  να γραφτούν πολλά -γνωστά και μη- τραγούδια. Ήταν τόσο τεράστια η συμβολή στη συνείδηση και το μυαλό των ανθρώπων σε κάθε μεριά της γης, που πολλοί καλλιτέχνες ανά τον κόσμο έγραψαν τραγούδια για τον μεγάλο Τσε.

Με αφορμή τον θάνατό του μεγάλου επαναστάτη και πολιτικού Τσε Γκεβάρα, το 3pointmagazine.gr θυμάται ελληνικά τραγούδια που γράφτηκαν και κυκλοφόρησαν, τιμώντας τη μεγάλη αυτή μορφή.

Τσε Γκουεβάρα

Ο αξέχαστος Μάνος Λοΐζος γράφει και τραγουδά το κομμάτι « Μια φωτογραφία σου Τσε Γκουεβάρα» στο ελληνικό πολιτικό ντοκιμαντέρ του Νίκου Κούνδουρου με τίτλο «Τα τραγούδια της Φωτιάς». Το φιλμ του 1975, αποτυπώνει με γλαφυρότητα το κλίμα που επικρατούσε μετά την πτώση της Χούντας. Παρουσιάζει τις  δυο μεγάλες συναυλίες μετά την πτώση της Χούντας, αυτή του Μίκη Θεοδωράκη και του Μαρκόπουλου, καθώς και άλλες εκδηλώσεις με επίκεντρο αυτή της πρώτης επετείου του Πολυτεχνείου. Κατά την διάρκεια της ταινίας μιλάει ο αγωνιστής Χρήστος Ρεκλείτης, και ο οποίος περιγράφει όλα τα φριχτά βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθη στα χέρια της Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της επταετίας, κατονομάζοντας στη διήγησή του όλους τους βασανιστές του.

Τα τραγούδι θα ερμηνευτεί μετέπειτα και από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και  τον Σωκράτη Μάλαμα.

Πολιτικά τραγούδια

Μετά τον Μάνο Λοΐζο,  το 1975, στον δίσκο του Θάνου Μικρούτσικου με τίτλο «Πολιτικά τραγούδια» περιλαμβάνεται το τραγούδι «Τσε Γκεβάρα». Η Μαρία Δημητριάδη τραγουδά σε στίχους του Wolf Birman «Αυτοί σε φοβούνται, μα εμείς σ’ αγαπούμε. Βλέποντας εμπρός στον αγώνα, εκεί που γελάει ο Χάρος, εκεί που ο λαός τέρμα βάζει στη μιζέρια».

Τραγούδια της Λευτεριάς

 Υπό τη μουσική Θάνου Μικρούτσικου και τους στίχους του Λάδη, η φωνή της Μαρίας Δημητριάδη τραγουδά ξανά  για τον μεγάλο επαναστάτη. Είναι 1978 και ο δίσκος «Τα τραγούδια της Λευτεριάς» περιέχει δύο κομμάτια που κάνουν αναφορές στον Τσε Γκεβάρα.

Το Δρομολόγιο 

Το 1979 ο Μανώλης Μητσιάς σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Δήμου Μούτση ερμηνεύει το τραγούδι «Σαν τον Τσε Γκεβάρα». «Σαν  τον Τσε Γκεβάρα με μια κιθάρα, βάσανα του κόσμου τώρα τραγουδώ».

Guevara

 

Το τρένο φτάνει τελικά στην Κατερίνη» λέγεται το άλμπουμ του 1998, στο οποίο ο Βασίλης Λέκκας τραγουδά τη σύνθεση του Χάρη Παπαδόπουλου «Ο μέσα μου Γκεβάρα», με τους χαρακτηριστικούς στίχους του Μανώλη Ρασούλη: «Ύαινες σκέψεις κομματιάζουνε το νου, μα ο μέσα μου Guevara τις κάνει τ’ αλατιού».

Χωρίς σύνορα

 

Το Hasta Siempre Commandante , το γνωστότερο τραγούδι για τον Τσε Γκεβάρα που έγραψε ο Κουβανός Carlos Pueblo αμέσως μετά την είδηση του θανάτου τού Che, έχει διασκευαστεί και τραγουδηθεί από πολλούς καλλιτέχνες με σημαντικότερη εκτέλεση αυτή των Buena Vista Social Club. Την ελληνική εκδοχή του τραγούδησαν το 2000 οι Β. Παπακωνσταντίνου, Α.Ιωαννίδης, Λ.Μαχαιρίτσας, Χ.Θηβαίος, Μ.Πασχαλίδης και Δ.Τσακνής στο άλμπουμ «Apurimac Χωρίς Σύνορα» και στίχους της Φορτσέρα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]