Στην δημοσιότητα ήρθε άλλη μία σειρά φωτογραφικών ντοκουμέντων που αποδεικνύουν τη σχέση των χρυσαυγιτών με το ναζισμό. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι τα ντοκουμέντα δεν αρκούν για να ηττηθεί ο φασισμός.

Στην δημοσιότητα ήρθε άλλη μία σειρά φωτογραφικών ντοκουμέντων που αποδεικνύουν τη σχέση των χρυσαυγιτών με το ναζισμό. Στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών» εμφανίζονται ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Χρήστος Παππάς και άλλα στελέχη της Χρυσής Αυγής να χαιρετούν ναζιστικά, να ποζάρουν μπροστά στη σβάστικα ή να κρατούν περήφανα τη σημαία της Βέρμαχτ.

Τα ντοκουμέντα «πιστοποιούν το γεγονός ότι όχι μόνο δεν ισχύουν οι διαψεύσεις [των χρυσαυγιτών για τη σχέση τους με το ναζισμό], αλλά ότι πρόκειται για ευθεία προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης και φυσικά της Δικαιοσύνης», επισημαίνει ο Δημήτρης Ψαρράς, που υπογράφει το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.». Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι τα ντοκουμέντα δεν αρκούν για να ηττηθεί ο φασισμός.

Τον περασμένο Οκτώβριο η έρευνα στο σπίτι του Χρήστου Παππά είχε αποκαλύψει, εκτός από πιστόλια και άλλο οπλισμό, διάφορα ναζιστικά κειμήλια όπως κράνη των SS, σημαίες με τη σβάστικα, βιβλία και φωτογραφίες του Χίτλερ κλπ. Τότε είχα γράψει το αυτονόητο: τα όπλα πιθανόν να αποτελέσουν επιβαρυντικά στοιχεία για τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, αλλά μόνο αυτά. «Κανένα δικαστήριο δεν θα καταδικάσει τον Χρήστο Παππά ή οποιονδήποτε από τους συγκατηγορούμενούς του επειδή είναι ναζιστής ή φασίστας», έγραφα, πολύ απλά διότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να ποινικοποιεί την ιδεολογία.

 ntokoumentaFasismos2

Τα «ντοκουμέντα», λοιπόν, δεν θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στη Δικαιοσύνη. Συμβάλλουν, τουλάχιστον, στην μεταστροφή της «παραπλανημένης» κοινής γνώμης; Μακάρι τα πράγματα να ήταν τόσο απλά, αλλά δυστυχώς ούτε σε αυτό χρησιμεύουν.

Πόσες φορές πρέπει να το ξαναπούμε; Η κοινή γνώμη δεν είναι «παραπλανημένη». Ειδικά μετά και τις τελευταίες εκλογές έγινε απολύτως σαφές ότι όσοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή ήξεραν πολύ καλά ποιους υποστηρίζουν. Γνωρίζουν ότι οι χρυσαυγίτες έχουν ναζιστικό παρελθόν αλλά ποσώς τους ενδιαφέρει. Ίσα-ίσα, χαίρονται που ο ρατσισμός τους, ο αντισημιτισμός τους, ο θαυμασμός τους στις χούντες του Παπαδόπουλου και του Μεταξά βρήκαν επιτέλους έναν εκφραστή στην κεντρική πολιτική σκηνή και απενοχοποιήθηκαν.

Όλοι αυτοί δεν θα αποθαρρυνθούν από κανενός είδους νέο «ντοκουμέντο». Όσες φωτογραφίες κι αν βγουν στη δημοσιότητα, οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής θα τις θεωρήσουν μέρος της υποτιθέμενης «σκευωρίας του συστήματος»- ή ακόμη χειρότερα, δεν θα βρουν τίποτα επιλήψιμο σε αυτές.

Ας αποδεχτούμε, επιτέλους, ότι ένα 10% (τουλάχιστον) των συμπολιτών μας είναι ανοιχτά φασίστες. Ας σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι τα «ντοκουμέντα» μπορούν να τους αλλάξουν γνώμη- εδώ δεν τους άλλαξαν γνώμη οι δολοφονίες και τα πογκρόμ. Ας αφήσουμε, επίσης, τις εύκολες ερμηνείες κι ας αρχίσουμε να μελετάμε τις βαθύτερες αιτίες της ανόδου του φασισμού. Ας ετοιμαστούμε για μία δύσκολη μάχη που θα κρατήσει χρόνια.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]