Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε τον κόσμο να συζητά για πολιτική. Ενδεικτικό ήταν το αστείο που κυκλοφόρησε: «-Κι ήταν δύσκολα εκείνο το καλοκαίρι; -Ένα θα σου πω. Βλέπαμε live ευρωκοινοβούλιο στις 11 το πρωί καθημερινή”. 

 Η πολιτική μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, σε σημείο που δεν χωρούσε και δεν χωράει τίποτα άλλο. Αυτή η υπερβολική ενασχόληση με τα κοινά -σχεδόν μονοκαλλιέργεια- δεν θα συνεχιστεί επ΄ άπειρον. Υπάρχει όμως ο σοβαρός κίνδυνος η πολιτική όπως τη γνωρίζουμε να απαξιωθεί. 

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προϊόν εκβιασμού και όχι συναίνεσης, έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Πολύς κόσμος που ψήφισε ΟΧΙ, αισθάνεται προδομένος. Αισθάνεται ότι για ακόμη μία φορά εμπιστεύτηκε τους πολιτικούς και εκείνοι τον εξαπάτησαν.Τσουβαλιάζει.

Το μοιραίο συμπέρασμα που ακούγεται τις τελευταίες ώρες όλο και πιο πολύ ότι «όλοι ίδιοι είναι”, δεν μπορεί παρά να προβληματίζει. Διότι από αυτό το τσουβάλιασμα, κερδισμένοι μπορεί να βγουν όσοι παρουσιάζονται ως αντισυστημικοί. Ρόλο που ξέρει να παίζει καλά η Χρυσή Αυγή και αποδείχτηκε περίτρανα στις εκλογικές της επιδόσεις.

Η μεγαλύτερη πρόκληση της κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτή. Να αποδείξει ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Αν τελικώς υπερψηφιστούν οι κυβερνητικές προτάσεις και γίνει πραγματικότητα η συμφωνία, οφείλει να αποδείξει ότι είναι διαφορετική. Να λειτουργήσει με διαφάνεια, να χτυπήσει τη διαπλοκή, να κάνει νομοθετικές παρεμβάσεις που θα έχουν ορατό αποτέλεσμα στην καθημερινότητα. Να κάνει πράγματα που δεν κοστίζουν αλλά μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως να μειώσει στο ελάχιστο τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις για να ξεκινήσει κάποιος μια επιχείρηση. Αν η κυβέρνηση είναι και θέλει να είναι διαφορετική, μπορεί να το κάνει ακόμη και όταν όλα μοιάζουν να είναι εναντίον της. Αρκεί να το θέλει.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Κώστας Παπαντωνίου

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Από τα 9 του κυκλοφορεί με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει Verve, Μπαλάφα και Grunge. Διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής, της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς. Venceremos.

Σχετικά Άρθρα

X